Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κλείδωσαν οι αλλαγές για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις εκλογές που θα γίνουν στις 18 και 25 Μαΐου

Κλείδωσαν οι αλλαγές για την  ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις εκλογές που θα γίνουν στις 18 και 25 Μαΐου. Τη στιγμή που ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει σε δήμους της περιφέρειας και οι μηχανές «ζεσταίνονται» από ενδιαφερομένους στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει ξεκινήσει διάλογο με φορείς της Αυτοδι¬οίκησης.

 

Το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει δύο λίστες, μία με τους υποψήφιους δημάρχους και μία ξεχωριστά με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Και στις δύο τα ονόματα θα είναι με αλφαβητική σειρά. Για τους δημάρχους έχει κλειδώσει η απόφαση για εκλογή από την πρώτη Κυριακή με το 42%. Επαναληπτικές εκλογές προβλέπονται εάν κανείς δεν πιάσει τον πήχυ…

 

Για να ανοίξει η πόρτα του δημοτικού συμβουλίου για τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους πρέπει, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό 5% την πρώτη Κυριακή. Αυτό μετα¬φέρουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης που συνομιλούν με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος σε συναντήσεις που έχει με αυτοδιοικητικά στελέχη αναφορικά με το πλαφόν τονίζει ότι «είμαστε πιο κοντά στο 5%».

Κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει ανακοινώσει το συνδυασμό του, δηλαδή τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι συνδέονται μαζί του. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν θα αναγράφεται δίπλα στο όνομα ο συνδυασμός.

Ο προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών είναι το να μπορεί να εξασφαλίζεται για την παράταξη του δημάρχου η στοιχειώδης πλειοψηφία τουλάχιστον του 50% συν ένα, με επικρατέστερο σενάριο ότι η εκλογή θα γίνεται σύμφωνα με τη σειρά σταυρών που θα έχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως συνδυασμού.

 

Από τα θέματα που μένουν ανοιχτά και ίσως αποτελέσουν «αγκάθι» είναι εάν θα παραμείνουν ή θα καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια. Η γενική αίσθηση των αυτοδιοικητικών φορέων είναι ότι οι αλλαγές αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα και να ψηφιστούν στη Βουλή, ενδεχομένως πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς η πρόθεση είναι να γνωστοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις όσο το δυνατό νωρίτερα.

 

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις κάλπες της Αυτοδιοίκησης «ανακοίνωσε» ο Γ. Μιχελάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., την περασμένη Παρασκευή: «Αλλάζουμε το νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους, χωρίς περιορισμούς. Για να μπορεί ο δημότης να επιλέγει τους καταξιωμένους σε κάθε τοπική κοινωνία,ακόμη και εάν αυτοί προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Για να σταματήσει η ποδηγέτηση», είπε χαρακτη¬ριστικά.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών επι¬καλείται την έρευνα της Rass που δημοσίευσε ο «ΤτΚ», όπου το 67% των ερωτη¬θέντων τάσσεται υπέρ δύο διαφορετικών ψηφοδελτίων -ενός για τους δημάρχους και ενός για τους δημοτικούς συμβούλους ενώ το 76% επιθυμεί οι δημοτικοί σύμβουλοι να βρίσκονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Για τα ευρήματα της έρευνας ο Γ. Μι¬χελάκης επισήμανε ότι αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κοινωνίας για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής δημάρχων  και δημοτικών συμβούλων: «Μήνυμα, κυρίως, προς εκείνους που βιάστηκαν, για μικροκομματικά οφέλη, να επιτεθούν στην κυβέρνηση για αυτή την πρόταση. Η κοινωνία έδειξε ότι τους έχει ξεπεράσει».

 

Το συζητάει

το ΠΑΣΟΚ,

το βλέπει η αντιπολίτευση

Η Θετική κατεύθυνση βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ.  Κύκλοι της  Χαριλάου Τρι¬κούπη αναφέρουν ότι το κόμμα  είναι ανοιχτό να συζητήσει συνολικά  τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό  νόμο, αλλά όχι αποσπασματικά.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα  που πρώτο εδώ και χρόναι  έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις  για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  στο πολιτικό σύστημα της  χώρας, με επίκεντρο το  εκλογικό σύστημα και τον  εκλογικό νόμο, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, τη χρηματοδότηση κομμάτων-υποψηφίων και τον έλεγχο αυτών, την ψήφο των ομογενών, καθώς επίσης και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων της Αυτοδιοίκησης», συμπληρώνουν.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφραστεί -δημόσια- αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ. ΑΡ., ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ. Όπως αναφέρουν τα γαλάζια στελέχη, η ιδέα του Αντώνη  Σαμαρά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ακούστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ν.Δ. το 2010 στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου πρόεδρος ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση να ισχύσει τo 42% «κλείδωσε» πριν από λίγους μήνες στο δείπνο που παρέθεσε ο Γ. Μιχελάκης σε στελέχη της Αυτοδι¬οίκησης σε ταβέρνα στην Κηφισιά, όπου πήγε, αιφνιδιάζοντας τους δημάρχους, ο πρωθυπουργός.

 

 

Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ