Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν τη μουσική

Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής δεν απευθύνεται σε όλους καθώς σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει ένα όχι και τόσο μικρό ποσοστό ανθρώπων που δενευχαριστιούνται καθόλου ακούγοντας μουσική. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται «μουσική ανηδονία» και είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.

Παρόλο που η ύπαρξη ανθρώπων με μια γενική ανηδονία, δηλαδή έλλειψη ευχαρίστησης για το οτιδήποτε, ήταν γνωστή στους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εντοπίζει μια τέτοια εξειδικευμένη μορφή ανηδονίας απέναντι ειδικά στην μουσική. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από αυτήν «πάσχουν» το 1% έως 3% του πληθυσμού – ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων, αν και υγιής, δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους (άσχετα αν δεν αρέσει σε όλους το ίδιο είδος μουσικής). Η «μουσική ανηδονία», στην οποία ο εγκέφαλος δουλεύει κανονικά, δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμουσία», μια εκ γενετής ή επίκτητη κατάσταση, στην οποία ένας άνθρωπος δεν ευχαριστιέται την μουσική, επειδή ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να την αντιληφθεί σωστά (π.χ. λόγω τραύματος).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Βiology», σύμφωνα με το «Science», πειραματίστηκαν με τρεις δεκαμελής ομάδες εθελοντών, που είχαν ταξινομηθεί ανάλογα με την ευχαρίστηση που εκ των προτέρων είχαν δηλώσει ότι παίρνουν από την μουσική.

Οι 30 εθελοντές πέρασαν κάποια τεστ ακρόασης μουσικής, στα οποία καταγράφονταν ορισμένοι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους (ηλεκτρική αγωγιμότητα δέρματος, παλμοί καρδιάς κ.α.). Επίσης συμμετείχαν σε ένα τεστ που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους (μια ένδειξη για την ικανότητά τους να απολαμβάνουν κάτι).

Τα συμπεράσματα ήταν ότι ορισμένοι, κατά τα άλλα απολύτως υγιείς και ευτυχείς άνθρωποι, δεν ευχαριστιούνται να ακούνε μουσική και δεν δείχνουν καθόλου τις συνηθισμένες αυτόματες αντιδράσεις στους ήχους της, παρ’ όλο που μπορούν να ακούσουν και να αντιληφθούν την μουσική κανονικά. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι όμως έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις σε άλλα πράγματα, για παράδειγμα απολαμβάνουν να κερδίζουν χρήματα, να τρώνε ή να κάνουν σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους.

Ο Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες δήλωσε πως «ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή να καταλάβουμε πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναισθήματα». Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της μουσικής ανηδονίας, κάτι που θα διερευνηθεί με περαιτέρω μελέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ