AKOΥΣΤΕ ΕΔΩ ΡΑΔΙΟ ΓΡΕΒΕΝΑ 101,5:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΡΑΔΙΟ ΓΡΕΒΕΝΑ 101,5
ΡΑΔΙΟ ΓΡΕΒΕΝΑ 101,5
ΤΑΞΙ

Κατηγορίες

ΓΡΙΔΑΣ
ΡΑΔΙΟ ΓΡΕΒΕΝΑ 101,5

Καλλιόπη Βέττα: «Η χωρίς διαβούλευση εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου στα συνεργεία οχημάτων δημιουργεί ανησυχία στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου για το επιπλέον οικονομικό και διοικητικό κόστος που καλούνται να επωμιστούν»

Η Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη καταθέτει αναφορά προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, με συνημμένη την από 27.06.2025 επιστολή του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων & Μηχανημάτων Ν. Κοζάνης «Ο Άγιος Ιλαρίων», όπου αποτυπώνονται οι προβληματισμοί του κλάδου των επισκευαστών για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου, σε συνέχεια των ενστάσεων που έχει διατυπώσει η αντίστοιχη Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΟΒΕΑΜΜΕ). Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή από 01.07.2025, χωρίς να έχει προηγηθεί η δέουσα διαβούλευση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που καλούνται να το εφαρμόσουν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές, που συχνά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από πολύ μικρό εργαζομένων-τεχνικών, πρόκειται να επιβαρυνθούν με έξτρα οικονομικό, διοικητικό και γραφειοκρατικό φόρτο εργασιών, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποιου είδους εκπαίδευση στη χρήση αυτού του ψηφιακού εργαλείου ή κάποια περίοδος προσαρμογής στη διαδικασία. Κατόπιν των παραπάνω καλείται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι επισκευαστές στην επιστολή τους και να ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου για άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε μέσα από τη διαλογική διαδικασία να εξευρεθούν λύσεις κοινής αποδοχής.

Επισυνάπτεται η επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά. Αθήνα, 30 Ιουνίου 2025

Η καταθέτουσα Βουλευτής Βέττα Καλλιόπη

 

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά Κοζάνης Αρ. πρ. 401

Με την παρούσα επιστολή σας αναφέρουμε τους προβληματισμούς μας για το ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο η χρήση του θα είναι υποχρεωτική από 1/7/2025.

Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε την παρέμβαση σας προς το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ διότι πλήττετε ο κλάδος των επισκευαστών .

Στην επιστολή της ΟΒΕΑΜΜΕ αναφέρουμε όλους τους λογούς που το καθιστούν δύσχρηστο για τον επιχειρηματία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αιτούμαστε την απόσυρση του η την παράταση του η ακόμη την απλοποίηση διαδικασίας

ΕΓΓΡΑΦΟ ΟΒΕΑΜΜΕ

Η Πανελλήνια ομοσπονδία μας Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.Ε τις τελευταίες ημέρες

έχει ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ ότι πρόκειται να ενεργοποιηθεί ψηφιακό εργαλείο με το οποίο θα καταγράφονται στα συνεργεία επισκευής

αυτοκινήτων, τα οχήματα τα οποία θα εισέρχονται προς επισκευή και θα εξέρχονται μετά το πέρας των εργασιών, έτσι ώστε να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο το πελατολόγιο των συνεργείων.

Όμως η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου που αφορά έναν πολύ μεγάλο

επαγγελματικό κλάδο, χωρίς αυτός ο κλάδος να έχει ενημερωθεί αρμοδίως, θεωρούμε ότι είναι λάθος.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή αυτού του ψηφιακού

εργαλείου σίγουρα είναι πολλά για να περιγραφούν σε μια επιστολή και η ανησυχία των επισκευαστών είναι έκδηλη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά ερωτήματα παρακάτω:

Α) Ποια θα είναι η διαδικασία καταγραφής του εισερχόμενου και εξερχόμενου οχήματος;

Β) Θα υπάρξει κάποιου είδους εκπαίδευσης των συναδέλφων για τη χρήση αυτού του ψηφιακού εργαλείου;

Γ) Πόσο επιπλέον διοικητική εργασία θα προσθέσει στον επαγγελματία επισκευαστή;

Δ) Θα υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο προσαρμογής;

Μην ξεχνάτε ότι η επισκευή των αυτοκινήτων είναι από τη φύση της μια πολύ βαριά σωματική εργασία. Επίσης η τεχνολογία που φέρουν τα

σύγχρονα αυτοκίνητα έχει καταστήσει την επισκευή τους πολύ δύσκολη

τεχνικά, πολύ χρονοβόρα και απαιτεί την απόλυτη προσήλωση του τεχνικού στην επισκευαστική διαδικασία.

Τα περισσότερα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων λειτουργούν για

τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα. Επιπλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις

επισκευής αυτοκινήτων είναι ατομικές ή έχουν μικρό αριθμό εργαζομένων και ο ιδιοκτήτης του συνεργείου συνήθως είναι και ο υπεύθυνος τεχνικός. Ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας επιχείρησης είναι επιφορτισμένος, με την εύρεση τεχνικών βλαβών, με την επισκευή των αυτοκινήτων, με την έκδοση

τιμολογίων και αποδείξεων, με την παραγγελία των ανταλλακτικών, με την απάντηση των τηλεφωνημάτων των πελατών και πολλών άλλων

παράπλευρων εργασιών. Ως εκ τούτο κάθε επιπρόσθετη διοικητική εργασία, θα δυσκολέψει κατά πολύ τους τεχνικούς, προσθέτοντας τους επιπλέον άγχος και κούραση.

Εκτός των προαναφερόμενων προβλημάτων, ένα συνεργείο επισκευής

 

αυτοκινήτων πρέπει να αντεπεξέλθει και στον καθημερινό αθέμιτο

ανταγωνισμό, που αντιμετωπίζει από τα παράνομα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων που δρουν σε όλη την Ελληνική επικράτεια και το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να πατάξει. Συνεργεία τα οποία λειτουργούν μέσα σε αυλές, σε αποθήκες και λοιπούς χώρους, χωρίς άδειας λειτουργίας, χωρίς

έναρξη στην εφορία, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καταβολή ΦΠΑ, με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από τα επίσημα συνεργεία.

Πως να ανταγωνιστούμε κάποιον που δεν έχει καμιά υποχρέωση προς το κράτος;

Πως να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας;

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλες οι κινήσεις του υπουργείου έχει σαν πρόθεση την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας

και τα προβλήματα που δημιουργούνται στον επισκευαστικό κλάδο του αυτοκινήτου.

Η ΟΒΕΑΜΜΕ ζητεί από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε μέσα από τη διαλογική διαδικασία να οδηγηθούμε σε λύσεις κοινής αποδοχής. Ως εκ τούτου ζητούμε την αναστολή εφαρμογής του ψηφιακού εργαλείου εισερχομένων – εξερχομένων αυτοκινήτων.

Σας καλούμε να στηρίξετε την παρέμβασή μας και να την αποστείλετε στη ηγεσία του Υπουργείου

ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΚΑΛΗΡΑΧΗ
ΠΑΡΚΙΝΓΚ
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
αγγελια λεβητας
ΤΑΞΙ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Follow Us

 
ΡΑΔΙΟ ΓΡΕΒΕΝΑ 101,5

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015