Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Καλαμπόκι: Με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 17,5 λεπτά/κιλό ολοκληρώθηκε το αλώνισμα στη Δ. Μακεδονία. Στα 21 λεπτά αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι

Περίπου 2 λεπτά το κιλό από τις τιμές του καλοκαιριού κατάφερε να… ανέβει το καλαμπόκι στις περιοχές της Μακεδονίας όπου το αλώνισμα ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα (σε κάποιες περιοχές όπως στην Πτολεμαΐδα, η συγκομιδή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες). Εκπρόσωποι των ενώσεων αποδίδουν τις χαμηλές τιμές, εκτός από τις εισαγωγές, στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την αγοραστική δύναμη των προηγούμενων ετών ενώ ο καλός καιρός τους βοηθάει να βγάζουν περισσότερο διάστημα και να βόσκουν τα κοπάδια τους. Ειδικότερα, η τιμή του αραβόσιτου σήμερα στην Δυτική Μακεδονία δεν ξεπερνάει τα 17,5 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή μεγάλες είναι και οι ποσότητες που μένουν αποθηκευμένες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην Δυτική Μακεδονίας οι ποσότητες αυτές πλησιάζουν τους 20.000 τόνους.

Κτηνοτρόφοι

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο – αγοράζουν το καλαμπόκι για ζωοτροφή σε τιμές που φθάνουν και τα 21 λεπτά το κιλό. Μιλώντας για το θέμα ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Ελευθέριος Γίτσας μας τόνισε ακόμα ότι ένα άλλο μεγάλο «βάρος» των κτηνοτρόφων εκτός από τις ζωοτροφές είναι η ενέργεια η οποία έχει «γονατίσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τον κλάδο.
Επίσης σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκο Παλάσκα οι τιμές που αγοράζουν αυτή την περίοδο οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι κυμαίνονται στα 18 με 20 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δημήτρης Καμπούρης, συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που κάποιος κτηνοτρόφος αγοράσει ζωοτροφές από εμπόρους η τιμή κυμαίνεται από 25 έως και 30 λεπτά το κιλό.

Δυτική Μακεδονία

Για την πορεία των τιμών αλλά και το αλώνισμα στην Δυτική Μακεδονία ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου μας πληροφόρησε ότι ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014 και συνολικά συγκομίστηκαν 200.000 τόνοι. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την στιγμή αποθηκευμένοι είναι περίπου 70.000 τόνους (οι 20.000 τόνοι είναι αποθηκευμένοι στο Αμύνταιο). «Υπάρχει αρκετό καλαμπόκι και η αγορά είναι “καθισμένη”. Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν πολύ συντηρητικά και με το δίκιο τους βέβαια», συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αυτήν τη στιγμή έχει συγκομιστεί το 98% του καλαμποκιού και σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Εορδαίας, κ. Αθανάσιο Σωτηριάδη, οι αποδόσεις κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 1.300 κιλά το στρέμμα ενώ οι τιμές στα 16 λεπτά το κιλό. «Οι κτηνοτρόφοι… ζορίζονται πολύ να αγοράσουν καλαμπόκι για ζωοτροφές και στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν μόνο τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες. Στην περιοχή μας αυτή την στιγμή είναι αποθηκευμένοι περίπου 4.000 τόνοι», μας αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης.

IGC

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC), οι τιμές στο καλαμπόκι παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα τριετίας. Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει το εμπόριο αραβοσίτου, με την Κίνα να διπλασιάζει τις εισαγωγές της σε σχέση με πέρσι. Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι εισαγωγές στο Μεξικό. Νεότερα στοιχεία από το IGC αναμένονται στην πρώτη έκθεση του 2014 που θα δημοσιευθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και καλαμπόκι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ