Και άλλα νεκρά ζώα από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρέθηκε ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, αυτή τη φορά στο νομό Καστοριάς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, τα δολώματα, βρέθηκαν σε παλιό δασικό δρόμο μεταξύ Γέρμας και Κορησού και είχαν τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (10 έως50 μέτρα), ενώ δίπλα σε κάθε κάψουλα βρέθηκαν και φλούδες από πορτοκάλια για σημάδια. Φαίνεται πως οι δράστες ήθελαν αργότερα να εκτιμήσουν τα ποσοστά «επιτυχίας» τους και να μαζέψουν όσες από τις φόλες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ώστε να τις ξαναχρησιμοποιήσουν σε άλλη περίπτωση. Λόγω της έγκαιρης συλλογής των δολωμάτων από την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το γεγονός αυτό αποφεύχθηκε. Ενδεικτικός της μανίας εξόντωσης της πανίδας της περιοχής είναι ο αριθμός των δολωμάτων, αφού σε μία απόσταση 2,5 χλμ περίπου, βρέθηκαν 56 τυποποιημένες φόλες σε μορφή κάψουλας παραφίνης! Ο αριθμός αυτός αλλά και η ίδια η κατασκευή των δολωμάτων δείχνει την ένταση και τη μεθοδικότητα του καθόλα παράνομου εγχειρήματος.
Δυστυχώς βρέθηκαν 3 νεκρές αλεπούδες και ένας σκύλος που είχαν καταναλώσει τα δηλητηριασμένα δολώματα, ενώ ένας ακόμα σκύλος που δεν είχε μάλλον προλάβει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, διασώθηκε. Τα νεκρά ζώα περισυνελλέγησαν άμεσα από την ομάδα πεδίου της οργάνωσης και ακολούθησε νεκροψία και συλλογή ιστών για τοξικολογική ανάλυση.
Συνολικά, από τις 56 φόλες που βρέθηκαν οι 9 είχαν ήδη καταναλωθεί από ζώα, ενώ βρέθηκαν φλούδες από πορτοκάλι και σε ακόμα 12 σημεία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συνολικός αριθμός των δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν πιθανότατα 68!
Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και απαιτεί την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων (δασική υπηρεσία), των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό και την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στους υπαιτίους όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, υλοποιούν κοινοτικό πρόγραμμα LIFE-Nature στην περιοχή (ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ), με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή και τον περιορισμό των περιπτώσεων αυτοδικίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στην παραγωγή. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου λειτουργεί στην περιοχή και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
- Προηγούμενο Η ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ Δ. ΑΓΟΡΑΣΤΗ
- Επόμενο Α΄ΦΑΣΗ PLAY OFF ΑΝΟΔΟΥ: Πρωτέας Γρεβενών – Α.Π.Σ Πτολεμαϊδος