Ιδιαίτερη εκδήλωση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Βιομηχανική Κληρονομιά και Παράδοση: Η σύνδεση τους με τους ανθρώπους της περιοχής …
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αφορά έναν ευαίσθητο τομέα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 στο Κοβεντάρειο στην Κοζάνη με την επιμέλεια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (Π.Τ.Α.) της Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος ήταν η δημιουργική σύνδεση των νέων περιφερειακών πολιτικών με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσα και από τις διακρατικές δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα Histcape που αποτελεί το μοναδικό στον τομέα της διαχείρισης και των στρατηγικών του πολιτιστικού αποθέματος, με έμφαση στην ύπαιθρο και τις μικρές πόλεις, ολοκληρώθηκε παρουσιάζοντας στο Κοβεντάρειο μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα συνδεόμενων εισηγήσεων, παρουσία ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων.
Την εκδήλωση άνοιξε θεματικά ο Β. Κωτούλας, στέλεχος της Περιφέρειας και συντονιστής του έργου στο περιφερειακό επίπεδο μαζί με τις κ. Κούτσιανου και Ασλανίδου στελέχη του Π.Τ.Α., τονίζοντας πως καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες να αξιοποιούνται κάθε είδους δράσεις, που αφορούν στο πολιτιστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας, πολύ δε περισσότερο σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η σύνδεση του με τις δυνατότητες ανάπτυξης κυρίως των μικρών κοινωνιών της περιοχής μας.
Ο τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος Κ. Καραμάρκος ανέπτυξε συνοπτικά τα αποτελέσματα του έργου, τις προτάσεις και δράσεις που προέκυψαν ως δυνητικά χρηματοδοτήσιμες στα επόμενα χρόνια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πιλοτικό τμήμα που επιλέχθηκε ως τομέας πολιτικής, αυτόν της Βιομηχανικής κληρονομιάς. Τονίστηκε πως επειδή οι συνθήκες δεν ευνοούν την προώθηση ποικιλόμορφων δράσεων σε όλες τις δυνητικές διαστάσεις του πολιτιστικού τομέα, για να υπάρχουν πιθανότητες δράσης έστω και μικρής κλίμακας , ο σχετικός σχεδιασμός οφείλει να είναι συνεκτικός και απόλυτα στοχευμένος.
Η Περιφέρεια έχει αναπτύξει τον θεματικό ιστότοπο www.industrialheritage.gr, όπου στην 1η φάση ανάπτυξης του μέσα από το πρόγραμμα Histcape (σε ελληνικά / αγγλικά) καταχωρήθηκαν με φιλικό και εύχρηστο τρόπο, πλήθος πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τις περιοχές βιομηχανικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας, μελέτες και παρουσιάσεις δράσεων, καλές πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και τέλος για πρώτη φορά στον χώρο, ειδική εφαρμογή εικονικής περιήγησης στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ, στην Πτολεμαΐδα. Η εφαρμογή αυτή που αναπτύχθηκε από την ανάδοχο εταιρεία Εμμανουηλίδης Ε. – Θεοχαράκος Θ. ΟΕ, παρουσιάστηκε για 1η φορά δημοσίως στο κοινό, με ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό υλικό.
Για την Βιομηχανική Αρχαιολογία και τον Βιομηχανικό Τουρισμό: μνημεία του χθες, τόποι πολιτισμού του σήμερα, μίλησε βασιζόμενος σε έρευνες και διεθνή στοιχεία ο Δ. Μυλωνάς, στέλεχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Π. Δημόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, έδωσε πολύ γλαφυρά τις εκτιμήσεις του για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός στη νέα εποχή που θα εισέλθει, με την εγκατάσταση του στο νέο κτίριο.
Σημαντικό παραδοτέο του έργου αποτελεί ένα ειδικό δοκίμιο – αφιέρωμα στη Βιομηχανική Παράδοση της περιοχής με επίκεντρο τον άνθρωπο, που παρουσίασε η Μ.Τσικριτζή – Μόμτσιου, καθώς η ίδια είχε αναλάβει την σχετική έρευνα και σύνταξη του κειμένου με τίτλο «Ενέργεια, Άνθρωποι και Εποχές».
Ενδιαφέρουσες απόψεις, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς κατέθεσαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης,, ο πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΜ Δ. Μαυροματίδης, η Φ. Φτάκα πρόεδρος ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης, ο Λ.Τσικριτζής για την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και ο Ι. Κορκάς.
Η εκδήλωση έκλεισε φωτογραφικά από τον Γρηγόρη Δάλλη, με ένα ειδικό αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ευχαριστεί και δημόσια όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και τους συνεργάτες του έργου για την ποιοτική συνδρομή τους σε αυτό, όπως και όλους τους πολίτες που συμμετείχαν και γνώρισαν μέσα από την εκδήλωση αυτή, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη των ανθρώπων της περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Histcape:
Το έργο HISTCAPE χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Interreg IVC και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
- Προηγούμενο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 2/12
- Επόμενο Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας