Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Θανάσης Οικονόμου: Η ΄΄Ροζέτα΄΄ θα ξυπνήσει – Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Ο επιφανής Ελληνας αστροφυσικός της NASA, Θανάσης Οικονόμου, ελπίζει ότι το ρομπότ «Φίλαι» θα ξυπνήσει από τον «λήθαργο» το ερχόμενο καλοκαίρι και θα ολοκληρώσει την αποστολή στον κομήτη «Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο», στην οποία ο ίδιος έχει καθοριστική συμβολή

Μιλώντας χθες σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, ο οποίος έχει εξοπλίσει το «Φίλαι» με υψηλής ακρίβειας φασματογράφο που ανέπτυξε ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα πως στο «περιήλιο» του Αυγούστου του 2015, όταν η τροχιά του κομήτη περάσει κοντά στον ήλιο, η ρομποτική συσκευή θα καταφέρει να συλλέξει την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε αυτό θα παίξει ρόλο, όπως εκτίμησε, και το γεγονός ότι ο κομήτης θα έχει χάσει έως τότε μέρος της ύλης του.
Ο επιστήμονας από το Ζιάκα Γρεβενών περιέγραψε τι πήγε στραβά με την επεισοδιακή προσεδάφιση του «Φίλαι» την περασμένη εβδομάδα, ενώ μοιράστηκε με τους φοιτητές την εναλλαγή συναισθημάτων που βίωσαν ο ίδιος και το σύνολο της επιστημονικής ομάδας, παρακολουθώντας το θρίλερ από το κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία.
«Πηδούσαμε από τη χαρά μας και γιορτάζαμε, όταν είδαμε ότι προσεδαφίστηκε και είχαμε ακόμη επαφή μαζί του», είπε, για να προσθέσει ωστόσο πως αυτό δεν κράτησε πάνω από 2 λεπτά. «Μετά υπήρχε ανησυχία ότι κάτι συνέβαινε. Δεν είχε λειτουργήσει το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης. Το ”Φίλαι” αναπήδησε και άρχισε να αιωρείται περιστρεφόμενο στο κενό, 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του κομήτη. Δύο ώρες μετά, αναπήδησε πάλι, αυτήν τη φορά για 8 λεπτά, και κατέληξε σε χαράδρα», ανέφερε.

Στις 57 ώρες που είχαν στη διάθεσή τους πριν εξαντληθεί η κεντρική μπαταρία, τα ρομποτικά όργανα του «Φίλαι» κατάφεραν να συλλέξουν και να στείλουν στη Γη αρκετά σημαντικά δεδομένα. Ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε να πει πως στη χημική σύσταση του κομήτη ανιχνεύτηκαν νερό (πάγος) και οργανικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε την αποστολή ως «φανταστική επιτυχία» της ESA, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι ιστορικά.
Η αποστολή του φασματογράφου
Ο φασματογράφος APXS του «Φίλαι», που αποτελεί δημιούργημα του κ. Οικονόμου και έχει εξοπλίσει τις πιο σημαντικές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη, στον Αρη, στον Κρόνο, σε αστεροειδείς και κομήτες, δεν κατάφερε δυστυχώς να κάνει μετρήσεις της χημικής σύστασης του κομήτη. Λόγω του ανώμαλου εδάφους όπου αγκιστρώθηκε η συσκευή, το όργανο δεν συνάντησε την επιφάνεια του κομήτη, ώστε να ανοίξει ο δακτύλιος-καπάκι. Ετσι, ο φασματογράφος λειτούργησε, έστειλε δεδομένα στη Γη, αλλά διαπιστώθηκε πως είχε αναλύσει τη χημική σύσταση του… καπακιού αντί αυτής του κομήτη.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ