ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΒΑΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΔΕΗ
SPONSORS
ΔΑΜ
POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Η κρυφή αλλά θανατηφόρα ιδιότητα των ιστών της αράχνης

Γιατί οι ιστοί της αράχνης είναι τόσο αποτελεσματικοί στο να παγιδεύουν το θήραμα; Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μιας νέα μελέτης, η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στην ανθεκτικότητα ή στην κολλώδη φύση τους, αλλά… στην ηλεκτροστατική έλξη που ασκούν σε έντομα, τα οποία έχουν την ατυχία να περνούν από κοντά τους.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ εξηγούν ότι, κατά τον ίδιο τρόπο που εμείς παράγουμε στατικό ηλεκτρισμό τρίβοντας τα πόδια μας σε έναν τάπητα, έτσι αναπτύσσεται και σε έντομα, όπως οι μέλισσες και οι μύγες, ιδιαίτερα όταν περπατούν πάνω σε συγκεκριμένες επιφάνειες.
«Επιπλέον, όταν πετούν και φτερουγίζουν, τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν θετικό φορτίο καθώς τα φτερά τους τρίβονται στον αέρα», εξηγεί ο βιολόγος Βίκτορ Ορτέγκα-Χιμένες, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Εμείς δείξαμε ότι ηλεκτροστατικά φορτισμένα έντομα μπορούν να προκαλέσουν ταχείες και σχετικά μεγάλες παραμορφώσεις στον ιστό της αράχνης της διαδηματοφόρου, οι οποίες είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο αιχμαλωσίας για τα ιπτάμενα θηράματα.»
Ο ερευνητής άντλησε έμπνευση για τη μελέτη του καθώς έπαιζε με ένα ηλεκτροστατικό «μαγικό ραβδί» της κόρης του, το οποίο κάνει αντικείμενα όπως το χαρτί να «αιωρούνται». Γνώριζε ότι και οι μέλισσες αναπτύσσουν ηλεκτρική τάση έως και 200 βολτ καθώς πετούν, κάτι που ενδέχεται να τις βοηθά στη συλλογή γύρης από τα λουλούδια.
Για να διαπιστώσουν εάν το ίδιο βρίσκει εφαρμογή στις αράχνες και στον τρόπο που προσελκύουν το θήραμά τους, ο Ορτέγκα-Χιμένες και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν ιστούς από την πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ και χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ταχύτητας μελέτησαν τις παραμορφώσεις τους όταν έντομα περνούν από κοντά τους.
Είδαν ότι πράγματι, όταν ένα θετικά φορτισμένο έντομο περνάει από μικρή απόσταση, οι ίνες μετακινούνται κατά αρκετά χιλιοστά, κάτι που σημαίνει ότι πολλά από τα μικροσκοπικά πλάσματα καταλήγουν στον ιστό μόνο και μόνο εξαιτίας αυτής της μεταβολής. Αντιθέτως, διαπίστωσαν ότι έντομα που δεν ήταν φορτισμένα δεν προκαλούσαν κίνηση του ιστού.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 73 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ