Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ευγενία Ουζουνίδου : Στο ΥΠΕΚΑ για θέματα Κοζάνης και Βοϊου

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» κ. Λιακόπουλο και στελέχη της εταιρείας, σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην καταγραφή της κτηματικής περιουσίας στην Π.Ε. Κοζάνης και τα κενά ή τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.

Συγκεκριμένα, η κ. Ε. Ουζουνίδου έθεσε, τόσο στη συνάντηση με τα στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» όσο και στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, επιτακτικά το ζήτημα των οικισμών που βρίσκονται σε «καθεστώς» μετεγκατάστασης λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ και ζήτησε να δοθεί παράταση χρόνου της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους στο κτηματολόγιο. Ο πρόεδρος και τα στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δεσμεύτηκαν να μεταβούν επί τόπου, προκειμένου  να ενημερώσουν τους κατοίκους για το θέμα αυτό, αφού επεξεργαστούν τις δυνατότητες που υπάρχουν με βάση τα χρονοδιαγράμματα για την περιοχή αυτή.

Έθεσε το σοβαρό θέμα της έλλειψης τίτλων κυριότητας γηγενών πληθυσμών, που η κυριότητα των περιουσιών τους βασίζεται σε προφορικές βεβαιώσεις από γενιά σε γενιά. Το θέμα αυτό αφορά κυρίως την περιοχή Βοΐου, αλλά και περιοχές γηγενών πληθυσμών στους άλλους δήμους της Π.Ε Κοζάνης. Για το συγκεκριμένο θέμα η βουλευτής πρότεινε να ρυθμιστεί το θέμα προσωρινά με ένορκες βεβαιώσεις στο ειρηνοδικείο και με παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης – καταθέσεις, καταγραφές και αντιμετώπιση εξόδων-, ενώ για μόνιμη λύση να προχωρήσει η διαδικασία της Εποικιστικής Νομοθεσίας και να εκδοθούν τίτλοι, καθώς επίσης να καταχωρηθούν, όσα δεν είναι καταχωρημένα, στο Ε9 χωρίς πρόστιμο.

Πρόβαλε το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές περιοχές, όπου δεν κυρώθηκε η πράξη του αναδασμού. Συγκεκριμένα ανέφερε εννέα τοπικά διαμερίσματα, στα οποία εκκρεμεί η κύρωση της πράξης αναδασμού από τα έτη 1995-2011 και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι έχουν μόνο τα έγγραφα νομής. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος ζήτησε από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να βοηθήσουν ώστε να γίνει η κύρωση όσων είναι δυνατόν άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές να βρεθεί κανονιστικός τρόπος, έτσι ώστε οι πολίτες να μην εμπλακούν σε γραφειοκρατία που σημαίνει χρόνος και κόστη απαγορευτικά.

Ανέφερε το πρόβλημα με τα εποικιστικά χωριά και τις διανομές που δεν ολοκληρώθηκαν.

Έθεσε επίσης το θέμα της επέκτασης, με απόφαση νομάρχη,  οικισμών, στα όρια των οποίων αναγκαστικά συμπεριλήφθησαν αγροτεμάχια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν οικόπεδα, ενώ στην ουσία είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και για την αντιμετώπισή του πρότεινε αλλαγή των προδιαγραφών της κτηματογράφησης, με διαχωρισμό του αστικού δομημένου από τα αγροτεμάχια.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν κατά την κτηματογράφηση των αστικών κέντρων, τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσουμε σήμερα, σχετικά με τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές. Ειδικότερα, στα προβλήματα ερμηνείας με τους ορθοχάρτες του 1945 που χρησιμοποιεί η Δασική υπηρεσία, στα προβλήματα των ιδιοκτησιών που λόγω μη εκμετάλλευσης ολόκληρες ή μέρος τους χαρακτηρίζονται δασικές, στα προβλήματα εκτάσεων, που, ενώ φαίνονται δασικές στους χάρτες του ΄45, σήμερα είναι δομημένες, καθώς και στα προβλήματα γηγενών κατοίκων  ορεινών περιοχών, που δεν  έχουν τίτλους σε εκτάσεις με καστανιές.

Για τα παραπάνω θέματα πρότεινε:

α) Να αναγνωριστούν οι παλιές πράξεις χαρακτηρισμού, που δόθηκαν από τα Δασαρχεία

β) Τα πιστοποιητικά που δίνονται σήμερα να είναι ατελώς και

γ) Το θέμα των τίτλων να διευθετηθεί όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Τέλος, τόνισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή οικονομική συμμετοχή των πολιτών, να αποφευχθεί με βάση την υψηλή τεχνολογία, που διατίθεται, η ταλαιπωρία του πολίτη και να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία.

Ο πρόεδρος και τα στελέχη της  «Κτηματολόγιο Α.Ε» ανέφεραν ότι η εταιρεία σίγουρα δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, άλλα με πιλότο την κτηματογράφηση όλου του νομού Κοζάνης μπορούν  να αναδειχτούν προβλήματα που απαιτούν λύσεις από την πολιτική ηγεσία συνολικά και όχι μόνο από το ΥΠΕΚΑ και από πιθανές νομοθετικές βελτιώσεις. Σε ό, τι το αφορά θα προβεί σε βελτιώσεις  του κανονιστικού πλαισίου του κτηματολογίου, για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό το κτηματολόγιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις από κάθε πλευρά και, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσει το υπουργείο και σε νομοθετικές ρυθμίσεις εκεί που θα χρειαστεί.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ