Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ερώτηση του νέου αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκου προς τον Περιφερειάρχη και το Προεδρείο της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας

θέμα

«Υποστήριξη των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας και αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου από τις απώλειες που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό»
Κύριε Περιφερειάρχη,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο σε Πανελλαδικό επίπεδο όσο και δυστυχώς στα πλαίσια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εντοπίζονται αυξανόμενα κρούσματα της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού στα εκτρεφόμενα μηρυκαστικά.

Η τελευταία χρονική περίοδος με τις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Η αύξηση αυτή συνεπάγεται με τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, ενός ιδιαιτέρα ευαίσθητου κλάδου που εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας, συμπιέζεται και επιβαρύνεται οικονομικά όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών να αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα όρια της κατάρρευσης.

Σε αυτά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα πλέον, έρχεται να προστεθεί και αυτό της απώλειας του ζωικού τους κεφαλαίου σε σημαντικά ποσοστά που οδηγούν σε τέλμα τον κλάδο με ισχυρές συνέπειες στην τοπική οικονομία των αγροτικών μας περιοχών.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών ευθύνης της περιφέρειας μας ήταν άμεση ως προς την καταγραφή και τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων σε σειρά παραμέτρων, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι αυτό της μη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τον ΕΛ.Γ.Α .

Με αφορμή την αλλαγή της αγροτικής πολιτικής ως απόρροια των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, δεν εφαρμόζεται η διαχρονικά απαραίτητη πολιτική των αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο κάθε φορά που πλήττονται όπως και στην προκειμένη περίπτωση από την ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού.

Παράλληλα λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της είδησης από τα ΜΜΕ, πολλοί κτηνοτρόφοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πληροφόρησης αυτής στην εγχώρια κατανάλωση των τοπικών αμνοεριφίων και βοοειδών, παρά το γεγονός της διενέργειας αυστηρότατων ελέγχων ασφάλειας και υγιεινής.
Με αφορμή το σημαντικό αυτό ζήτημα θα θέλαμε να γνωρίζουμε :

 

• Αν θεωρείτε σωστή την απαίτηση των κτηνοτρόφων για επιστροφή στην πολιτική των αποζημιώσεων.

• Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος ως προς την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

• Και κυρίως αν επεξεργάζεστε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων από την Περιφέρεια δίνοντας άμεση λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα
Θεωρώ πως οφείλουμε να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε τη δίκαιη απαίτηση των κτηνοτρόφων για επαναφορά της πολιτικής των αποζημιώσεων από αρμόδιο Υπουργείο, προχωρώντας παράλληλα σε αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με πόρους της Περιφέρειας

 

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνω ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

 

• Να προχωρήσουμε πέραν της καταγραφής σε αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των πληττόμενων κτηνοτρόφων της Π. Δυτικής Μακεδονίας.

• Να προβούμε σε διάβημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασκώντας παράλληλα πίεση σε κάθε επίπεδο, ζητώντας την επαναφορά του καθεστώτος των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων από την Πολιτεία όπως και πριν τις περικοπές.

• Να επιδιώξουμε περαιτέρω διαβούλευση τόσο με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους όσο και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς για την καλύτερη ανάδειξη του ζητήματος.

• Να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών για την άριστη ποιότητα του υγιούς πληθυσμού των αμνοεριφίων και των βοοειδών που θα διατεθούν στην αγορά, με δεδομένο πως οι αυστηροί έλεγχοι εντείνονται
Με την κοινή παραδοχή πως ο κτηνοτροφικός όπως και ο αγροτικός κλάδος, αδικούνται κατάφωρα καθώς πως η υποστήριξη τους δεν είναι σπατάλη αλλά τόνωση της εθνικής και της τοπικής μας οικονομίας, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με την έμπρακτη συμπαράστασή μας σε μία ακόμη δοκιμασία του κλάδου, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Με εκτίμηση ,
Ευάγγελος Σημανδράκος

Π. Σύμβουλος Δ. Μακεδονίας
Νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Γρεβενών

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ