Ελληνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν – H Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών που οι σύλλογοι καθυστερούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους ποδοσφαιριστές τους
Πως θα μπορούσε να ξεφύγει το ποδόσφαιρο από τα χίλια δυο δεινά που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Ήταν μάλλον απίθανο, κι έτσι γίνεται ή έγινε. Το διεθνούς φήμης εβδομαδιαίο περιοδικό «Economist» πραγματοποιώντας μία σημαντική έρευνα στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη περιοχή των Βαλκανίων αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών που οι σύλλογοι καθυστερούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους ποδοσφαιριστές τους . Μάλιστα για το 2011 το 78% επί των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών το παραδέχθηκε.
Στην σχετική λίστα, δεύτερη αλλά αρκετά μακριά είναι η Κροατία με 60% και 3η η η Βουλγαρία με 55%Παράλληλα η Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση -διόλου τιμητικό και αυτό – καθώς οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα διάφορα πρωταθλήματα της, παραδέχονται πως τους έχουν πλησιάσει τουλάχιστον μία φορά στην σταδιοδρομία τους διάφοροι και τους έχουν προτείνει να «στήσουν»παιχνίδι. Εδώ παραδέχθηκε το θέμα αυτό το 30% των ερωτηθέντων.
Όπως αναφέρεται στη μεγάλη έρευνα που πήρε μέρος και η FIFPRO (παγκόσμιο συνδικάτο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με έδρα την Ολλανδία) το εν λόγω περιοδικό κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι διάφοροι εγκληματίες να αποκομίσουν παρανόμως κέρδη και να «ξεπλύνουν»στη συνέχεια εκατοντάδες εκατομμύρια από την αγορά και τη διαχείριση συλλόγων.
Σ ένα θέμα που δόθηκε και δικαίως μεγάλη βαρύτητα είναι η αλλοίωση αποτελεσμάτων, όπου η Ελλάδα κι εδώ έχει πρωτεύοντα ρόλο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFPRO !.
Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα στην παραδοχή των προτάσεων για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων είναι το Καζακστάν που το ποσοστό του φθάνει το 35!.
Στην εν λόγω κατηγορία των πιο διεφθαρμένων χωρών ακολουθούν η Βουλγαρία με 13%, η Ρωσία με 10%, η Τσεχία επίσης με 10%, η Ουκρανία με 7%, η Πολωνία με 6 %, η Σερβία με 5% , η Κροατία επίσης με 5% και η Σλοβενία με 3%.
Στη μεγάλη αυτή έρευνα καταγράφεται ως γεγονός ότι στην Ανατολική Ευρώπη και φυσικά τα Βαλκάνια η λέξη διαφάνεια είναι άγνωστη, ειδικά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι στην Βουλγαρία την τελευταία 10ετία έχουν δολοφονηθεί 15 πρόεδροι συλλόγων, ενώ στην Ρωσία τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν εισχωρήσει για τα καλά στο ποδόσφαιρο, καθώς προσφέρει την ευκαιρία για εύκολο χρήμα…
Ο «Economist» αναλύει και τους παράνομους τρόπους με τους οποίους ένας πρόεδρος ομάδας μπορεί να «ξεπλύνει» χρήμα. Μπορεί δηλαδή να κοστολογήσει πολύ υψηλότερα από την πραγματική τιμή μία μετεγγραφή ενός ποδοσφαιριστή.
Και να μοιρασθεί μετά με τον ατζέντη ένα ποσό, δίχως να πάρει χρήματα ο σύλλογος. Γίνεται η συμφωνία, ο παίκτης παίρνει Α χρήματα και ο πρόεδρος δηλώνει ότι παίρνει Β. Τα έχει βρει και με τον ποδοσφαιριστή , αλλά και με τον ατζέντη και μέρος της διαφοράς πάει στις δικές του τσέπες. Άλλωστε οι σχέσεις ατζέντηδων με προπονητές στην Ελλάδα είναι αρκετά γνωστές. Μετά υπάρχει και το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του σύγχρονου ποδοσφαίρου: τα στημένα παιχνίδια.
Σύμφωνα με τον «Economist» τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην πρώην ΕΣΣΔ και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ακόμη ένας πρόεδρος μπορεί να «φουσκώσει» τις τιμές των εισιτηρίων στα εντός έδρας παιχνίδια, να αλλοιώσει τα στοιχεία της προσέλευσης θεατών στο γήπεδο , αλλά φυσικά να παρουσιάσει και ιδιοκτησία ποδοσφαιριστών από επενδυτικούς ομίλους κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μία πηγή τεράστιων εσόδων για τον κάθε πρόεδρο.
Η πρόταση Πλατινί επείγει…
Είναι γεγονός λοιπόν ότι η πρόταση του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί για ποινικοποίηση της διαφθοράς σε βαθμό κακουργήματος στο χώρο του ποδοσφαίρου, από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επείγουσα πλέον όσο ποτέ.
ΠΗΓΗ: overlap.gr
- Προηγούμενο Θέλετε να χωρίσετε και δεν μπορείτε; Μία εταιρεία θα το κάνει για εσάς
- Επόμενο Υποβολή αιτήσεων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2013