Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Εγνατία Οδός: Ενημέρωση Οδηγών – Νέα σήμανση για την ομίχλη

Η ομίχλη είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια της οδήγησης. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας ορατός κίνδυνος, η εμφάνισή της μπορεί να είναι αρκετά απότομη και, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, επιφέρει ξαφνική αλλαγή στις οδικές συνθήκες και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

 

Στην Ελλάδα η ομίχλη δεν εμφανίζεται μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά μπορεί να εμφανιστεί όλες τις εποχές του έτους, ανάλογα με τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες. Η Εγνατία Οδός διέρχεται από πολλές περιοχές στις οποίες εμφανίζεται ομίχλη, είτε λόγω του μεγάλου υψομέτρου, είτε λόγω τοπικών κλιματολογικών συνθηκών. Συχνότερα περιστατικά ομίχλης στην Εγνατία Οδό εμφανίζονται στις περιοχές:

 

  • ορεινής διέλευσης της Πίνδου
  • ορεινής διέλευσης του Βερμίου (Καστανιάς)
  • κοντά σε περιοχές Λιμνών (Ιωαννίνων, Κορώνεια, Βόλβη, Βιστωνίδα)
  • κοντά σε διελεύσεις ποταμών (Αλιάκμων, Αξιός, Στρυμόνας, Νέστος, Κομψάτος, Έβρος)

 

Ύστερα από πρόταση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Υποδομών, ενσωματώθηκε στην τελευταία αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., ειδική προειδοποιητική πινακίδα.

 

 

 

 

 

Με τη συνεργασία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», των αναδόχων Λειτουργίας και Συντήρησης και των κατά τόπους Τμημάτων Τροχαίας, τοποθετήθηκαν οι νέες αυτές πινακίδες σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί συχνή εμφάνιση ομίχλης, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών και την αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο.

 

Όταν οι οδηγοί πλησιάζουν περιοχές με πιθανότητα εμφάνισης ομίχλης, θα συναντήσουν την πρώτη πινακίδα που ενημερώνει:

 

α) για τον κίνδυνο εμφάνισης ομίχλης και

β) για το μήκος της οδού που εμφανίζεται ο κίνδυνος αυτό

 

Εάν το μήκος της οδού είναι μεγάλο, οι πινακίδες επαναλαμβάνονται κάθε 5 χλμ., μέχρι το πέρας της περιοχής

 

 

 

Η ορατότητα στην ομίχλη μπορεί να περιοριστεί στα 100μ. ή και ακόμα λιγότερο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας η ταχύτητα κίνησης πρέπει να μειωθεί σημαντικά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και κάτω από τα 50km/h.

 

Σε συνθήκες ομίχλης, οι οδηγοί όλων των οχημάτων που κινούνται στην Εγνατία Οδό, στους Κάθετους Άξονες, αλλά και στο λοιπό οδικό δίκτυο, είναι σημαντικό να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές:

 

  • Οδηγείτε με τα φώτα στη μεσαία σκάλα (φώτα διασταύρωσης). Τα φώτα της μεγάλης σκάλας (φώτα πορείας) αντανακλώνται από την ομίχλη και ουσιαστικά δυσχεραίνουν περαιτέρω την ορατότητα.
  • Τα “μικρά” φώτα (φώτα θέσης) δεν είναι ορατά στην ομίχλη. Ανάψτε οπωσδήποτε το πίσω φως ομίχλης καθώς και τα εμπρός, εάν διαθέτει το όχημά σας.
  • Μειώστε ταχύτητα και παρακολουθείτε το ταχύμετρο. Σε συνθήκες ομίχλης δημιουργείται οπτική ψευδαίσθηση της αργής κίνησης, ενώ στην πραγματικότητα το όχημα  μπορεί να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
  • Κρατήστε επαρκή απόσταση από προπορευόμενα οχήματα ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρχει επαρκής χρόνος για να φρενάρετε. Μην πλησιάζετε το προπορευόμενο όχημα προσπαθώντας να βλέπετε συνεχώς τα πίσω φώτα του ως καθοδήγηση.
  • Ανοίξτε λίγο το παράθυρο και κλείστε το ηχοσύστημα του οχήματος ώστε να ακούτε τους ήχους της κυκλοφορίας των άλλων οχημάτων.
  • Χρησιμοποιείτε, αν απαιτείται, τους υαλοκαθαριστήρες για βελτίωση της ορατότητας.
  • Χρησιμοποιήστε ως «οδηγό» τη δεξιά οριογραμμή (συνεχόμενη λευκή η κίτρινη γραμμή) της οδού.
  • Παραμένετε υπομονετικοί και αποφεύγετε τις προσπεράσεις άλλων οχημάτων.
  • Μην οδηγείτε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και επίσης, σε συνθήκες ομίχλης, μην σταματάτε το όχημά σας στη ΛΕΑ.
  • Σε περίπτωση αναγκαστικής ακινητοποίησης του οχήματος λόγω βλάβης, σβήστε όλα τα φώτα του οχήματος και ανάψτε τα “αλάρμ”. Τοποθετείστε το τρίγωνο ασφαλείας τουλάχιστον 100μ. πίσω από το όχημά σας και περιμένετε εκτός οχήματος, οδηγός και επιβάτες, σε ασφαλή θέση, έξω από τα στηθαία ασφαλείας της οδού.

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” στο διαδίκτυο (www.egnatia.eu) και ενημερωθείτε για τυχόν έκτακτες καταστάσεις που επικρατούν στον αυτοκινητόδρομο.

 

Για πληροφορίες και για άμεση βοήθεια, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

 

 

 

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Υποδοχής Πολιτών 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ