Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Διχοτομημένοι και αδιέξοδοι δρόμοι …

Η εικόνα στη συνεδρίαση της 1ης Νοέμβρη, του Δημοτικού Συμβουλίου τραγική …

Σε απευθείας μετάδοση από τοπικό κανάλι!

Θέμα που ενδιέφερε τους πολίτες; Ο δρόμος Γρεβενών-Βασιλίτσας…

Προσκεκλημένοι: Ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή..

Η μάχη άναψε στα έκτακτα θέματα, 7-8 τον αριθμό, που προηγήθηκαν. Αλήθεια γιατί τόσα πολλά; Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη. Τα όπλα έτοιμα. Η ένταση μεγάλη στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Η σύρραξη δεν άργησε καθόλου…Μπαλωθιές από όλες τις κατευθύνσεις , χειρονομίες και χαρακτηρισμοί….

Δεν ξέφυγε  από αυτό το ολίσθημα και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου!

-Ρε, καραγκιόζη

-Είσαι καραγκιόζης!

-Εσύ είσαι καραγκιόζης!

Άναψαν «φωτιές» και η ορθότατη αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης για αρκετή ώρα από την συνεδρίαση, ηρέμησε κάπως τα πράγματα.

Μόνη ικανοποιημένη από το «θέαμα» η  προσκείμενη παράταξη στο ΚΚΕ που παρέμεινε στην αίθουσα… Ίσως θεώρησε αυτή την εκτροπή και ιδίως από τα χείλη του δευτέρου τη τάξει θεσμικού παράγοντα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν φυσιολογική για το κύρος του θεσμού και την τοπική Δημοκρατία….

Ιδανικοί αυτόχειρες, υπήρξαν με την παρουσία τους και οι παριστάμενοι Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Διαχειριστική Αρχή.

¨Όσο και να θέλεις να τηρήσεις τα προσχήματα , τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και πολιτισμένου διαλόγου δεν μπορείς να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα και κατά ριπάς, το μαστίγωμα του Δημάρχου που  έκανε και τον Πρόεδρο  της συνεδρίασης  που λησμόνησε  την παράδοση, την λεβεντιά, την παραδοσιακή φιλοξενία των Γρεβενιωτών και σε ένα εριστικό μακρύ μονόλογο παραθέτοντας ημερομηνίες , αριθμούς πρωτοκόλλων από δεκάδες έγραφα, μη αποφεύγοντας αυθαίρετες κρίσεις και προκλητικούς χαρακτηρισμούς για τους υψηλόβαθμους και εκ δεξιών του εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που υποβίβασαν και το κύρος του θεσμού  και ταυτόχρονα «έπνιξαν» το θέμα και συσκότισαν την αλήθεια.

Έκανε αυτό που όλοι περιμέναμε: αντί να φωτίσει την υπόθεση, φώτισε τον εαυτό του. Τόσο το καλύτερο για την αλήθεια και την πραγματικότητα!

Ουαί και αλοίμονο!

Δεν γίνεται η συνεδρίαση για να δικαιωθείς εσύ  αλλά για να λυθεί ένα σύνθετο  και χρονίζον πρόβλημα και όπως εύστοχα διατύπωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, ο Χρήστος Παπαϊωάννου, πως γίνεται ο μόνος που αισθάνεται δικαιωμένος,  ο μόνος που έπραξε το «σωστό»  και  δεν έκανε λάθη ή παραλείψεις σε αυτή την υπόθεση, να είναι ο πρώην Νομάρχης και νυν Δήμαρχος Γρεβενών και να φταίνε όλοι οι άλλοι….

Η “παγίδα” που έστησε  για τους συνομιλητές του δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Δημιούργησε αντιπαλότητες, ρήξεις  με αυτούς που κρατάνε και το “μαχαίρι” και το “πεπόνι”…

Με αυτούς που προσπάθησαν να κρατήσουν ισορροπίες και να “στρογγυλέψουν” τα πράγματα…

Τι εισέπραξε;

Τις αποκαλυπτικές απαντήσεις του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής και για άλλα έργα που ξεγύμνωσαν όλους αυτούς που βλέπουν παντού εχθρούς και δολιοφθορείς στα μεγαλεπήβολα σχέδια..

«’Όποιος σκάβει τον λάκκο τ’ αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα»!

Η δήθεν εχθρότητα της Διαχειριστικής Αρχής κατέρρευσε…

Κατά παράβαση της διαδικασίας δέχτηκε να αξιολογήσει προ της δημόσιας πρόσκλησης, έργα των Γρεβενών και να υποβάλλει κρίσιμες και χρήσιμες παρατηρήσεις και παραλείψεις που χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις…Αυτά είπε ο κ. Κιουρτσίδης από τη Διαχειριστική και έφερε και παραδείγματα:

Αστεροσκοπείο  Όρλιακα: Καθυστερήσεις  φέρνουν οι μελετητικές ελλείψεις και το πρόβλημα του «τυφλού» δρόμου. Αν επιμείνετε να μην εντάξετε τον δρόμο πρόσβασης στο σύνολο του έργου, το Αστεροσκοπείο θα έχει πρόβλημα και δεν θα γίνει, είπε ο κ. Κιουρτσίδης!

 

Παλαιοντολογικό Κέντρο Μηλιάς: Απουσιάζει η μουσειολογική  μελέτη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ένταξη του έργου… Είχατε υποσχεθεί ότι θα την έχετε σε ένα μήνα τον περασμένο Μάιο… Περιμένουμε ακόμα….

Ο δρόμος Αμυγδαλιές προς Αγ. Γεώργιο δεν έχει καμιά ελπίδα! Είναι τυφλός δρόμος και δεν μπορεί να ενταχθεί! Μόνο με δικά σας χρήματα από τους ΚΑΠ μπορείτε να τον κάνετε…

Αν ένα έργο δεν έχει όλη την χρηματοδότηση εγγυημένη δεν γίνεται…

Αν δεν εκτελεστεί στις προβλεπόμενες προθεσμίες , τότε θα πληρώσει πρόστιμο και το κόστος ο Δήμος!

Έχετε μηδενικές εντάξεις στον πολιτισμό. Στον τομέα αυτόν δεν έχετε κάνει τίποτε και υστερείτε χαρακτηριστικά έναντι όλων των περιφερειακών Δήμων!

Για τον επίμαχο δρόμο Γρεβενών –Βασιλίτσας οι μελέτες είναι ελλιπείς…

Η τις παραδίδετε και με πολύ τρέξιμο προσπαθούμε να εντάξουμε το έργο ή αναλαμβάνετε εσείς το κομμάτι από Αγία Παρασκευή…

Πρέπει όμως να βρείτε και πιστώσεις… Αλλιώς όπως σας είπα δεν γίνεται…

Αποτέλεσμα;

Ο δρόμος με τις εκατέρωθεν προτάσεις πήρε την άγουσα προς τα …αζήτητα!

Η «καυτή πατάτα» έφυγε έξυπνα από τα χέρια της Περιφέρειας, που μπορεί και οφείλει να εκτελέσει το έργο!

Έξυπνα ο Περιφερειάρχης αφού είδε ως ευκαιρία, την ανεξήγητη επιμονή της άρνησης παράδοσης των μελετών από την ΑΝΓΡΕ και τον Δήμαρχο , του  «πάσαρε» την «απασφαλισμένη χειροβομβίδα» και τον φόρτωσε με ένα ακόμη  δύσκολο έργο.  Δυσκολία χρηματοδότησης, λόγω στενότητας πόρων,  όχι μόνο του  πιο κοστοβόρου τμήματος του έργου (18 εκατ. Ευρώ) αλλά και των αναγκαίων μελετών, δυσκολία στις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών μιας και  το έργο βρίσκεται μέσα σε δίκτυο  Natura!

Για ώρα προσπαθούσε ο Περιφερειάρχης , ανοίγοντας το παιχνίδι και τον κατάλογο των έργων, να δικαιολογήσει την  μη ένταξη «στα έργα σημαίες»  του δρόμου Γρεβενών –Βασιλίτσας  την έλλειψη πόρων για τα μεγάλα έργα που μας «έφαγε» η κεντρική κυβέρνηση το 2011 ή η  «παράλογη» απαίτηση της αντιπολίτευσης για ένταξη της σήραγγας Κλεισούρας ύψους50 εκ.ευρώ που θα απορροφούσε όλο τον περιφερειακό προϋπολογισμό!

Το Αστεροσκοπείο πως εντάχθηκε; Μαγικά; Κατά λάθος; Πως της ξέφυγε ,της «εχθρικής» κυβέρνησης Παπανδρέου, έναντι των Γρεβενών και της Δ. Μακεδονίας;

Μήπως δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, αλλά φταίει η ανικανότητα κάποιων, μηδέ υμών εξαιρουμένων;

Ο Δήμαρχος «τσίμπησε» και έπεσε στη «φάκα». Επειδή είναι θιασώτης του «φαίνεσθαι»  και όχι του «είναι», του επιφανειακού και όχι του αποτελεσματικού και ουσιώδους, έκανε το λογαριασμό χωρίς τον «ξενοδόχο»!  Αν το πάρω και  το κάνω….., θα δοξαστώ! Οι μελέτες ; αν δεν είναι έτοιμες, είναι παιχνιδάκι για μένα… Αν πάλι δεν το κάνω, θα ρίξω τις ευθύνες αλλού, όπως πάντα! Σημασία έχει ότι τους «τάχωσα» κατάμουτρα και τους «ξεμπρόστιασα»… Ο κόσμος πάλι θα με ψηφίσει…

Μόνο που πρέπει να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με αυτούς που ξεμπρόστιασε…

Μόνο που τέτοιες εποχές πρέπει να βρει  χρηματοδότηση….

Έχει ίδιους πόρους; Αφού όλες τις κακοτεχνίες των έργων αποδίδονται ως βλάβες από θεομηνίες και αναζητεί εκεί πόρους, αφού ο βιολογικός δεν λειτουργεί, αφού το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης 130.000 ευρώ που στοιχίζει η θέρμανση, αφού οι δημοτικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αφού, αφού…. Θα τα καταφέρει!

Τι θα καταφέρει;

Ο δρόμος Γρεβενών –Βασιλίτσας να παραμένει «τυφλός» και αδιέξοδος και ένα ακόμη έργο που παρά τις καλές προθέσεις, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν τις προϋποθέσεις και επειδή δούλευαν με υποθέσεις  και ανέξοδες υποσχέσεις κάνοντας σημαία την μικροπολιτική και την  αριθμητική ,έχοντας αφήσει στην άκρη την πολιτική , θα έχει την τύχη του σιδηροδρόμου στα Γρεβενά και των έρημων  κατεστραμμένων  «τυφλών» σταθμών  του καθώς και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που παρότι ήταν ενταγμένη  στα Δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, φρόντισαν  κάποιοι να διαλύσουν…. Υπενθυμίζω ότι το έργο θα παραδίδονταν το 2013…Υπενθυμίζω ότι κάποιοι  θεσμικοί, παρέδιδαν μαθήματα για την κλίση των γραμμών και την καταλληλότητα του Πόρου για τον επιβατικό και εμπορικό σταθμό….

Θυμίζω τις τροποποιήσεις για να συνδέει τα Πατώματα….

Θυμίζω τον αγωγό του αερίου που θα μας έφερνε κοντά σε μια ενεργειακή πηγή οικολογική και φθηνή….

Η μνήμη είναι και μνήμη του μέλλοντος. Δεν υποστήκαμε όλοι λοβοτομή ούτε συλλογική αμνησία!

Εάν ο  δήμαρχος επιμείνει ,χάριν του υπέρμετρου πατριωτισμού που τον διακρίνει να λάβει και το άλλο μισό, τότε την «πάτησε» για τα καλά!

Επειδή στην πολιτική μετράνε άλλες κρυφές δυνάμεις , ισχύουν άλλα «μέτρα και σταθμά» και ο «τσαμπουκάς» είναι κακός σύμβουλος, όσο είναι καιρός, το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να εξετάσει με νηφαλιότητα και ομοψυχία όλες τις παραμέτρους και τις δυνατότητες και να επιλέξει την καλύτερη λύση που θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου χωρίς κλυδωνισμούς ,ρίσκα και περιττές κινήσεις εντυπωσιασμού…

Ας κοιτάξουν όλοι πιο πέρα από τη μύτη τους, ας δουν πως λειτουργούν οι θεσμοί, ποιες σχέσεις πρέπει να αναπτύξουν, με ποιες δυνάμεις πρέπει να συμμαχήσουν και κυρίως με ποια στρατηγική και  ποιο σχέδιο θα πορευτούν για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Δεν θα μας λυπηθεί κανείς ούτε θα μας φοβηθεί.

Πρέπει να μας υπολογίζει ως αξιόλογες δυνάμεις και συνοδοιπόρους -άλλωστε μια γειτονιά είμαστε και όλοι «στο ίδιο καζάνι βράζουμε»- σε μια κοινή πορεία αλληλοσεβασμού, κατανόησης, αλληλεγγύης, συνεργασίας, δικαιοσύνης και προόδου σε ταραγμένες εποχές με παντοίους κινδύνους…

Δημήτρης Ψευτογκάς

Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ 2007 και 2009

Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος

Υστερόγραφο: Ότι υποσχεθήκαμε το πράξαμε. Δεν συμμετείχαμε σε αυτό το άκομψο και περιττό παιχνίδι εντυπώσεων όπου εκ των προτέρων ήταν γνωστό το αποτέλεσμα: «Τρίβολοι και παγίδες…».

Χαιρόμαστε που δεν είμαστε στο πρωτόκολλο της πρόσκλησης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μας απαλλάσσει από τη βασανιστική παρουσία  ενός αυτόπτη μάρτυρα τόσο απαξιωτικών για το θεσμό συμπεριφορών!

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ