Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Διαμαρτυρία για τα απαράδεκτα σενάρια-δημοσιεύματα για το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί κλεισίματος και κατάργησης δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, στην περίπτωση που ευσταθούν, μόνο αγανάκτηση, οργή και έντονο προβληματισμό προκαλούν σε όλο τον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα στις δύσκολες αυτές ημέρες που περνάει η χώρα, τέτοιου είδους δημοσιεύσεις οι οποίες μάλιστα δεν διαψεύστηκαν μέχρι σήμερα επίσημα, υπονομεύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ΟΤΑ και του κράτους. Από την πλευρά μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αιφνιδιασμός σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο πολιτικής μεταξύ δύο διακριτών θεσμών της συντεταγμένης Πολιτείας όπως είναι το κεντρικό κράτος και η Αυτοδιοίκηση.

 

Καθώς στα σχετικά δημοσιεύματα γίνεται λόγος για τις ΔΕΥΑ και τις επιχειρήσεις κοινωφελών σκοπών, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Η χρηματοδότησή τους βασίζεται από τη μία στα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών και από την άλλη σε ευρωπαϊκά κονδύλια που οι επιχειρήσεις αυτές αξιοποιούν κατασκευάζοντας σημαντικά έργα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

 

Επιτρέψτε μας επίσης να επισημάνουμε ότι η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία καταγράφει μια σαφή στροφή μεταβίβασης στους Δήμους των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων αυτών απέτυχε παταγωδώς. Και το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε και η δημόσια υγεία δε διασφαλίστηκε. Όταν λοιπόν αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη δε μπορεί εμείς στη χώρα μας να πειραματιζόμαστε εγχειρήματα που ήδη έχουν αποτύχει σε σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία για παράδειγμα.

 

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς οι οποίες μάλιστα προβλέπονται ρητά από την πρόσφατη Διοικητική Μεταρρύθμιση («Καλλικράτης»), είναι γνωστό ότι έχουν αποδειχτεί το τελευταίο αποκούμπι των τοπικών κοινωνιών μέσα στην λαίλαπα της κρίσης που βιώνουμε. Είναι αυτές που λειτουργούν ως ανάχωμα για την κοινωνική συνοχή παρέχοντας πλήθος υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας όπως είναι οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά παντοπωλεία, Ιατρεία, Κοινωνικά φαρμακεία, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κ.λπ.. Εκτός αυτών δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολή των επιχειρήσεων αυτών στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όπως είναι τα Δημοτικά Ωδεία, οι σχολές χορού, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα αθλητικά γεγονότα κλπ.

 

Κατά συνέπεια η σκέψη και μόνο για κατάργηση αυτών των επιχειρήσεων θα ήταν άστοχη και θα έπληττε άμεσα τόσο την κοινωνική συνοχή και τους πολίτες, όσο και ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους.

 

Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια τέτοια ενέργεια εξυπηρετεί δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη κάνει πολλές θυσίες για τον εξορθολογισμό των οικονομικών της τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλλει όσο κανείς άλλος στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Χώρας (μείωση αριθμού Δήμων και Νομικών προσώπων, μείωση πολιτικού προσωπικού, μείωση κονδυλίων κ.λπ.).

 

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να μας κοινοποιήσετε επίσημα τις πραγματικές σας προθέσεις με βάση τη λογική και τον ορθολογικό σχεδιασμό. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν  μπορεί να γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε σενάριο κλεισίματος και κατάργησης των επιχειρήσεων αυτών.

Προσβλέποντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

 

Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ

Δήμαρχος Εορδαίας

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ