Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

«Διαβάστε» το μυαλό του σκύλου σας

Αποκωδικοποιώντας τη γλώσσα του σώματος του κατοικίδιου σας

Πέρα από τις όποιες γλωσσικές και εκφραστικές διαφορές μπορεί να έχουν οι διαφορετικοί ανθρώπινοι πολιτισμοί, υπάρχουν μερικά «σημάδια» που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς σε άλλους ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζει στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι μπορούν με βάση τη «γλώσσα του σώματος» να καταλάβουν για παράδειγμα αν κάποιος είναι νευρικός ή πότε κάποιος είναι ήρεμος και χαλαρός. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ζώα.

Οι σκύλοι για παράδειγμα έχουν πολύ πλούσια «γλώσσα του σώματος» και τη χρησιμοποιούν πολύ αποτελεσματικά.

Κανείς μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι του «λέει» ή προσπαθεί να του πει το σκυλί του, αν έχει καταλάβει έστω και λίγο πώς αυτό συμπεριφέρεται όταν είναι χαλαρό, χαρούμενο, νευρικό, απογοητευμένο ή θυμωμένο.

Όταν στέκεται ακίνητο

Μπορεί να διαρκέσει απλά για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, άρα πρέπει κανείς να παρατηρεί πολύ προσεχτικά για να δει τι θα συμβεί.

Όταν ένας σκύλος στέκεται ακίνητος, ζυγίζει το βάρος του με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

– Στηρίζεται και στα τέσσερα πόδια του και ισορροπεί: Αυτός ο σκύλος είναι ήρεμος και σίγουρος, με αυτοπεποίθηση.

– Ισορροπεί ρίχνοντας το βάρος στα πίσω πόδια: Αυτός ο σκύλος είναι έτοιμος να πεταχτεί προς τα εμπρός. Έχει αυτοπεποίθηση και θέλει να αλληλεπιδράσει με τον άλλο. (Rottweiler στη φωτογραφία 2).

– Ισορροπεί με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να απομακρυνθεί από αυτό που κοιτάζει: Αυτός ο σκύλος νιώθει φόβο και είναι πολύ πιθανό να θέλει να διαφύγει (μικρός σκύλος στη φωτογραφία 2).

Ένας σκύλος μπορεί να σταθεί με πολλούς τρόπους, χωρίς να έχει ισορροπία, που δείχνουν με ποιο τρόπο θέλουν να απομακρυνθούν γρήγορα. Το να εκτιναχτούν προς μια κατεύθυνση είναι ένδειξη φόβου, έτσι αν ο σκύλος σας στέκεται με τέτοιο τρόπο που να είναι εκτός ισορροπίας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που τον φοβίζει.

Όταν κοιτάζετε ένα σκυλί, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κατανοήσετε τη συναισθηματική του κατάσταση.

Η ανθρώπινη γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει πότε κάποιος είναι φοβισμένος, σίγουρος με τον εαυτό του, ή χαλαρός και οι υπόλοιποι μπορούν να αντιδράσουν ανάλογα. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργείτε και όταν έχετε ένα σκύλο.

Είναι άδικο να ζητάτε από ένα τρομαγμένο σκύλο να πλησιάσει αντικείμενα που τον φοβίζουν και φυσικά είναι χαζό να πλησιάζετε ένα σκύλος, ο οποίος σας δείχνει ότι είναι νευρικός και εξαγριωμένος, εκτός κι αν γνωρίζετε τι φταίει.

Αν ένας σκύλος προχωρά σε ευθεία γραμμή (φωτογραφία 4) το πιο πιθανό είναι να είναι επιθετικός, ενώ αντίθετα όταν αλλάζει πορεία (το Collie στη φωτογραφία 1) αυτό δείχνει φιλική στάση.

Αν ένας σκύλος σας πλησιάζει κινούμενος σε ευθεία γραμμή, και με επιθετικό βλέμμα, γυρίστε από την άλλη, προσέχοντάς τον με την άκρη του ματιού σας. Όταν σταθούν ακίνητα, κοιτάξουν προς το έδαφος και χασμουρηθούν, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει εκτονωθεί η κατάσταση.

Όταν ένας σκύλος κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει κακό, ωστόσο αν είναι μεγαλόσωμος μπορεί να ρίξει κάποιον κάτω. Αν ένας σκύλος συμπεριφέρεται έτσι στο παιχνίδι, μπορείτε να πέσετε στα γόνατα, για να μην σας ρίξει κατά λάθος.

Στη φωτογραφία 6 το σκυλί Δαλματίας είναι σε κίνδυνο. Ισορροπεί με τέτοιο τρόπο που να είναι σε ετοιμότητα να διαφύγει, όμως το Springer Spaniel πίσω του που στέκεται σταθερά στα τέσσερά του πόδια το εμποδίζει.

Το Border Collie που έχει σηκωθεί ρίχνοντας το βάρος στα πίσω του πόδια, είναι έτοιμο να πέσει προς τα εμπρός και να χτυπήσει το σκύλο Δαλματίας.

Το τρέξιμο του αλόγου

Όταν οι σκύλοι παίζουν, τρέχουν με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο και θυμίζουν τα παιδικά παιχνίδια αλογάκια, που πηγαίνουν προς-πίσω. Αυτό δείχνει ότι έχουν διάθεση για πλάκα και παιχνίδι, και όχι να ρίξουν κάποιον κάτω (φωτογραφία 5), ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί και η παιχνιδιάρικη διάθεση να είναι «άγρια» (ειδικά για ένα παιδί).

Αυτό που κρύβει το βλέμμα

Κανείς μπορεί να «διαβάσει» πολλά για ένα σκύλο κοιτώντας το σχήμα και το βλέμμα των ματιών του:

Τα αμυγδαλωτά, χαλαρά μάτια αντικατοπτρίζουν ήρεμη συμπεριφορά (Collie στη φωτογραφία 7).

Τα στρογγυλεμένα μάτια μπορεί να δείχνουν διέγερση και έκπληξη (Chihuahua στη φωτογραφία 11)

Αν μπορείτε να δείτε το λευκό των ματιών ενός σκύλου, προσέξτε: ο σκύλος είναι σε ένταση και μπορεί να σας δαγκώσει (φωτογραφίες 8 και 9).

Το Rottweiler στη φωτογραφία 10 έχει πολύ απειλητική και επικίνδυνη έκφραση.

Τα σκληρά μάτια και το χαλαρό στόμα μαζί με γρύλισμα σημαίνουν προειδοποίηση.

Όταν ένας σκύλος δείχνει τη γλώσσα του και έχει χαλαρωμένο στόμα (φωτογραφία 12), δε χρειάζεται να ανησυχείτε, έχει διάθεση για παιχνίδι.

Όταν ένας σκύλος προτίθεται να δαγκώσει, τραβάει τα χείλη και τη γλώσσα του πίσω, και δείχνει τα δόντια του (φωτογραφία 13).

Τι λέει η ουρά

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ουρά τους, όπως οι άνθρωποι το χαμόγελο.

Ωστόσο, το να πιστεύει κανείς ότι κάθε κούνημα της ουράς σημαίνει χαρά, είναι σαν να νομίζει κανείς ότι κάθε χαμόγελο σημαίνει μόνο ένα πράγμα.

Όταν η ουρά του σκύλου είναι πεσμένη και την κουνάει γρήγορα αυτό δείχνει νευρικότητα.

Όταν είναι ψηλά και την κουνάει αργά, αυτό είναι σαν το χαμόγελο της αυτοπεποίθησης κάποιου που θα σας κάνει κάτι που δεν θέλετε (Dachshund στη φωτογραφία 14).

Όταν η ουρά είναι στο επίπεδο του σώματος και κουνιέται γρήγορα, αυτό είναι σαν τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού (Golden Retriever στη φωτογραφία 15).

Όταν ένας σκύλος κρατά σφιχτή και κρυμμένη την ουρά του, αυτό δείχνει μεγάλο φόβο.

Ακούς αυτό που ακούω;

Τα σκυλιά μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους ανεξάρτητα και σχεδόν 180 μοίρες.

Όσο πιο στραμμένα προς τα μπροστά είναι τα αυτιά του σκύλου σας αυτό δείχνει ότι είναι σίγουρος και με αυτοπεποίθηση. Όταν τα τραβάει πίσω και τα κολλάει στο κεφάλι ή το λαιμό του, τότε δείχνει ότι είναι φοβισμένος (φωτογραφία 16).

Όταν «πετάγονται» προς τα επάνω σε όρθια θέση, ο σκύλος σας έχει ακούσει κάτι που του έχει τραβήξει την προσοχή (German Shepherd στη φωτογραφία 17).

Ως γενικότερο κανόνα, καταλήγει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα moderndogmagazine.com, κανείς μπορεί να έχει υπόψη του το εξής: οι σκύλοι δε λένε ψέματα με τη γλώσσα του σώματός τους, όπως μπορεί να συμβεί με τους ανθρώπους. Αντίθετα, λένε κάθε φορά ακριβώς πώς αισθάνονται και τι εννοούν με τον τρόπο που επιλέγουν να στέκονται, να κινούνται, να κοιτάζουν και να αντιδρούν.

πηγή:newsbeast

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ