Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Διαβάστε την Συνέντευξη Τύπου του Υπ.Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δ.Ψευτογκά

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ εντύπων και ηλεκτρονικών
Θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και την προσπάθεια που καταβάλλετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την ενημέρωση των συμπολιτών και συμπολιτισσών.
Αυτό το έργο είναι σοβαρό και απαραίτητο για την λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας και οφείλετε τουλάχιστον ίση αντιμετώπιση και αντικειμενικότητα.
Καλοδεχόμαστε και την κριτική σας στάση, αλλά θα πρέπει να επιμερίζετε αυτή περισσότερο στους ασκούντες διοίκηση και όχι σε εμάς την αντιπολίτευση.
Στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και του απορρέοντος θεσμικού μας ρόλου γίνεται αυτή η συνάντηση και θα περιμένουμε τις ερωτήσεις σας στο τέλος της εισήγησής μου. Επιτρέψτε πρώτον να ευχαριστήσω και τους συμβούλους της παράταξής μας  τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο και τον Σωκράτη τον Κουρέλλα για την πολύπλευρη και πολύτιμη συμπαράσταση και συνεργασία. Εργαζόμαστε ομαδικά και με σχέδιο.

Ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε έναν συνοπτικό απολογισμό με την συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Πέρασαν δύο χρόνια σχεδόν και παρόλο που η παρούσα αρχή υπό τον κ. Δακή θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, δεν θεωρούμε ότι το έργο που επιτελέστηκε ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Λείπει η ψυχή και το πολιτικό  στίγμα από ένα πρωτόγνωρο και ανατρεπτικό θεσμό  πού έλειπε από την δομή μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας και στερούσε από τις λαϊκές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από ένα εργαλείο δημοκρατίας, αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης.
Με τον τρόπο αυτό, με την διαχειριστική λογική που υπάρχει και τη δράση ενός ΠΣ που προσομοιάζει με αυτή του παρελθόντος, του ξεπερασμένου διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου η Κοζάνη βρίσκεται στο επίκεντρο και οι άλλοι απλώς συμπληρώνουν το «καρέ» δεν καλύπτονται  οι πολλές και αδήριτες ανάγκες!
Ενώ θεσμικά εξισορροπείται και αποδυναμώνεται η μονοπολική, γραφειοκρατική και απαρχαιωμένη Αθηνοκεντρική δομή, πιστεύουμε ότι έχουμε την αναπαραγωγή και λειτουργία του ίδιου μοντέλου σε μικρότερη κλίμακα εδώ.
Εμείς θέλουμε στο επίκεντρο να βρίσκεται ο πολίτης!
Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς!
Θέλουμε μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων.
Για μας είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις και λειτουργίες της επιτυχημένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Για μας εδώ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι επιπλέον μια κατ’ εξοχήν πολιτική διαδικασία.
Αυτά τα δύο χρόνια είδαμε τις αδυναμίες διασύνδεσης στην διαμόρφωση του στρατηγικού προγραμματισμού του κεντρικού κράτους, που επιτέλους πρέπει να γίνει επιτελικό, με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Πρέπει να υπάρξει και συνοχή και διασύνδεση και κυρίως κοινό ΟΡΑΜΑ!
Αυτό βλέπουμε ότι επίσης  απουσιάζει από τα πεπραγμένα Όραμα και στόχευση!
Το όραμα είναι η ψυχή που θα αποτελέσει και την καθοριστική κινητήρια δύναμη επιτυχούς και δημιουργικής πορείας του τόπου μας.
Ο λίγος χρόνος, η διοικητικές δυσλειτουργίες εφαρμογής και η έλλειψη πόρων λόγω της οικονομικής κρίσης που απειλεί την κοινωνική συνοχή, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές  κατακτήσεις χρόνων, την σταθερότητα, την ειρήνη και την εθνική μας  ανεξαρτησία δεν πρέπει να είναι το άλλοθι να μην προχωρήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις ενός σταθερού μεσομακροπρόθεσμου προγραμματισμού και σε αντιστοίχηση όλο το στελεχιακό δυναμικό μας γιατί ο τόπος αυτός έχει ανάγκη τον καθένα. τον πιο ασήμαντο και τον πιο περιθωριακό!
Δεν περισσεύει κανείς!
Έστω και με λάθη ή παραλείψεις πρέπει να προχωρήσουμε!
Να δούμε τα δυνατά μας σημεία, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες και τις απειλές.
Να αναλύσουμε το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.
Να διαμορφώσουμε τις εναλλακτικές λύσεις σε κάθε τομέα
Να επιλέξουμε την καταλληλότερη
Να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο και κυρίως να καθορίσουμε τις διαδικασίες ελέγχου που απουσιάζουν παντελώς από την ελληνική πραγματικότητα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη της και αποδιοργανωμένη τη Διοίκηση.
Είναι γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον τομέα και χρειάζονται άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης και στοίχισης. Είναι ένα εργαλείο που αποτυπώνει τις ικανότητες και την δυνατότητα της ηγεσίας να είναι αποτελεσματική και αποδοτική.
Χωρίς διοίκηση δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Όσες επενδύσεις και αν έχουμε , όσα σχέδια και αν έχουμε, μικρή απόδοση και αποτελεσματικότητα θα έχουμε, αν η διοίκηση απέχει ή δεν συμμετέχει. Στην πρόσφατη επίσκεψη στην έδρα της ΠΕ Γρεβενών, των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας και του επικεφαλής της παράταξής μας, διαπιστώσαμε τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης και της γραφειοκρατικής συμπεριφοράς. Έγραφα που θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται τάχιστα εδώ μεταφέρονται στην Κοζάνη για υπογραφές. Δυστυχώς κάποιες αρμοδιότητες που θα έπρεπε να μεταβιβαστούν από τον Περιφερειάρχη, στον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Δασταμάνη και από εκεί στους Διευθυντές παρότι πέρασαν δύο χρόνια δεν έχει συμβεί με συνέπεια να έχουμε καθυστερήσεις, ταλαιπωρίες και διαμαρτυρίες των συναλλασσομένων πολιτών.

Είναι μεγάλη η ευθύνη που επωμιζόμαστε και είμαι σίγουρος πως πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας!
Εμείς, η παράταξή μας, “Αρχή…ζουμε μαζί” αυτά τα δύο χρόνια συμμετέχουμε με βάση τις αρχές , τις προγραμματικές μας θέσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε, ώστε να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών και την αναπτυξιακή πορεία.
Στον τομέα της Ανάπτυξης, του Χωρικού Σχεδιασμού και του Περιβάλλοντος όπου μου έχει ανατεθεί η ευθύνη από την παράταξή μας, και συμμετέχω στην αντίστοιχη επιτροπή από την θέση ευθύνης του Αντιπροέδρου, επιτελούμε σημαντικό και πολύπλευρο έργο. Έχουμε επιλέξει το δρόμο της ανάπτυξης, της συνεργασίας και της μή ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας και τον σεβασμό στους κανόνες. Επιλέξαμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
Ζούμε σε μια περιφέρεια με περιβαλλοντικό πλούτο. Εθνικούς δρυμούς, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μοναδική βιοποικιλότητα, μεγάλα ποτάμια και λίμνες θαυμαστές και με ένα υδρολογικό απόθεμα που αγγίζει το 70% της χώρας.
Εκλεκτά προϊόντα της γης και του μόχθου των αγροτών και καινοτόμων επιχειρηματιών είναι ενδεικτικά του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων δυνατοτήτων.
Όμως βιώνουμε και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα με την ρύπανση από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και από την άναρχη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την έλλειψη προδιαγραφών και ελέγχου του πλαισίου λειτουργίας των.
Θέσαμε και θα συνεχίζουμε να θέτουμε δύο θέματα αρχής στον τομέα αυτόν.
Πρώτα πρώτα, τον χωροταξικό σχεδιασμό και καθορισμό των χρήσεων γης και
Δεύτερο την ίδρυση φορέα διαχείρισης και προστασίας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Χωρίς αυτά δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε ούτε να υλοποιήσουμε καμία αναπτυξιακή διαδικασία με όραμα και στρατηγική.
Θα σκοντάφτουμε συνεχώς, θα αυτοαναιρούμαστε, θα πισωγυρίζουμε και θα καρκινοβατούμε!
Είναι σαφές ότι η ενέργεια και ο λιγνίτης είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη Δυτ. Μακεδονία. Κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη σταματήσει η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η παραγωγική διαδικασία με την θετική μας γνωμοδότηση σε έργα υποδομής
Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.
Έδωσε πλούτη στην περιοχή μα και πολλά προβλήματα στρεβλής ανάπτυξης. Επιβάρυνε την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, δημιούργησε μια μεταπρατική κοινωνία, απαξίωσε και υποβάθμισε την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και ενός μεταποιητικού και δημιουργικού κλάδου πέριξ αυτής τόσο απαραίτητων, για μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη. Κανείς δεν αρνείται την μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την ικανότητά τους να εισφέρουν και οικονομικά και εθνικά.
Η χρήση τους πρέπει να γίνει με φειδώ, με όλους τους κανόνες σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος και να παραταθεί όσο το δυνατόν μέχρι άλλες πηγές που θα τους υποκαταστήσουν να μην υποθηκεύσουν την Εθνική μας ανεξαρτησία.
Δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια και να ποτίσουμε με θάνατο τα παιδιά μας. Η θυσία στον Μινώταυρο της προόδου είναι ετεροβαρής! Η ηλιακή ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά μικρά και μεγάλα που γίνονται και προγραμματίζονται(π.χ του Ελαφίου Γρεβενών, όπου θα απασχολήσει και το Ευρωκοινοβούλιο μετά από σχετική επερώτηση των Οικολόγων), τα αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, πρέπει να αποφασιστούν συνολικά στα πλαίσια μιας μεγάλης συμμετοχικής διαδικασίας, ευρείας διαβούλευσης όπου πρέπει να ζυγίσουμε τα πάντα επακριβώς και να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις προγραμματισμού και χωροθέτησης που θα σεβαστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία, την παράδοση, την βιοποικιλότητα και τις σύγχρονες ανάγκες ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα εικοσαετίας, σε άμεση συνάρτηση με την κεντρική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε διαδικασίες τύπου Μπούρινου, ή έγκρισης άναρχων, ΜΥΕ, όπως στον Εθνικό δρυμό της Πίνδου ή στο φαράγγι Αετιάς στα Γρεβενά, ή φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών ανάλογα με τις βουλήσεις ευκαιριακών κερδοσκόπων! Κάθε μέρα χάνεται και μια ομορφιά της πατρίδας μας. Και αυτοί που φταίνε δεν είμαι σίγουρος ότι θα λογοδοτήσουν ποτέ!

Πρέπει να προστατέψουμε και το απόθεμα γεωργικής εύφορης γης, τοπία υψηλής αισθητικής αξίας, ιστορικά μνημεία και ανθρώπινες αξίες!
Να βάλουμε ως στόχους την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και οικονομικές μορφές μικρότερης κλίμακας βιολογικών σε κάθε οικισμό με ελάχιστο ή καθόλου κόστος το οποίο θα μετατραπεί στο μέλλον σε υπεραξία: ποιότητα ζωής, κερδισμένα χρόνια, ελκυστικοί προορισμοί, αναπτυξιακές ευκαιρίες…
Όταν κάποτε το ζήτησα για τις ξενοδοχειακές μονάδες που παροχετεύουν τώρα εκεί που παίρνουμε νερό για την ύδρευση της πόλης και των οικισμών, ο τότε νομάρχης δεν το δέχτηκε. Αιτιολογία; Ξενοδόχος, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, που είχε λάβει άδεια παλαιότερα για πολύ μικρότερης δυναμικότητας μονάδα, δεν είχε βιολογικό! Λες και δεν μπορούσε να αποκτήσει και αυτός! Αποτέλεσμα; Ετεροβαρής συμψηφισμός, να μην κάνει και ο προσκείμενος φίλος και ιδιοκτήτης τεράστιας μονάδας! Έτσι πορευόμασταν….
Όμως δεν πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο το κόστος κατασκευής αλλά κυρίως το κόστος λειτουργίας που το επωμίζονται οι μόνιμοι και λιγοστοί κάτοικοι.
Επειδή όμως η συνεισφορά είναι μεγάλη στην διατήρηση της ποιότητας των σπανιζόντων αποθεμάτων γλυκού νερού, Επειδή συμβάλλουμε στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας το δικό μας κόστος ζωής,
Επειδή συμβάλλουμε θυσιάζοντας πολλά (πολύτιμη γη, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα) στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ με τα μεγάλα φράγματα Είναι απαραίτητη η θέσπιση τέλους ύδατος και ειδικού πράσινου φόρου που θα είναι ανταποδοτικός και θα επιτρέπει την διάθεσή του σε αναπτυξιακές τοπικές δράσεις. Η περιοχή μας και αυτή της Καστοριάς τον έχουν ανάγκη.
Η Κοζάνη και η Φλώρινα εδώ και χρόνια διαχειρίζονται σημαντικά κονδύλια από τον ανταποδοτικό πόρο από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Δεν καταφέραμε ακόμα να τους πείσουμε και να πάρουμε κάποια κονδύλια από άλλα προγράμματα για την εξισορρόπηση αυτής της αδικίας. Για να το πετύχουμε αυτό απαραίτητη είναι η επιλογή των κατάλληλων στόχων, η μελετητική τους ετοιμότητα, η ανάδειξη της αναπτυξιακής προοπτικής τους και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η κατάλληλες συμμαχίες και η απαραίτητη δυναμική. Δυστυχώς σε πάρα πολλά είμαστε ανέτοιμοι, πρόχειροι και όχι ρεαλιστές. Θα αναφερθώ παρακάτω σε αυτά. Κλείνοντας την μεγάλη αυτή θεματική ενότητα δεν θα ήθελα να παραλείψω και τα εξής:
Επειδή με την οικονομική κρίση θα γίνονται εντονότερα τα φαινόμενα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής (παράνομη υλοτομία, χρήση για θέρμανση ρυπογόνων πρώτων υλών κλπ) πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις ορθής διαχείρισης και προστασίας του εναπομείναντος φυσικού μας πλούτου και μέτρα προαγωγής της υγείας των πολιτών.
Πρότασή μας ήταν και παραμένει η δημιουργία περιβαλλοντικής αστυνομίας για τον έλεγχο και την προστασία αυτών που αποφασίζουμε  μέσα στις επιτροπές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο  και δεν ξέρουμε τι γίνονται σε βάθος χρόνου
Ορθό και χρήσιμο μέτρο είναι λόγω και του γεωγραφικού πλάτους της περιοχής μας και των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες, η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας και η λειτουργία κεντρικής εργοστασιακής μονάδας θέρμανσης ανά μεγάλη πόλη. Για τα Γρεβενά και τη Δεσκάτη θα είναι μια ανακουφιστική  λύση.
Γνωρίζουμε την ύπαρξη ανάλογης μελέτης της ΑΝΚΟ για το Δήμο Γρεβενών από την  Δημαρχιακή περίοδο του Θανάση Ζιώγα.
Η ιδανική λύση, ήταν η θέρμανση με την χρήση αερίου. Δυστυχώς όμως η ματαίωση του αγωγού φαίνεται να βάζει πρόωρο τέλος στα όνειρα μιας καθαρής και οικονομικής πρότασης.  Η προβαλλόμενη σήμερα λύση της χρήσης βιομάζας είναι μη ρεαλιστική για τέτοια κλίμακα.
Δεν υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα εκτός και αν εξαφανίσουμε τα δάση ή βάλουμε σε δοκιμασία την παραγωγή τροφίμων.
Η χρήση του άχυρου ως καύσιμης  βιομάζας, θα οδηγήσει σε έλλειψη ζωοτροφών, που φέτος λόγω και των δυσμενών παραγωγικών συνθηκών είναι μεγάλη με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες αυξήσεις τιμών και φυσικά του κόστους παραγωγής αγροτικών προιόντων!
Η μη λειτουργία του κολυμβητηρίου και η καταδίκη 350 αθλουμένων νέων δεν φαίνεται ορθή και αναγκαία απόφαση.
Καλά είναι τα συγχαρητήρια στους πρωταθλητές μας όταν μας κάνουν περήφανους με τις νίκες τους. Η πολιτική και οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνον εκεί ή στην επικοινωνιακή υπεραξία και συσκότιση. Η οικονομία στα καύσιμα  μπορεί να γίνεται με πολλούς τρόπους. Ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών (κτίρια εγκαταστάσεις κλπ), χρήση συμπληρωματικών πηγών ενέργειας π.χ φωτοβολταϊκά στις στέγες, αξιοποίηση γεωθερμίας κλπ.
Τέτοιες δράσεις πρέπει να επιλέξουμε και να χρηματοδοτήσουμε άμεσα.
Τα άλλα είναι δικαιολογίες αυτών που στα δύσκολα δείχνουν την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, την μη αποδοχή ανάληψης ευθυνών, την έλλειψη δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας…
Εδώ βλέπομε κάτι που δεν είναι καλό για τον τόπο: κάποιοι όλη μέρα να κοσκινίζουν γιατί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ζυμώσουν…
Επίσης στην περιοχή μας  θα ενταθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και στον διατροφικό τομέα.
Δεν θα επιτρέψουμε υποβάθμιση των παραγομένων προϊόντων και τροφίμων. Προτείναμε κάτι πρωτοποριακό στο Περιφερειακό Συμβούλιο: πρέπει όχι να μετεξελίξουμε το ΚΕ.ΠΕ, αλλά να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ένα νέο φορέα πιστοποίησης και ελέγχου, έναν «μικρό» περιφερειακό ΕΦΕΤ.
Έτσι θα έχουμε δημόσιο έλεγχο και προστασία της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών και ταυτόχρονα δωρεάν πιστοποίηση ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των παραγομένων και διακινουμένων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
Θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε και τι δίνουμε στα παιδιά μας.
Έτσι θα πάψουν να διακινούνται ηλιέλαια με ορυκτέλαια και άλλα διατροφικά σκάνδαλα που συνεχώς αποκαλύπτονται κατόπιν εορτής, λόγω της απουσίας ελέγχου και μηχανισμών και που υπονομεύουν την υγεία των πολιτών.
Δεν πρέπει να απαιτούμε ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και να βλέπουμε τους αγρότες μας να καταβάλλουν βαρύ τίμημα σε μονοπωλιακές πιστοποιητικές εταιρείες, που φθάνει στο 30% του εισοδήματός των.
Δεν μπορούν να ζήσουν οι αγρότες, δεν μπορούμε να έχουμε ελληνική πρωτογενή παραγωγή!
Δεν μπορούμε ούτε με ανείσπρακτα πρόστιμα  που βάζει ο Περιφερειάρχης ούτε με ανάλογα ψηφίσματα που έρχονται στο ΠΣ να κάνουμε πολιτική. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο, χειροπιαστό και πρωτοποριακό Όμως άλλοι πρέπει να πάρουν  τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να τα κάνουμε πραγματικότητα, μέσα από διάλογο, αξιολόγηση και σύνθεση.
Νομίζουμε ότι αυτό θέλουν και απαιτούν όλοι οι Δυτικομακεδόνες συμπολίτες μας από έναν νέο πρωτοποριακό θεσμό και από μια ηγεσία που κινητοποιεί, εμπνέει και καθοδηγεί με σιγουριά και σχέδιο.
Ειδικότερα για την ΠΕ Γρεβενών: Σταθήκαμε με παρρησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις υποδομές και στο αναπτυξιακό της μοντέλο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Χωρίς λαϊκισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις με τις ερωτήσεις μας και τις αναγωγικές τοποθετήσεις μας επί θεμάτων γενικότερου περιφερειακού και εθνικού ενδιαφέροντος εκφράσαμε και το σχέδιο και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.
Ο κάθετος άξονας Ε65, ο δρόμος Γρεβενών-Δεσκάτης, ο δρόμος Γρεβενών-Βασιλίτσας, η γέφυρα του Πόρου, είναι υποδομές άμεσης προτεραιότητας. Σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού δεν υποστέλλουμε τη σημαία της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα δώσει άλλες προοπτικές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Τον τελευταίο μήνα το σήριαλ του δρόμου Γρεβενών –Βασιλίτσας ανέδειξε τα εξής:
1ον) Ότι θέτουμε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό.
2ον) Ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη θεσμική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.
3ο) Ότι υπήρξε μελετητική αδυναμία και ανετοιμότητα
4ο) Ότι  η έλλειψη συντονισμού ήταν καθοριστική στην μη ένταξη του έργου, ως έργου σημαία!
(Κάπως έτσι παρέπεσε και η σήραγγα του Σπηλαίου ή υποβαθμίστηκαν οι συνδέσεις με το Βόϊο τον άλλο μεγάλο αναπτυξιακό κοινωνικο και πολιτισμικό μας εταίρο….)
5ο) Ο βερμπαλισμός και τα μεγάλα σχέδια και όχι οι μικρές βελτιώσεις καθιστούν το έργο δαπανηρό και μη υλοποιήσιμο.
6ο ) Η απροθυμία παράδοσης των μελετών από την ΑΝΓΡΕ στην περιφέρεια έφερε και άλλες αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα ο Δήμος να πέσει στην παγίδα να αναλάβει αυτός το κόστος των 20 εκατ. Ευρώ που στοιχίζει το δυσκολότερο και δαπανηρότερο τμήμα από Αγ. Παρασκευή έως Σμίξη.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα: Ο δρόμος να έχει προϊστορία, ιστορία και όχι μέλλον. Να μην γίνει !
Εμείς το αναδείξαμε με ερωτήσεις, με τοποθετήσεις με παρεμβάσεις και απαιτήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή την έχουσα και το πολιτικό κύρος και την δυνατότητα να αναλάβει ολόκληρο το έργο και να το φέρει εις πέρας…
Ματαιοπονήσαμε; Θα δούμε… Έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή! Επιτελέσαμε το καθήκον , αυτό που μας αναλογεί και απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο με το παραπάνω.
Αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε εδώ…
Ιδιαίτερα:
Το πράσινο αειφόρο αγροτοδιατροφικό μοντέλο πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να συνδεθεί με τον τομέα των υπηρεσιών στα πλαίσια ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δρόμοι πολιτισμού πρέπει να συνδέσουν τα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια, τα πεντακάθαρα ποτάμια, τις φυσικές και τεχνητές λίμνες, τα περήφανα βουνά μας και τον αρχαιολογικό και επιστημονικό μας πλούτο!
Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε και αγωνιζόμαστε για:
Την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και την απευθείας σύνδεσή του με εναέριους αναβατήρες (λιφτ) από Φιλιππαίους και από τα υψώματα της Λάβδας, του Πανοράματος και της Σμίξης, την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στα Γρεβενά και την συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στο Καστρί,( δεν μπορεί να πληρώνουμε 700,000 ευρώ για τον αποχιονισμό ή για αλάτι και για τις ανασκαφές 10.000 ευρώ!),την έναρξη νέων, την συντήρηση του Κάστρου των Χλαπών, ένα σύγχρονο Παλαιοντολογικό Μουσείο στη Μηλιά και την ταυτόχρονη ίδρυση Γεωπαρατηρίου, την συντήρηση, την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και όλων των μοναστηριών μας (δυο φορές φέραμε στην επικαιρότητα τη Μονή Ταξιαρχών που κινδυνεύει και πάντα βέβαια τα απαραίτητα έργα ανάδειξης της Μονής της Ζάβορδας ως μνημείου περιφερειακής και ευρύτερης θρησκευτικής αναφοράς) , την δημιουργία και λειτουργία δρόμων πολιτισμού , για νέες μορφές ανάπτυξης πέριξ της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα, για την επέκταση των αρδευτικών στα πληττόμενα χωριά Δήμητρα και Παλιουριά, για την ύδρευση της Κατάκαλης στα πλαίσια της τήρησης των συμφωνημένων από τη ΔΕΗ ,για αναβάθμιση της παραγωγική μας βάσης και την παραγωγή επώνυμων προϊόντων ποιότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα….
Με τις επίκαιρες ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις μας, για το Χιονοδρομικό Κέντρο, το σχέδιο της Πόλεως των Γρεβενών, το Αστεροσκοπείο του ΄Ορλιακα, όπου κάποιοι προσπάθησαν να μας φορτώσουν με ψεύτικες ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου και ότι δήθεν το πολεμάμε λυσσωδώς. Την αλήθεια την πληροφορήθηκαν απευθείας και εκ του σύνεγγυς από τα χείλη της διαχειριστικής αρχής: Η μελετητική ανεπάρκεια των οδών πρόσβασης και των περιβαλλοντικών όρων πιθανόν να καταστήσουν αδύνατη την υλοποίηση του έργου! Επίσης ρωτήσαμε  για την βελτίωση του δρόμου Γρεβενών-Δεσκάτης μετά τις σημαντικές φθορές του οδοστρώματος που υπέστη από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων λόγω του κλεισίματος των Τεμπών, τον Ε65 και την σύνδεση και επέκταση του με την Δεσκάτη και την Ελασσόνα, (ας μην λησμονούν ορισμένοι ότι με δική μου παρέμβαση είχαμε ομόφωνο ψήφισμα για πρώτη φορά που διευκόλυνε τους χειρισμούς αλλαγής της χάραξης και να έρθει πιο κοντά στην πόλη μας ο Ε65), ρωτήσαμε για την σιδηροδρομική Εγνατία( βλέπετε τι αναπτυξιακές δυνατότητες με την Κίνα και την Ευρώπη, ανοίγει η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού του Πειραιά…), την ποιότητα ζωής, την ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και άλλες ανθρωπογενείς δράσεις, για την παραχώρηση γης στους αγρότες μας, που εξελίχθηκε σε τραγέλαφο και κυνήγι μαγισσών στην ΠΕ Γρεβενών, για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων , ενώ δείξαμε έμπρακτα και χωρίς λαϊκισμούς το αμέριστο ενδιαφέρον για τον τόπο με συνέπεια, πίστη στις αρχές μας και αταλάντευτη αγωνιστικότητα. Ζητήσαμε την άμεση χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ύδρευσης της Δεσκάτης με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα. Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια λίμνη δίπλα από το σπίτι σου και να μην μπορείς να πιείς νερό! Αυτό συμβαίνει στη Δεσκάτη! Με την ανεργία στα ύψη, την ακρίβεια και το μεγάλο κόστος θέρμανσης να τους καταδικάζουμε και στο μαρτύριο της δίψας!
Δεν ξεχνούμε το καμένο Γυμναστήριο Συνεχίζουμε τις προσπάθειες χρηματοδότησης και αποκατάστασης. Δεν ξεχνούμε την γέφυρα Νίκου Μπρούφα στην Κατάκαλη και πρόσφατα φέραμε το θέμα στο περιφερειακό Συμβούλιο. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την υπό απόσυρση γέφυρα τύπου Μπέλεϊ της Παλιουργιάς σε άλλα τοπικά διαμερίσματα, στον Ασπρόκαμπο, στον Ταξιάρχη. Δεν κατέστη δυνατόν. Μέσα σε τόσες δυσκολίες και τις δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, στον άκρατο  λαϊκισμό και τον ατέρμονα καιροσκοπισμό, είναι και στον τόπο μας φανερές οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες της εξουσίας.
Περισσεύουν τα «καμώματα» και η αμετροέπεια!
Απουσιάζουν η ουσία, η αυτογνωσία και η διάθεση για συνεργασία!
Η επικοινωνιακή ψευδαίσθηση, δεν μπορεί να καλύπτει ούτε την ανεπάρκεια των υπευθύνων ούτε τα υπαρκτά προβλήματα που επέρχονται ως καταιγίδα και καταπνίγουν τους συμπολίτες μας!
Τα Γρεβενά ήταν και είναι εδώ και χρόνια σε κατάσταση ανάγκης!
Ήδη όπως τόνισα στο ΠΣ μιλώντας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα2013-2014, είμαστε στην τελευταία θέση από πλευράς χρηματοδότησης! Η Κοζάνη έχει πενταπλάσια, η Καστοριά τριπλάσια, η Φλώρινα 60% περισσότερα από μας!
Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάποια έργα;
Καιρός είναι να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις.
Να συμπληρωθούν άμεσα και να πάψουν τα παιχνίδια και οι εντυπωσιασμοί!
Εμείς θα βοηθήσουμε αποφασιστικά όπου χρειάζεται. Ιδιαίτερα στην επιτροπή περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης και στις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις και όπου αλλού χρειαστεί. Τα έργα πρέπει να γίνουν. Δεν αφορά τον κόσμο ποιος θα τα κάνει ούτε ποιος τα σκέφτηκε. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε μικρόψυχοι ,ανεύθυνοι, υστερόβουλοι ή  μικρών οριζόντων!
Θέλουμε το καλό αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.
Καθημερινά δίνουμε μάχες για τον αδύναμο, τον μη προνομιούχο, τα Γρεβενά…
Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες και στο πρόσωπό μου και στην παράταξη και θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της τιμής που μας έκαναν. Δεν αισθανόμαστε αδικημένοι από τον λαό αλλά από τον νόμο της Πολιτείας και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα…
Με τον κ. Δασταμάνη έχουμε άριστες σχέσεις, Παραμερίζουμε τις διαφορές απόψεων- τέτοιες μόνο έχουμε-  και συνεργαζόμαστε ανοιχτά, στο φώς και στο προσκήνιο  για το συμφέρον του τόπου! Πρόκειται περί εντίμου και αξιόλογου ανθρώπου και συναδέλφου! Αυτό δεν μπορώ να το αποκρύψω!
Αυτό επιτάσσει η συνείδησή μου και το δημοκρατικό μου καθήκον!
Το ίδιο επιθυμούμε και με τους φορείς της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και με τον Βουλευτή και τις παραγωγικές τάξεις..
Με τον Δήμο Δεσκάτης έχουμε άριστες σχέσεις και συνεργασία.
Αν και το επιθυμούμε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε καταφέρει το ίδιο και με τον Δήμο Γρεβενών και ειδικά με την πλειοψηφία και φυσικά όχι με δική μας υπαιτιότητα.
Μπορεί οι θέσεις μας δημόσια διατυπωμένες, κόσμια και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να είναι διαφορετικές ή η καλόπιστη κριτική μας να τους ενόχλησε. Μπορεί όμως κανείς αιρετός που σέβεται τον εαυτό του, αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν, την συνείδησή του, να μην διατυπώσει ερωτήματα  για την αλλαγή στάσης στην Αετιά και την παραίτηση από τα ένδικα μέσα και την δικαίωση ενός καθολικού αγώνα για την αποφυγή καταστροφής ενός μνημείου της φύσης, για τις πανάκριβες μελέτες των 800.000 ευρώ σε δάση, πράγμα ανεπίτρεπτο, για τον ΒΙΟΠΑ( εδώ μάταια περιμέναμε και μια απάντηση  από τον τότε πρόεδρο του και τωρινό βουλευτή, τον κ. Κοψαχείλη),  μπορεί να μην ενδιαφερθούμε για τον κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας από την ΑΝΓΡΕ, πλην των απολυθέντων αορίστου χρόνου και εποχικών, για τον Βιολογικό που δεν λειτουργεί, για το εγκαταλελειμμένο πάρκο Μερά και τα Πατώματα,για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου,για τις γέφυρες με τις ξερές γλάστρες που δαπανήθηκαν τόσα ευρώ, τις μελετητικές  ελλείψεις, καθυστερήσεις, τις ανεπάρκειες και αδυναμίες στον ¨Ορλιακα, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς, ή στην απουσία έργων στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές ; Μήπως δεν πρέπει να ενδιαφερθούμε για την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη βαριά και άφθονη βιομηχανία του τόπου, την απουσία αρχαιολογικού μουσείου, Πινακοθήκης και άλλων υποδομών; Δεν διαστρεβλώνουμε την αλήθεια δεν παραπληροφορούμε, δεν συκοφαντούμε, Θέλουμε τους άλλους, τους διαφωνούντες, συνδημιουργούς ενός κοινού και ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται ανοιχτά, δεν σπιλώνουν όπως κάνουν σε  εμάς, ανώνυμοι, αναίσχυντοι και δειλοί λασπολόγοι ή απειλούν μέσω  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης!
Μας παραβίασαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία, μας υπέκλεψαν, έκαναν δυσμενή σχόλια σε τηλεοπτικούς μονόλογους….
Απαντήσαμε; Όχι! Μόνο πολιτικά δρούμε και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και φυσικά όχι διχαστικά!
Δεν επιδιώκουμε την εξόντωση όσων διαφωνούν μαζί μας ακόμα και όσων μας πολεμούν με δόλο και με «άλλα μέσα», δεν διεκδικούμε ρόλους ανακριτών, δικαστών, εισαγγελέων ή οικονομικών επιθεωρητών!
Μας αρκεί ο ρόλος που μας ανέθεσαν οι πολίτες στις εκλογές του 2010.
Μας αρκεί ο ρόλος του ενεργού πολίτη!
Και μας φτάνει αυτός!
Δεν μας πειράζει που σκόπιμα προσπαθούν να μας υποβαθμίζουν ή να μας αγνοούν! Πρόβλημά τους..
Ο λαός δεν θέλουμε να μας αγνοήσει. Αυτόν σκεφτόμαστε…
Εν ονόματι αυτού και γι’ αυτόν πασχίζουμε καθημερινά και μας γεμίζει και μας ευχαριστεί αυτό και μόνο.

Παρακολουθούμε με αγωνία και θλίψη την μετριότητα, την ανεπάρκεια, την πολιτική γύμνια και βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε στον τόπο, ενώ η υπανάπτυξη, η οικονομική κρίση, η τεράστια ανεργία των νέων, των επιστημόνων, η παραγωγική καθίζηση είναι η ζοφερή μας πραγματικότητα. Αντί για ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων και  μιας εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των θεσμών, αυτοί έχουν μια κοντόφθαλμη και επιφανειακή αντιμετώπισή ή εγκαταλείπονται στην τύχη και στην καταστρεπτική μανία της οργής  και του δικαίως αναμενόμενου θυμού των συμπολιτών μας! Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο!
Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, των προσωπικών επιλογών και άγνωστων επιδιώξεων, των δημόσιων αντεγκλήσεων και προκλήσεων, δεν θα συμμετάσχουμε!
Είμαστε και θα παραμείνουμε περιφερειακή δύναμη ευθύνης, ειρήνης, δημοκρατίας και σταθερότητας!
Πιστεύω, ότι με την καθημερινή μας παρουσία και αγωνιστικότητα, δικαιώνουμε και διευρύνουμε  την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι περισσότεροι συμπατριώτες μας στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.
Σας ευχαριστώ πολύ  Ακολούθησαν ερωτήσεις

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ