Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΜΙΞΗΣ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΒΔΕΛΛΑΣ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Αγίου Κοσμά, η Κοινότητα Αβδέλλας και η Κοινότητα Σμίξης, ορεινοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Γρεβενών, κατέθεσαν σήμερα, δια του  Δικηγορικού Γραφείου των Μ. Χαϊνταρλή, Α. Σηφάκη και Μ. Μαγαλιού, αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προγράμματος Καλλικράτης και ειδικότερα κατά της συνένωσής τους στο νέο Δήμο Γρεβενών.

 

Ο νέος Δήμος Γρεβενών αποτελείται από τους 6 Δήμους και 7 κοινότητες α. Γρεβενών β. Βεντζίου γ. Ηρακλεωτών δ. Αγίου Κοσμά ε. Γόργιανης στ. Θεόδωρου Ζιάκα και τις Κοινότητες α. Αβδέλλας β. Μεσολουρίου γ. Περιβολίου δ. Σαμαρίνης ε. Φιλιππαίων στ. Δότσικου ζ. Σμίξης και περιλαμβάνει ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές, ενώ εκτείνεται στο 80% περίπου του Νομού Γρεβενών.

 

 

 

Η συνένωση αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρα 101, 102) και το χωροταξικό σχεδιασμό (άρθρο 24) και ειδικότερα τις αρχές της τοπικότητας, της τοπικής αυτονομίας, της κατά προτεραιότητα λήψης υπόψη της ορεινότητας και του ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού.

 

Η ενδεδειγμένη λύση για τους αιτούντες είναι η ένταξή τους σε νέο Δήμο Βασιλίτσας από κοινού με όλες τις άλλες ορεινές κοινότητες και δήμους του νομού Γρεβενών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ήδη εδώ και χρόνια ως ενιαία αναπτυξιακή και χωροταξική ενότητα. Η δημιουργία του Δήμου Βασιλίτσας είχε προταθεί ως μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών για το νομό Γρεβενών και ενώ διαφαινόταν ότι θα είναι και η επιλεγείσα ρύθμιση τελικά δεν προκρίθηκε.

 

Ο νέος Δήμος Γρεβενών υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων των ορεινών Γρεβενών και υπερπολλαπλασιάζει τον απαιτούμενο χρόνο πρόσβασης στη νέα έδρα του, τα Γρεβενά, καθώς η Σμίξη απέχει 40 χλμ από τα Γρεβενά, ήτοι 45 λεπτά, η Αβδέλλα απέχει 55 χλμ από τα Γρεβενά, ήτοι 1 ώρα, η Σαμαρίνα 60 χλμ. από τα Γρεβενά, ήτοι 1 ώρα και 15 λεπτά και το Δασύλιο, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου Αγίου Κοσμά 40 χλμ. ήτοι 1 ώρα από τα Γρεβενά.

 

Κατά την άποψη των αιτούντων το Συμβούλιο της Επικρατείας ανεξαρτήτως της τυπικής μορφής που επελέγη για τη συνένωση των ορεινών Ο.Τ.Α. Γρεβενών, υποχρεούται να ελέγξει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 3852/2010 καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σήμαινε παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 1 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιω­μάτων του Ανθρώπου, 2, 3, 4 και κυρίως 11 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και 26 και 20 και 95 του Συντάγματος που εγγυώνται την παροχή έννομης προστασίας από τα αρμόδια δικαστήρια.

 

Επικοινωνία: Ι. Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Αγ. Κοσμά Γρεβενών, 6944324461

Ι. Νασίκας, Πρόεδρος Κοινότητας Σμίξης Γρεβενών, 6937135199
Κωνσταντίνος Φούντας  Πρόεδρος Κοινότητας Αβδέλλας  Γρεβενών ,693 2535851

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ