Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Δημιουργικές δραστηριότητες στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

«Τα Βιβλία δεν ησυχάζουν, διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά με graffiti, με μουσική και προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης»

 

Το φως του χθεσινού αποσπερίτη, στα Γρεβενά, τύλιξε στο θαμπό του αντιφέγγισμα ανεξίτηλες εικόνες, που θα μας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες και όμορφες στιγμές που περάσαμε στη Βιβλιοθήκη, από τις εννιά (9), το σούρουπο της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι εκπληκτικές σε φαντασία αποτυπώσεις στους ασβεστωμένους τοίχους της Βιβλιοθήκης, με εικόνες ποικιλόχρωμες, συμβολικές για την πόλη μας, ζωγραφισμένες όλες, τις απογευματινές ώρες, έστελναν με το σούρουπο στους φωτογραφικούς φακούς και τις κάμερες, στους οφθαλμούς και τον νου, μοναδικούς ιριδισμούς ομορφιάς και αισιόδοξης σκέψης.

Αισιόδοξη σκέψη με χιλιάδες συνειρμούς…

Η νέα γενιά καινοτομεί, δημιουργεί και εναποθέτει στη μνήμη της πόλης το δικό της ορόσημο.

Το πινέλο στα χέρια των νέων καλλιτεχνών, της Δήμητρας Μπαζούκη της Χριστίνας … ,της Βάλια Μινεσίδου, του Πέτρου …,   του Κίτα Χρήστου, του Κώστα Ρονάλντο, των αδελφών Βανιώτη Δημήτρη και Γιώργου, του Ζέρβα Αλέξανδρου και του Λάζαρου… αποκάλυπτε με το σύρσιμό του εικόνες και παραστάσεις μιας άλλης, διαφορετικής αισθητικής οπτικής για τον τόπο μας, όπως, το ρολόι που σταμάτησε στο χρόνο των μανιταριών, ή, τον χάρτη του Νομού μας με κολάζ για τις πιο τουριστικές του γωνιές, τα χιονισμένα βουνά μας, τη γέφυρα που μας ενώνει με το χθες, τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, το ρολόι της πόλης, κτλ.

Από νωρίς άρχισε η προετοιμασία του αύλειου χώρου της Βιβλιοθήκης:  η τοποθέτηση καθισμάτων, η διαμόρφωση της εξέδρας με ζαρντινιέρες λουλουδιών, η τοποθέτηση των ηχητικών, η επικόλληση άσπρου φελιζόλ στα σκαλοπάτια του Κέντρου Πολιτισμού, η σάρωση, κτλ. Πρωταγωνιστές όλης αυτής της προετοιμασίας ήταν ο Αντώνης Παπαθεοδώρου και η Λίτσα Ταρλατζή, όπως και πολλοί άλλοι εθελοντές, που συνέβαλλαν, ώστε, να είναι όλα πεντακάθαρα και αισθητικά όμορφα.

Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος, έκανε το καλωσόρισμα και έδωσε με λίγα λόγια το περίγραμμα των εκδηλώσεων, μέσα από το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας « Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», που γίνεται σε συνεργασία με τη future Library. Kαι έκλισε την ομιλία του με την επεξήγηση της πρόσκλησης διαφορετικών μουσικών σχημάτων και την παρουσίαση των μουσικών συγκροτημάτων που θα μας κρατούσαν συντροφιά. Αυτολεξεί αναφέρθηκε ότι επιχειρείται μια χρονογραμμή στα μουσικά ακούσματα του τόπου μας. Θα  ακούσομε το φωνητικό, χωρίς όργανα, τραγούδι από τη Χορωδία της Βιβλιοθήκης, θα ακολουθήσει το ενορχηστρωμένο δημοτικό τραγούδι από την ορχήστρα του Σάκη Τσιοτίκα. Tραγούδια του Πόντου και τραγούδια από την υπόλοιπη λυρορυθμική Ελλάδα, από την Χριστίνα Κυριακίδου και rap μουσικές καταθέσεις από τους δεκαοκτάχρονους raper:  Θανάση Βέντζιο…..με την επωνυμία “Αλλοίωση”.

Η χορωδία της Βιβλιοθήκης, η μοναδική χορωδία της πόλης και του Νομού, είναι δημιουργία της χορωδού Χαράς Παπαδοπούλου και των συμμετεχόντων σ’ αυτήν :Μαριάνθη Πατούνα, Ξένια Αναγνώστου, Μαρία Παπαδημητρίου, Σάσα Ανδρουλάκη, Νίκη Γκαμπράνη, Αντώνης Κλεισιάρης και Γιώργος Παπαδόπουλος

Η έναρξη, από τη χορωδία, με τις ισοκρατήσεις και τη μελωδία, ήταν μια αρμονική μυσταγωγία γι αυτό που θα ακολουθούσε.

Ακολούθησε η «Επιβράβευση της εφημερίδας ‘‘Μαθητοφρένεια’’» ήτοι, η απονομή  αναμνηστικού πάπυρου στους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών για την έκδοση, για 2η συνεχή χρονιά, της σχολικής εφημερίδας, η οποία διακρίθηκε, ως η καλύτερη εφημερίδα Λυκείου, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό μαθητικών εντύπων, όπως και η απονομή  αναμνηστικού πάπυρου στους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών, ως επιβράβευση, για την πολιτιστική τους δημιουργία, για 2η συνεχή χρονιά, στο θέατρο την μουσική και την ποίηση.

Την απονομή των πάπυρων έκανε το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου και συγγραφέας κύριος Μπάκας Ευάγγελος.

Οι μεθυστικοί αντίλαλοι από το κλαρίνο του Κώστα Τσιοτίκα, του νεώτερου, με το ιδιαίτερο γρεβενιώτικο δημοτικό τραγούδι από τα χείλη του Σάκη Τσιοτίκα και η συνοδευτική αρμονία απ’ όλη την ορχήστρα δημιούργησαν, έστω και για λίγο τη διάθεση, όλου του αύλειου χώρου να μπει και να σύρει το χορό. Και διαμόρφωσαν την αίσθηση ότι η παράδοση στα Γρεβενά παραμένει ζωντανή.

Οι νοσταλγικές τοξαριές της Χριστίνας Κυριακίδου και οι συνοδευτικές κρούσεις του νταουλιού του Γιώργου Αχινιώτη ζωντάνεψαν τον ιστορικό Πόντο και έφεραν ιδιαίτερη συγκίνηση στους φίλους της Βιβλιοθήκης. Η σπάνια δεξιοτέχνισσα αμέσως μετά έκανε την ποντιακή λύρα να βγάλει κρητικούς σκοπούς και με την γλυκιά φωνή της τραγούδησε μουσικά άσματα από την μελοποιημένη μας σύγχρονη ποίηση.

Μετά από μικρή μουσική ανάπαυλα, η Ανθή Τσιάλτα, αναπληρωματικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης παρουσίασε τους απογειωτές της μουσικής βραδιάς, τους raper της «Αλλοίωσης».

Η εξέδρα και η πλατεία του Κέντρου Πολιτισμού μπήκαν σ’ έναν πρωτόγνωρο ρυθμό. Έναν ρυθμό που έδενε τέλεια με τις μουσικές και την κίνηση των ερμηνευτών. Οι έξυπνες νοηματοφόρες, αυτοσχέδιες ρίμες τους ξέσχιζαν τον επικαλυπτόμενο και επιτηδευμένο μας καθωσπρεπισμό και αποκάλυπταν απτά την εικόνα της αδήριτης πραγματικότητας, ήτοι, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της κοινωνικής υποκρισίας, του ωχαδερφισμού, του ανεπιτήδευτου ερωτισμού.

Οι ρηξικέλευθες, καυστικές, καταγγελτικές, ανατρεπτικές  φωνές της «Αλλοίωσης» με τους τέσσερις rapper, θα ταξιδεύουν με τους λυρικούς τους στίχους σαν εικόνα, σαν μουσική και σαν κίνηση μαζί με τη μνήμη της πόλης.

Μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης σχηματίστηκε υπαίθριο στρογγυλό τραπέζι με την ιδιαίτερη επιμέλεια του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου, κυρίου Παπαϊωάννου Χρήστου, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης και την πιο δυναμική παρέμβασή της στην τοπική κοινωνία, όπως η ίδρυση φίλων της Βιβλιοθήκης, η ίδρυση Λέσχης βιβλίου και ανάγνωσης, η θεσμοποίηση παρομοίων εκδηλώσεων, σαν την σημερινή, αλλά με ένα είδος μουσικής και ως επί το πλείστον με μουσική που αρέσει περισσότερο στη νεολαία.

Τούτη η βραδιά δεν είχε το μουντό χρώμα της νύχτας, δεν έμοιαζε με τις άλλες, ήταν ξεχωριστή, ήταν φορτωμένη με χρώματα, με μουσικές, με κίνηση, με φιλική συζήτηση και αναζητήσεις. Ήταν μια βραδιά που θα μπορούμε επώνυμα να την ανασύρουμε από το αρμάρι των αναμνήσεων. Το λυκαυγές του πρωινού της Δευτέρας μας επισκέφθηκε γεμάτο από υποσχέσεις, για μια Βιβλιοθήκη που όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν σ’ αυτήν…

 

 

Ο Προϊστάμενος

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ