Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Γρεβενά: Δυο χρόνια χαμένα …

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 5ης Νοεμβρίου συζητήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό, ο περιφερειακός επιχειρησιακός προϋπολογισμός του 2013 ,  στους άξονες  2.3 και 4 που περιελάμβανε αναλυτικά τον προϋπολογισμό και τις προτεραιότητες  της έδρας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, τις εισηγήσεις των  επικεφαλής των παρατάξεων και των ειδικών αγορητών, το λόγο έλαβε ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, ο οποίος είπε τα εξής:

Κύριε πρόεδρε.

Όπως τόνισα προ εβδομάδος στην τοποθέτησή μου για τον στρατηγικό προγραμματισμό έτσι και ο επιχειρησιακός  προγραμματισμός δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή την εμφανή διαπίστωση  ότι δηλαδή απουσιάζει το πολιτικό  στίγμα και η προοπτική της ανάπτυξης  από την σημερινή ηγεσία της περιφέρειας  .

Είναι εμφανής η διαχειριστική λογική και κύρια αυτή  χωρίς συνοχή, χωρίς στόχευση  για ενιαία πορεία και εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Η ΠΕ Γρεβενών βρίσκεται στην τελευταία θέση από πλευράς χρηματοδοτήσεων έργων.

Η Καστοριά έχει τριπλάσια κονδύλια από τα Γρεβενά, η Φλώρινα 60% περισσότερα, η Κοζάνη πενταπλάσια!

Όσες διαφορές και να υπάρχουν σε έκταση και πληθυσμό, δεν νομίζω ότι δικαιολογούν μια τέτοια κατανομή. Η άποψή μας  είναι ότι οι ανάγκες και οι αναπτυξιακές προοπτικές απαιτούν άλλες επιλογές, διαφορετική κατανομή που θα λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως: Δυνατότητες κάθε Π.Ε για εισφορά και κίνηση της ανάπτυξης, αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δράσεων, επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων στα πλαίσια τουλάχιστον μιας πενταετίας που θα συνάδει με τις προγραμματικές δεσμεύσεις σας και θα συμπεριλαμβάνει τις αντίστοιχες πολιτικές και προτάσεις που πάντα ως  δομική αντιπολίτευση υποβάλουμε μετά από επισταμένη  μελέτη και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δεν ξέρω γιατί τα Γρεβενά ευρίσκονται σε μαρασμό, σε πίεση, σε εγκατάλειψη και υφίστανται μια τέτοια μεταχείριση , προφανώς δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά όσο εξαρτάται από μας, η φωνή μας θα παραμένει  δυνατή  για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Δεν μπορεί στα Γρεβενά που κάνουν πρωταθλητισμό στην ανεργία και όλη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν πάει πίσω, να υπάρχει μια κατανομή  πόρων που να επιτείνει αυτό το φαινόμενο.

Στον άξονα 3, στην οικονομία οικονομία και απασχόληση 0,5% χρηματοδότηση, 1ο φορές μικρότερη της Κοζάνης,  ενώ στην βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας 20πλάσια κονδύλια!  Πολλά χρήματα σε τεχνικές στηρίξεις βλέπουμε! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα!

Από την ενδελεχή μελέτη του προγράμματος φαίνεται και η ανισομερής  κατανομή των πόρων και η σπατάλη  των υπαρχόντων…

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη επίσκεψή σας στα Γρεβενά συνοδευόμενος και από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής,  επισημάνθηκε  η εκκωφαντική απουσία της ΠΕ  Γρεβενών στον Πολιτισμό, από  αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις και υποδομές.

Επιμείναμε και επιμένουμε, όπως  και στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις που με σημαντική  πλειοψηφία  υποστηρίχτηκαν από τους πολίτες των Γρεβενών, ότι ο πολιτισμός είναι ναυαρχίδα της ανάπτυξης. Αυτή η άποψή μας ισχύει και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και για ολόκληρη τη χώρα. Αφθονία δομικών συστατικών, σπανιότητα και μοναδικότητα, περιβάλλον, ιστορία, μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα, λαϊκός πολιτισμός Ήλιο, θάλασσα, ιστορία και πολιτισμό μπορούμε να εξάγουμε στο διηνεκές…

Λείπουν όμως οι υποδομές, η επιλογή στόχων και ένα σχέδιο ορθής διαχείρισης πόρων, δραστηριοτήτων και δυνάμεων…

Πόσες φορές δεν τόνισα εδώ μέσα με κάθε ευκαιρία . με ερωτήσεις ότι μας λείπει το Αρχαιολογικό μουσείο, το Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο,  πολλά μνημεία μας  καταρρέουν από εγκατάλειψη ή έλλειψη φροντίδας , δεν επιχειρούμε ή στραγγαλίζουμε καινοτομίες στην παραγωγή, στην εκπαίδευση, στον αγροτουρισμό, μας λείπουν σύγχρονα αγροκτήματα, ενώ στην πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη επενδύουμε σποραδικά αλληλοαναιρούμενα, χωρίς προοπτική…

Αυτό φαίνεται και μέσα στον παρόντα επιχειρησιακό προγραμματισμό.

Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε για αλάτι 700.000 ευρώ και για τις ανασκαφές στο Καστρί Πολυνερίου, ένα αρχαιολογικό χώρο που κατά την επικεφαλής των ανασκαφών, την καθηγήτρια του ΑΠΘ, την  κ. Δρούγου, είναι από απόψεως  αξίας ευρημάτων ισάξιος της Ακροπόλεως, να έχουμε μέχρι το 2014 κονδύλια ύψους των 10.000 ευρώ!

Το προϊστορικό κάστρο των Χλαππών, μεταξύ των Δ.Δ Καλλιθέας και Πριονιών, παραμένει όρθιο  χιλιάδες χρόνια και  περιμένει, ένα χέρι που θα το συντηρήσει και θα το αναδείξει και θα το προστατέψει από τους αρχαιοκάπηλους, όπως και  πολλά ακόμα μνημεία  σε θέσεις που υπερβαίνουν τις 400 κατά την Αρχαιολογική Αμερικάνικη Εταιρία…

Δεν βλέπουμε καμία μέριμνα, κανένα πρόγραμμα, καμία χρηματοδότηση….

Αντίστοιχα, η ανάδειξη των «γεωθαυμάτων» της Πίνδου λαμβάνει 157.000 ευρώ.  Πρόκειται περί  πραγματικότητας, ταχυδακτυλουργίας ή περί θαύματος;

Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού λαμβάνει ένα κονδύλι των 450.000 ευρώ.

Για την ανασκαφική έρευνα το 2012 πληρώσαμε μόλις 100 ευρώ!

Έχουμε βέβαια μια πρόβλεψη άλλων 10.000 ευρώ για ανασκαφές στο Β.Δ τμήμα της ΠΕ, 10.000 ευρώ και για αντίστοιχες παλαιοντολογικές και 70.000 ευρώ για συντήρηση ιερών ναών  και αυτά μέχρι το 2014….

Πολλοί ναοί  είναι ετοιμόρροποι , άλλοι κατέρρευσαν (Αγ. Νικόλαος Διάκου) .  Έχουμε το μοναστήρι στον Ταξιάρχη, ένα σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει με κατάρρευση. Τι έχει γίνει, γιατί απουσιάζει από το πρόγραμμα, γιατί δεν προχωράνε τα έργα; Τι γίνεται με τις μελέτες του πρώην δήμου Ηρακλειωτών;

Η συντήρηση του κτιρίου του Δασαρχείου, ενός κτιρίου με προβλήματα ιδιοκτησίας, που παραχωρήθηκε στο Δήμο Γρεβενών και με τη δική μας συναίνεση και ευχή πολιτιστικής αξιοποίησης  στοιχίζει 100.000 ευρώ.

Βλέπετε να έχει αξιοποιηθεί; αναβαθμίστηκε αισθητικά; Το μισό ισόγειο έχει μετατραπεί σε Δημοτικό Ιατρείο ,το υπόλοιπο σε γραφείο υπαλλήλων καθαριότητας!

Δεν θα μπορούσε λόγω της εξέχουσας θέσης να μετατραπεί σε πινακοθήκη Γρεβενιωτών καλλιτεχνών όσο και ο περίβολός  του;

Ο εκχιονισμός θα μας στοιχίσει ένα υπέρογκο ποσό: 220.000 ευρώ

Ένας πραγματικός και «χειροπιαστός»  δρόμος π.χ Ροδιά –Λείψι  κοστίζει 180.000 ευρώ περίπου.

Οι ανύπαρκτοι και φανταστικοί «δρόμοι των γεύσεων» 230.000 ευρώ.!

Οι μελέτες για τις κατολισθήσεις υπερβαίνουν το εκατομμύριο ευρώ, να δούμε τον τελικό λογαριασμό και αν θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτό το αναγκαίο  και προϊόν ανθρωπογενών παρεμβάσεων πρόβλημα.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Είπαμε το 2011 ότι αυτό θα σταματήσει. Αφορά δράση της πρώην ΝΑ Γρεβενών, που μόλις είχε ξεκινήσει και δεν περιλάμβανε τίποτε το ουσιαστικό; Γιατί το επαναφέρατε;

Αυτό το ποσό μπορούσε να μοιραστεί κάλλιστα στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Καστρί , που καρκινοβατούν και στο κάστρο των Χλαππών. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα και σταθερά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν πραγματικά στην αναβάθμιση του πολιτισμού και στην ανάπτυξη με τον παρόντα επιχειρησιακό  προγραμματισμό σε επίπεδο Π.Ε.

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ούτε την σπατάλη πόρων ούτε τον κακό σχεδιασμό στον αγροτικό τομέα και στα έργα  διαχείρισης των υδάτων!

Ποιο είναι το περιεχόμενο της ουσίας διαχείριση υδάτων που προϋπολογίζεται να στοιχίσει 900.000 ευρώ σε περιφερειακό επίπεδο ή 225.000 ευρώ σε κάθε περιφερειακή ενότητα;

Δεν είναι υπερβολή τα 5.000.000( πέντε εκατομμύρια) ευρώ για το γεώφραγμα ελάτου, ενώ σε κατασκευές και βελτίωση γεωφραγμάτων  έχουμε 70.000 ευρώ και για το Ι. Προδρόμου Δεσκάτης 18.000 ευρώ;

Για να καινούργιο αρδευτικό π.χ της Ιτέας  προϋπολογίζονται  700.000 ευρώ. Για την συντήρηση ενός ήδη υπάρχοντος, Κιβωτού-Κοκκινιάς-Πολύδεντρου, 600.000 ευρώ

Σε μια από τις πιο ορεινές περιοχές το αρδευτικό Αηδονιών 700.000 ευρώ(!) δεν γνωρίζω σε τι αποσκοπεί και πόση αρδεύσιμη έκταση αφορά!

Αυτό βέβαια σε σύγκριση με τα προαναφερθέντα που αφορούν και επίπεδες και μεγάλες εκτάσεις….

Από την άλλη προϋπολογίζεται επιχειρησιακά  ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ(1.000.000) για πολλαπλά έργα αναδασμών, στο Καρπερό, στην Κατάκαλη, στην Τρικοκκιά, Πυλωρούς χωρίς την ύπαρξη μελέτης ή τουλάχιστον προμελέτης!

Σε διπλανή μας περιφερειακή ενότητα , στο Βογατσικό της Καστοριάς το σύνολο του αναδασμού  έχει κόστος 90.000 ευρώ! Μικρές αποστάσεις τεράστιες διαφορές στα ποσά!

Κύριε πρόεδρε, καταλαβαίνω ο χρόνος πιέζει…

Θα κλείσω με μια ειδική αναφορά στην Δεσκάτη.

Η ολοκλήρωση της ύδρευσης είχε υπολογιστεί να τελειώσει πριν δύο χρόνια. Βλέπουμε ότι πρόκειται με το κονδύλι των 600.000 ευρώ να ολοκληρωθεί το 2013!

Οι άνθρωποι έχουν μια λίμνη νερού δίπλα τους αλλά απαγορεύεται να πιούν!

Λείπουν έργα καθαρισμού και το αντλιοστάσιο καθώς και μικρές παρεμβάσεις στους φέροντες  χειμάρρους..

Είναι έργο πνοής και το αξίζει αυτή η πόλη!

Ας μη λησμονούμε ότι η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 60%!

Εκτός από νηστικοί, παγωμένοι με την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τους καταδικάζουμε και στο μαρτύριο της δίψας!

Σε τι διαφέρουν από τους περιγραφόμενους στην Γραφή «πεινώντες, διψώντες, καμνούντες,» αν προσθέταμε και τη λέξη  αιχμάλωτοι;

Το έργο αυτό οφείλετε να το ολοκληρώσετε άμεσα ! Δεν έχει και δεν χωράει καμιά δικαιολογία ούτε την μεγάλη οικονομική κρίση! Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τονίσω την απουσία χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, της γέφυρας τύπου Μπέλεϊ , Της γέφυρας  «Νίκου Μπρούφα» στην Κατάκαλη!  Τις προάλλες αναφέρθηκα με ερώτησή μου και πάλι θα επιμείνω!

Κάνουμε δομική αντιπολίτευση, μελετάμε, προτείνουμε, συνεργαζόμαστε, έχουμε κριτική στάση  που στηρίζονται σε αρχές πρόγραμμα και αξίες Δεν απορρίπτομε τίποτε από απλό αντιπολιτευτικό οίστρο.

Γι’ αυτό, κύριε πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη, με την ενσωμάτωση των παραπάνω παρατηρήσεων, τις γραπτές προτάσεις που καταθέσαμε με τις εισηγήσεις και του Γ. Παπαϊορδανίδη και του ειδικού αγορητή της παράταξης του Ν. Κατσιαούνη και των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών στις άλλες ΠΕ, θα ψηφίσουμε τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, θέλοντας να  δώσουμε την απαραίτητη σύμπνοια ευκαιρία στους πολίτες της Περιφέρειας  και σε σας , την ευκαιρία να αποδείξετε τις διοικητικές και εκτελεστικές σας ικανότητες και κυρίως για να σας αφαιρέσουμε το άλλοθι της αρνητικής πολιτικής συμπεριφοράς, που δεν ήταν και δεν είναι πολιτική μας θέση.

Θέση μας είναι ο δημοκρατικός διάλογος, η σύνθεση και η συνδημιουργία!

Δημήτρης Ψευτογκάς

Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος «Αρχή…ζουμε μαζί»

 

Υστερόγραφο: Δεν χρειάζονται σχόλια για την ανυπαρξία χρηματοδότησης της σήραγγας του Σπηλαίου ή για την στεγνή παράθεση ενός κονδυλίου 13.500.000 ευρώ για το δρόμο Αγ. Παρασκευής-Βασιλίτσας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012-2014!

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ