Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Γιατί πρέπει να αποσυρθεί το σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄

Λόγω της νεοφιλελεύθερης και πελατειακής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες , μας οδήγησε σε αδιέξοδα , σε μεγάλα προβλήματα οικονομικής φύσης και όχι μόνον . Μέσα στα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η χώρα μας, η τρικομματική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση προσπαθεί να συρρικνώσει την Ανώτατη εκπαίδευση μέσω του σχεδίου <<Αθηνά>>.

Είναι ένα σχέδιο που εντάσσεται απόλυτα στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης για την Δημόσια Παιδεία. Με ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν την Ελλάδα της τελευταίες δεκαετίες και με την πελατειακή πολιτική που εφάρμοσαν, ιδρύθηκαν χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια , τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε πάρα πολλές μεγαλουπόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας.

Έτσι λειτουργούσε το σύστημα και έτσι φτάσαμε στο 2000 και τα Γρεβενά που ήταν και πρωτεύουσα Νομού να μην έχει ούτε ένα τμήμα ΤΕΙ έν αντιθέσει με άλλες κωμοπόλεις όπως , Ιεράπετρα, Ορεστιάδα και άλλες πολλές που είχαν.

Η ανάπτυξη ενός τόπου έχει συνδυασθεί με την γκαρσονιέρα που θα νοικιάσει ο φοιτητής και με τα λεφτά που θα αφήσει στις καφετέριες και στα σουβλατζίδικα. Εκμεταλλευόμενος το υπάρχων πελατειακό σύστημα ο τότε Βουλευτής του Νομού και υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας κατόρθωσε και έφερε ένα τμήμα ΤΕΙ στα Γρεβενά , στο οποίο έχω διδάξει για τρία χρόνια και εγώ . Το τμήμα ήταν Οικονομίας με Εφαρμογή στην Πληροφορική. Αργότερα πήραμε άλλα δύο.

Ο Βουλευτής του Νομού Χρήστος Φώλιας και Υπουργός Ανάπτυξης κατόρθωσε και έβγαλε λεφτά για να γίνουν οι κτιριακές υποδομές για το ΤΕΙ στην Μυρσίνα που μέχρι τότε λειτουργούσε στο Δημοτικό των εργατικών κατοικιών( περιοχή κούρβουλο). Οι βουλευτές ενήργησαν <<σωστά>> για το καλό του τόπου εκμεταλλευόμενοι την λειτουργία του συστήματος

. Με το σχέδιο <<Αθηνά>> στα Γρεβενά θα λειτουργεί ένα τμήμα.

Η προχειρότητα του τρόπου λειτουργίας σε όλο της το μεγαλείο, χτίζεις κτιριακές υποδομές για τέσσερα πέντε τμήματα και όταν τα τελειώσεις καταργείς τα υπόλοιπα και αφήνεις ένα τμήμα. Μετά από λίγο διάστημα θα έχουμε εκποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Εκείνο στο οποίο διαφωνώ είναι στον τρόπο λειτουργίας ενός θεσμού όπως είναι η παιδεία.

Δεν ιδρύεις ΤΕΙ και ΑΕΙ για πελατειακούς και μόνον λόγους σε διάφορες πόλεις χωρίς της μελέτες και τα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω. Σε θέματα παιδείας και υγείας τα κριτήρια και οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας και όχι να βάζεις με την πολιτική που εφαρμόζεις σε αντιπαράθεση της τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας .

Με το σχέδιο <<Αθηνά>> δημιουργούνται αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα Γρεβενά με την Κοζάνη, ανάμεσα στην Καστοριά με τα Γρεβενά, ανάμεσα στην Πτολεμαϊδα με την Κοζάνη, ανάμεσα στην Φλώρινα με την Κοζάνη. Η γρήγορη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το σχέδιο <<Αθηνά>> , επιχειρεί δήθεν να διορθώσει τα παλιά κακά της εκπαίδευσης , ενώ θέλει με κάθε κόστος να συρρικνώσει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με μια πάλι προχειρότητα που καθορίζουν της καταργήσεις σχολών ,αλλά και της συγχωνεύσεις σχολών. Αυτό το βαπτίζουν << εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκαίδευσης>>.

Χωρίς να απαιτούν την συνέργεια της Ακαδημαϊκής κοινότητας , τη διαβούλευση με τους φορείς , με της τοπικές κοινωνίες , με ακαδημαϊκά, κοινωνικά, και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζονται τα αναγκαία κονδύλια για το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και τα δικαιώματα των σπουδαστών, των ΔΕΠ &ΕΠ και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ. Άλλα έχουν αυτοί στο μυαλό τους όμως, να συρρικνώσουν τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ και να ενισχύσουν τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια. Έτσι ενώ γίνονται αιματηρές περικοπές στα Δημόσια Πανεπιστήμια, χρηματοδοτούνται με Δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά <<Πανεπιστήμια>>-Κολέγια.

Για όλα τα παραπάνω που αναφέρω η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου <<Αθηνά>>.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ. ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ