Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Βιβλιοπαρουσίαση στα Γρεβενά

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου,
πρόεδρος του Εκπολιτιστικού συλλόγουυ
Εξάρχου Γρεβενών

Στις 13 Οκτωβρίου 2009 ημέρα απελευθέρωσης των Γρεβενών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης δύο βιβλίων του γράφοντος  και του περιοδικού του πολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου, στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών. Ήταν μία διοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Γρεβενών, του Δήμου Βεντζίου και της Δημόσιας βιβλιοθήκης Γρεβενών. Τα ίδια βιβλία θα παρουσιαστούν στην Κοζάνη στο Κοβεντάρειο, στις 30 Οκτωβρίου την Παρασκευή το βράδυ.

 

 

 

 

Διοργάνωση-Παρουσιαστές

 

Η  εκδήλωση παρουσίασης ήταν συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών, του δήμου Βεντζίου και της δημόσιας βιβλιοθήκης Γρεβενών. Ομιλητές ήταν οι: Σίμος Ζαγκανίκας διευθυντής της Δημόσιας βιβλιοθήκης, Ευάγγελος Ντάγκας σχολικός σύμβουλος ε.τ , Απόστολος Παπαδημητρίου μηχανικός συγγραφέας και ο  γράφων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονταν με βιντεοπροβολέα 120 φωτογραφίες σχετικές με το περιεχόμενο των βιβλίων.

 

Τα βιβλία

 

 Α) ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ

Πρόκειται για το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού του Εκπολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών. Την έκδοση του περιοδικού στήριξαν ο οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Γρεβενών, ο Δήμος Βεντζίου και τα Βεντζιώτικα καταστήματα της Κοζάνης.

            Στο περιοδικό έγραψαν οι παρακάτω: Ευάγγελος Ντάγκας, σχολικός σύμβουλος, για τη γενέτειρά του Σαρακίνα, η νηπιαγωγός Αναστασία Ζυγούρα για την Παλιοκόπριβα, ο δάσκαλος Ευθύμιος Σκρέκας πνευματικά εντρυφήματα και για το γλωσσάρι του Παλαιοχωρίου, η μαθήτρια Αποστόλου Ελευθερία για το Μπούρινο, ο χοροδιδάσκαλος Δημήτριος Μπουκάλης για τον πολιτιστικό σύλλογο Σαρακίνας, η διευθύντρια της ΕΠΑΣ του Νοσοκομείου Κοζάνης Παναγιωτίδου Βασιλική για την Ποντινή, ο μαθητής Αποστόλου Θανάσης για τα κόλιαντα,  ο δάσκαλος Ηλίας Γάγαλης για την εκπαίδευση των Βεντζίων το 1874, η μαθήτρια Κρυσταλλία Μάρκου για το γλωσσάρι του Εξάρχου, η μαθήτρια Αποστόλου Άννα για τη γιορτή τσιγαρίδας στον Έξαρχο, ο Δημήτριος Πλιάτσιος ποίημα για το χωριό Βάρης, ο γράφων για την Ιερά Μονή Ζάβορδας, για το πανηγύρι στον οικισμό Βάρης, για τους Βεντζιώτες της Κοζάνης… Για το περιοδικό δεχόμεθα συνεργάτες με την ιδιότητα του συγγραφέα και χορηγού.

 

Β) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1912-1915 σελ.160. Έκδοση του Εκπολιτιστικού-Αθλητικού συλλόγου Μηλέας Κοζάνης “Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ”. Πηγές: Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία ν. Κοζάνης, Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας.

           

Περιλαμβάνει ως επί το πλείστον έγγραφα ανέκδοτα (αριθμ.157) όπως: αιτήματα χριστιανών και μουσουλμάνων προς το Νομάρχη Κοζάνης, εκθέσεις υποδιοικητών, δημαρχιακά Βελβεντού-Κοζάνης, εκλογικά τμήματα ν. Κοζάνης (Κοζάνη, Γρεβενά, Καϊλάρια, Ανασελίτσα, Σέρβια), το φορολογικό καθεστώς των δήμων, κληροδοτήματα.

 

Γ) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1916-1917 σελ.160. Αυτοέκδοση. Πηγές: Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία ν. Κοζάνης

 

Τα αρχειακά έγγραφα  (αριθ.219) αναφέρονται σε αιτήματα κατοίκων προς δημάρχους, προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο Δυτικής Μακεδονίας, στην αντικατάσταση δημοτικών συμβούλων  Κοζάνης-Βελβεντού από τον αρχηγό της Επαναστάσεως Δ. Μακεδονίας, τις αυθαιρεσίες των Γάλλων, τις εκθέσεις της επιθεωρήσεως των σχολείων της Εκπαιδευτικής περιφερείας Κοζάνης (Κοζάνη-Σέρβια-Καϊλάρια).

 

 

Παραβρεθέντες

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης Γρεβενών κ. Δημήτριος Παλέγκας, ο δήμαρχος Βεντζίου κ. Δημήτριος Αγνάντος, ο πολιτευτής Τιμολέων Κοψαχείλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βεντζίου κ. Δημήτριος Γκάνης, η δημοτική σύμβουλος Κούλα Σταυροπούλου, ο σχολικός σύμβουλος ε.τ. και συγγραφέας Βασίλειος Αναστασιάδης, ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης κ.Μπουκάλης Δημήτριος, ο γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Εξάρχου Δημήτριος Αποστόλου ακόμη και πολλοί Γρεβενιώτες τους οποίους και ευχαριστώ.

 

Μήνυμα βουλευτή

 

Ο βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Χαντάβας Αθανάσιος μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου έστειλε το παρακάτω μήνυμα και τον οποίο ευχαριστώ.

«Η σημερινή βραδιά αναδεικνύει τον πολιτισμό στο Νομό μας και φέρνει στο
προσκήνιο την επιβράβευση της συλλογικής, αλλά και της προσωπικής
προσπάθειας.

 

Δυστυχώς, δεν μου δίνεται η ευκαιρία να παρίσταμαι, λόγω της ψηφοφορίας
στη Βουλή για την εκλογή προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Είναι μια βραδιά που ανήκει στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Εξάρχου Γρεβενών ¨Ο
ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ¨, αλλά και προσωπικά στο Βασίλη Αποστόλου, ο οποίος είναι άξιος
συγχαρητηρίων για την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη των
σημαντικών ιστορικών γεγονότων του τόπου μας.
Τέτοιες ενέργειες πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των φορέων του
Νομού μας και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να είμαι δίπλα σε όλους τους
Συλλόγους και Φορείς που παράγουν πολιτισμό στο Νομό Γρεβενών.

Θανάσης Χαντάβας
Βουλευτής Νομού Γρεβενών».

 

Ευχαριστίες

 

Θέλω να ευχαριστήσω το διευθυντή κ. Ζαγκανίκα Σίμο και τους εργαζόμενους της βιβλιοθήκης που ετοίμασαν κατά τον καλύτερο τρόπο την εκδήλωση. Τους παρουσιαστές των βιβλίων μου. Το SUPER 28  που κάλυψε τηλεοπτικά την εκδήλωση. Όλους τους παραβρεθέντες.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ