Βάσεις 2014: Σε ποιές σχολές υπάρχει εκρηκτική άνοδος και σε ποιες πτώση ανά επιστημονικό πεδίο
Η επιλογή σχολών που οδηγούν στην αγορά εργασίας και τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι υποψήφιοι να μην απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την ανάλυση της φετινής πορείας των βάσεων.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποδείχθηκε ότι αφουγκράστηκαν πρώτοι την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, επιλέγοντας σχολές που μοιάζει να τους απομακρύνουν από το φάσμα της ανεργίας. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων που δεν οδηγεί σε άμεση αποκατάσταση , καθώς οι διορισμοί δεν είναι μαζικοί , όπως στο παρελθόν ενώ αντίθετα οι αστυνομικές σχολές που εξασφαλίζουν μία θέση στην αγορά εργασίας εμφάνισαν άνοδο των βάσεων.
Στοιχείο των φετινών βάσεων, οι οποίες παρουσιάζουν πολλές ταχύτητες είναι και η είσοδος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βάση και σε στη γενική σειρά αλλά και πολύ περισσότερο σε ειδικές κατηγορίες. Προς περαιτέρω σχολιασμό είναι και η άνοδος των βάσεων σε σχολές που αφορούν στην καλλιέργεια της γης, όπως οι γεωπονικές αλλά και η τεχνολογία τροφίμων.
Αναλυτικότερα, άνοδο εμφανίζουν οι Νομικές, Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σχολές , ενώ μικρή άνοδο εμφανίζουν και οι περιζήτητες Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές. Ανοδος εμφανίζεται και στα τμήματα της Φυσικής, παρά τις δυσκολίες στο μάθημα της Φυσικής, ενώ πτώση εμφανίζουν τα τμήματα Χημείας. Ανοδικά κινούνται οι βάσεις στις σχολές Πληροφορικής και τις στρατιωτικές σχολές, πτώση στα Πολυτεχνικά τμήματα και στις ξενόγλωσσες φιλολογίες. Ανοδο σημειώνουν τα λογιστικά τμήματα η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα ΤΕΙ τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου πέτυχε το 69% των υποψηφίων έναντι το 62% πέρυσι ενώ εισάγονται 80.615 υποψήφιοι.
Οι εγγραφές των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.
Το ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, απευθύνεται στους νέους και τις οικογένειες τους και τους καλεί να προβληματιστούν, να σκεφτούν:
«Μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα όσο κυριαρχεί στην κοινωνία το κυνήγι του κέρδους; Μπορεί να απαλειφθεί η ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια όσο απόλυτος νόμος της κοινωνίας είναι ο ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή; Μπορεί να εξασφαλιστούν δωρεάν και πραγματικά αναβαθμισμένες σπουδές όσο η εκπαίδευση θα υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και η μόρφωση θα είναι εμπόρευμα;».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους. Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ», ενώ τονίζει πως «είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή και για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο».
Αυτή η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί σε κάθε νέο και νέα ότι, πριν τελειώσει το σχολείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, να ξέρει που θα βρει δουλειά, να έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και στην εργασία.protothema.gr
- Προηγούμενο Ακόμη κι αν έχουν βαθμούς κάτω του 10 θα προάγονται οι μαθητές Λυκείου
- Επόμενο video~ Το γλέντησαν οι Γρεβενιώτες της Κοζάνης…