Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αφρική: Το ελεφαντόδοντο και οι τρομοκράτες

Κορυφαίοι διπλωμάτες και απόστρατοι αξιωματικοί των ΗΠΑ πιέζουν τις κυβερνήσεις της Δύσης και της Αφρικής να πάρουν μέτρα ενάντια στην λαθροθηρία άγριων ζώων. Οι πιέσεις ασκούνται λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του Φεβρουαρίου, που θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ώρα που νέα στοιχεία δείχνουν ότι η λαθροθηρία αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ τα έσοδα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικέςοργανώσεις σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

 

 

 

 

Για παράδειγμα, η Αλ-Σαμπάμπ στην Σομαλία και ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου στην Ουγκάντα και στο Νότιο Σουδάν, έχουν κατηγορηθεί πως σκοτώνουν ρινόκερους και ελέφαντες πουλώντας τους χαυλιόδοντες και τα κέρατα. Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται με ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο παράνομο εμπόριο.

«Παρόλο που έχει γίνει πρόοδος στο ζήτημα της λαθροθηρίας, ακόμη δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Στρατηγός Καρτερ Χαμ, που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική (AFRICOM) μέχρι τον περασμένο Απρίλιο. «Τώρα όμως ήρθε η ώρα», πρόσθεσε, μιλώντας σε σχετικό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χαμ εκτίμησε ότι μια αποτελεσματική απάντηση στην λαθροθηρία στην Αφρική θα έπρεπε να περιλαμβάνει ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση, ίσως και με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – των γνωστών drones.

«Τα drones δεν είναι μόνο επιθυμητά αλλά επίσης και πολύ αποτελεσματικά», εξήγησε ο Στρατηγός.

Ο Πίτερ Γουέσταμακοτ, ο βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, υποστήριξε τον Κάρτερ Χαμ σε αυτό του το κάλεσμα. «Το παράνομο κυνήγι είναι μια τραγωδία για τον φυσικό κόσμο, αλλά και για την διεθνή ασφάλεια», σχολίασε. «Ένα σημαντικό επόμενο βήμα είναι η Σύνοδος του Λονδίνου για την Λαθροθηρία», πρόσθεσε.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το Στίμσον Σέντερ, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσίευσε μια λεπτομερή έρευνα για τις ολοένα αυξανόμενες συνδέσεις μεταξύ των λαθροκυνηγών και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έρευνα έδειξε ότι «η αύξηση της λαθροθηρίας συνάδει με την αυξανόμενη εμπλοκή ενός ειδικευμένου δικτύου διεθνών τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Αν και δεν ξέρουμε την πραγματική έκταση αυτής της σχέσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός δεσμός μεταξύ λαθροθηρίας και… ασφάλειας», είπε ο Τζόναχ Μπεργκενας, ο επικεφαλής της έρευνας, στο Inter Press Service.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα όχι μόνο ως μια πρόκληση διατήρησης της φύσης αλλά επίσης και ως μια πρόκληση για την διεθνή ασφάλεια, που θα απαιτεί μια πιο ολιστική προσέγγιση – μια που θα προβλέπει την δημιουργία συνεργασιών και εντός και εκτός κυβερνητικού επιπέδου», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «οι δυτικές και οι αφρικανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τοπικούς παράγοντες ώστε να καταρτιστεί μια ουσιαστική λύση».

Πειρασμός το «ρευστό»

Σύμφωνα με την έρευνα του think tank, τα κέρδη από την λαθροθηρία αγγίζουν παγκοσμίως τα 19 δις δολάρια. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από την Κίνα, ενώ εξίσου σημαντικό μέγεθος έχει και η ζήτηση από τις δυτικές χώρες. Μόνο το 2012 και το 2013 σκοτώθηκαν 60.000 ελέφαντες και περισσότεροι από 1600 ρινόκεροι.

Το κέρατο του ρινόκερου, σύμφωνα με ειδικούς, κοστίζει 50.000 δολάρια ανά ουγκιά στην μαύρη αγορά – τιμή μεγαλύτερη από αυτή του χρυσού ή της πλατίνας. «Είναι ένα ποσό στο οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί», αναφέρουν ακτιβιστές. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε τον έναν λαθροκυνηγό από τον άλλο», ανέφερε στο IPS ο Αντρέα Κρόστα, επικεφαλής της Συμμαχίας Δράσης για τους Ελέφαντες, μια αμερικανική οργάνωση που καταπολεμά την λαθροθηρία. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, δυο χαυλιόδοντες μπορούν να αποφέρουν εισόδημα αρκετών ετών σε κατοίκους της Αφρικής.

«Υπάρχουν εκείνοι που ζουν σε νομαδικές φυλές, που δεν έχουν δουλειά και χρειάζονται χρήματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που εμπλέκονται σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, με όπλα και χρήμα, που είναι σε θέση να δωροδοκήσουν τις αρχές και να αποσπάσουν πληροφορίες», εξήγησε ο ακτιβιστής.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μεταξύ του 2010 και του 2012 πολύ μεγάλες ποσότητες ελεφαντόδοντου διακινήθηκαν στην Σομαλία με έναν συστηματικό και οργανωμένο τρόπο. Αργότερα διαπίστωσαν ότι η διακίνηση γινόταν από την Αλ Σαμπάμπ, σεο ποσότητες ενός έως τριών τόνων μηνιαίως.

Ματωμένο ελεφαντόδοντο

«O κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το εμπόριο άγριων ζώων δεν διαφέρει καθόλου από το εμπόριο των ματωμένων διαμαντιών», σχολίασε στο IPS ο Πίτερ Νάιτς,επιφαφλής της WildAid, μιας συμβουλευτικής ομάδας που προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην λαθροθηρία παγκοσμίως. Εκτιμά, δε, ότι μια καμπάνια που θα καταδεικνύει την ομοιότητα θα μπορούσε να σταματήσει το τραγικό φαινόμενο.

«Ένα εμπάργκο στα προϊόντα των λαθροθήρων θα ήταν πολύ αποτελεσματικό»,πρότεινε σημειώνοντας ότι καθημερινά χάνονται ζωές και λαθροκυνηγών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα κατέστρεψε αρκετούς τόνους ελεφαντόδοντου, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προβεί και οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση, αλλά σίγουρα δεν φτάνει», ανέφερε ο Κρόστα και πρόσθεσε ότι «η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί σοβαρές πιέσεις και από τις ΗΠΑ ώστε να μειώσει και την ζήτησή της».

tvxs.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ