Αστεροσκοπείο Όρλιακα: Αλήθειες και προβληματισμοί! (6/1/2012)
Εισηγητής στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου, απο την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης για την παραχώρηση έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων στο ΑΠΘ, για την κατασκευή Αστεροσκοπείου στον Όρλιακα, ήταν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Ψευτογκάς. Ζήτησε να στηριχτεί αυτή η διαδικασία από όλους τους εταίρους με σεβασμό στην ιστορία και στο περιβάλλον, επανέφερε με τις παρατηρήσεις του τα προβήματα και τις πραγματικές διαστάσεις του έργου και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι εκτός απο την θετική ψήφο και της παράταξης”Αρχή…ζουμε Μαζί” και του ιδίου, θα συνεχίσουμε μαζί με υπευθυνότητα και συνέπεια τον αγώνα μας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στην θέληση των συμπολιτών μας.
Ολόκληρη η τοποθέτηση έχει ως εξής:
Κ. πρόεδρε,
Κ. Περιφερειάρχη,
Κ.Αντιπεριφερειάρχες,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε και να αποφασίσουμε την παραχώρηση δασικής έκτασης, για την ανέγερση Αστεροσκοπείου, στην κορυφή ενός θαυμάσιου βουνού, του Όρλιακα, μεταξύ των χωριών Ζιάκα και Σπηλαίου Γρεβενών, ενός βουνού με πλούσια ιστορία και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Θα ήθελα εξ αρχής πρώτον να σας κάνω γνωστό ότι η παράταξή μας “Αρχή..Ζουμε Μαζί” θα στηρίξει με την θετική της ψήφο αυτό το έργο και δεύτερον να διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις και παρατηρήσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν όλους τους συναδέλφους να κατανοήσουν και να στηρίξουν με την ψήφο τους την απόφασή μας αυτή, αλλά και την υλοποίηση του ίδιου του έργου.
Το αστεροσκοπείο του Όρλιακα, έτσι θα το ονομάζω-δεν μου αρέσει ο όρος «Αστρονομικό Πάρκο»- γιατί δεν μπορεί ο….Ουρανός να μεταφερθεί στη Γή-αν έχει μελετηθεί καλώς, θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το ΑΠΘ, που ειρήσθω εν παρόδω, διαθέτει μέσα στην αυλή του ένα ακόμα αστεροσκοπείο απέναντι από την Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Aυτά είναι τα πραγματικά μεγέθη αυτού του σημαντικού επιστημονικού έργου όπως είπαμε.
Δεν είναι, όπως παρουσιάζεται το “μεγάλο αναπτυξιακό έργο” για τον τόπο μας ούτε θα έρθουν χιλιάδες επισκέπτες στα Γρεβενά γι’ αυτό τον λόγο!
Μελέτες δεν υπάρχουν ούτε για την αποδοτικότητα του έργου, ούτε για το πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει, ούτε για την επισκεψιμότητα, ούτε για το κόστος λειτουργίας και ούτε για το ποιός θα το επωμισθεί.
Εχουμε μόνο εμπειρίες.
Κανένας δεν πάει στα Καλάβρυτα ή στον Αίνο της Κεφαλονιάς για τα εκεί Αστεροσκοπεία τους και υπάρχουν πέντε τέτοια στην Ελλάδα.
Κυρίες και κύριο συνάδελφοι,
τα γνωρίζει κανείς;
Ασφαλώς ελάχιστοι! Αντίθετα τα επισκέπτονται για άλλες αγροτοτουριστικές δραστηριότητες, για σκι , για κυνήγι, για τα άγρια άλογα… Όπως τονίσαμε και προεκλογικά, χωρίς να το απορρίπτουμε, δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μας. Και εξηγούμαι:
Προτεραιότητές μας ήταν και παραμένουν, η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου και η απευθείας σύνδεσή του με εναέριους αναβατήρες (λιφτ) από Φιλιππαίους και από τα υψώματα της Λάβδας, του Πανοράματος και της Σμίξης,, ο δρόμος Γρεβενών –Βασιλίτσας, ο δρόμος Γρεβενών- Δεσκάτης, ο κάθετος άξονας Ε65, η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Γρεβενών, το Παλαιοντολογικό μουσείο Μηλιάς, οι Δρόμοι Πολιτισμού των γεφυριών και των μοναστηριών μας, η ανάπτυξη πέριξ της λίμνης του Ιλαρίωνα, η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγική μας αναβάθμιση και η παραγωγή επώνυμων προϊόντων ποιότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα….
Αυτή τη στιγμή έχει ενταχθεί ως “έργο σημαία” με κόστος 6.000.000,00 ευρώ, αλλά και με τις παρατηρήσεις, άγνωστος αριθμός ατόμων που θα απασχοληθούν στη διάρκεια της κατασκευής και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των μονίμων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Είναι το μοναδικό έργο που εντάχθηκε και δεν έχει στοιχεία, όπως φαίνεται στον πίνακα που έχουμε στα χέρια μας.
Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε προχειρότητα είτε βιαστική ένταξη ενός έργου που δεν είχε την απαιτούμενη μελετητική επάρκεια από τη μια και από την άλλη τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την προσφορά στην τοπική οικονομία, στην ανεργία κλπ Και θα συμφωνήσω με τον κύριο Δασταμάνη στη σπουδαιότητα του άξονα Γρεβενών –Βασιλίτσας που και πιο έτοιμο έργο ήταν και έπρεπε είτε ενιαίο είτε να είχε σπάσει στα δύο και να είχε μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ακόμα είναι καιρός και πρέπει εσείς, η πλειοψηφία, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να εκτελεσθεί αυτό το πραγματικά αναπτυξιακό έργο!
Η ευθύνη ανήκει σε σας!
Επανέρχομαι κύριε Πρόεδρε
και πριν καταθέσω την πρότασή μας θα καταθέσω τις σκέψεις ,τις απόψεις και παρατηρήσεις επί του συζητούμενου θέματος του Αστεροσκοπείου!
Είναι ένα έργο που η σύλληψή του έγινε από τα πάνω.Δεν ήταν προϊόν κοινωνικής ανάγκης ή διαβούλευσης! Ήταν μια άριστη ιδέα- όπως τόσες άλλες καλές ιδέες και προτάσεις- και διάθεση προσφοράς από έναν λαμπρό επιστήμονα τον κ. Θανάση Οικονόμου. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πρώτα ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και μετά στις ΗΠΑ και στη ΝΑΣΑ όπου διέπρεψε και πανάξια κατέκτησε το ¨Έβερεστ” της επιστήμης και όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και ιδίως την πολιτική “πραγματικότητα”!
Δεν ξέρω τι του υποσχέθηκαν οι πολιτικοί που προσδέθηκαν στο άρμα της δόξας του για την υλοποίηση αυτού του έργου, στον Όρλιακα, το θαυμάσιο βουνό και μνημείο της φύσης πάνω από την γενέθλια γη του, τον Ζιάκα Γρεβενών.
Πιστεύω ότι δεν θα έχανε καθόλου την αξία της αυτή η προσφορά αν μπορούσε να υλοποιηθεί σε ένα άλλο από τα τόσα “σκοτειν πεδία” των Γρεβενών που θα συναντούσε λιγότερα εμπόδια και ενστάσεις!
Εδώ χρειάζεται σεβασμός και μέγιστη προσοχή στην διάρκεια κατασκευής , ώστε να προκληθούν λιγότερες και επανορθώσιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και να αποφευχθεί η προχειρότητα και η “ευκολία” των κατασκευαστών και μελετητών, όπως μας έχουν “συνηθίσει” ιδιαίτερα στα δημόσια έργα.
Τα προβλήματα ήταν πολλά και οι μελέτες ελλιπείς.
Η έκταση είναι δασική και δεν παραχωρείται για τέτοιες δράσεις.
Έπρεπε να παρακαμφθεί το πρόβλημα και η λύση ήταν να βρεθεί εταίρος που θα δικαιολογούσε την κατασκευή. Βρέθηκε το ΑΠΘ και δεν θα εξετάσω το πώς πείστηκε και γιατί! Δεν είναι της παρούσας στιγμής….
Αυτή την παραχώρηση της έκτασης καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε!
Ελπίζω αυτός να είναι ο τελευταίος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσουμε για την υλοποίηση του έργου, γιατί δεν αποκλείω και προσφυγές απο οργανώσεις ή ομαδες πολιτών για περιβαλλοντικούς λόγους!
Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης στην πρώτη και μοναδική μας κοινή σύσκεψη, το λειτουργικό κόστος θα αγγίζει κατ’ έτος περίπου τις 350.000,00 ευρώ.
Ποιός θα τα καταβάλει;
Θα έχουμε 300.000 επισκέπτες το χρόνο, να βάλουμε ένα ευρώ εισιτήριο; Η αυτοδιοίκηση, θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο δαπανηρό έργο; Σήμερα δεν μπορεί να καλύψει την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ενός έργου μεγίστης σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία όπου επενδύθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ούτε τη λειτουργία του κολυμβητηρίου ή τις ανάγκες των σχολείων με τόσες αρμοδιότητες που ανέλαβε χωρίς τους ανάλογους πόρους. Μήπως θα επωμιστούν το κόστος οι δημότες των Γρεβενών; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει και ποιά πρόσοδο θα αποδίδει; Ποιος επιχειρηματίας θα έκανε μια τέτοια επένδυση , με ποια εχέγγυα και με ποιες οικονομοτεχνικές μελέτες; Δεν θέλω με τα ερωτήματα αυτά να δώσω άλλοθι για την αδυναμία κάποιων ή για τις λαθεμένες επιλογές τους και τον άκρατο λαϊκισμό τους!
Πιο χρήσιμος είναι ο σωστός και τεκμηριωμένος έλεγχος, τα μετρημένα βήματα, ο λιγότερος «ντόρος», για να προχωρήσει το έργο.
Δεν θα ήθελα ένας διαπρεπής επιστήμων και λαμπρός πατριώτης, να μάθει και να πάθει από την ελληνική πραγματικότητα και από τους «λαθρεπιβάτες» των ονείρων και του επιστημονικού του κύρους.
Εμείς όπως τόνισα και στην αρχή της τοποθέτησής μου, θα στηρίξουμε με αυτές τις επισημάνσεις, την παραχώρηση της έκτασης στο ΑΠΘ, για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα, και κάθε βήμα αυτής της επίπονης διαδικασίας υλοποίησης ένός έργου γνώσης και επιστημονικής χρησιμότητας, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), εφόσον συνεχίζουν να το θέλουν και να το επιδιώκουν όλοι οι εταίροι και εύχομαι αυτή η πολιτικοοικονομική κρίση που ζούμε στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, να μην μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη που θα ακυρώσει και αυτή την προσπάθεια.
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Υστερόγραφο: Η απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε από την Πλειοψηφία και την Μείζονα Αντιπολίτευση. Οι άλλες παρατάξεις την κατεψήφισαν
- Προηγούμενο Αξονικό τομογράφο αποκτά το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών (5/1/2012)
- Επόμενο Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας του νέου Μεγάρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών-Προωθείται η χρηματοδότηση του έργου «κατασκευή Γέφυρας Σιούτσας» (6/1/2012)