Αντιστέκονται … οι τιμές και παρά τη λιτότητα δεν υποχωρούν
Αντιστέκονται… οι τιμές και παρά τη λιτότητα δε υποχωρούν αισθητά. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2012 με βάση τα στοιχεία της
Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αν και η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25% του πληθυσμού και η μείωση των μισθών ξεπερνά το 22%, εντούτοις τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά μέσο όρο μόλις 0,54%.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο: «Η ελληνική αγορά γίνεται φτηνότερη», σημείωσε
το γεγονός, σύμφωνα με το «Εθνος», πως η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ αλλά και με τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) π[ου βρίσκονται σε παρόμοια οικονομική κατάσταση είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στον δείκτη τιμών των τροφίμων. Αυτός είναι -0,54% όταν στην Ισπανία είναι 3,02%, στην Ιταλία 2,58%, στην Πορτογαλία 3,2% και στην Ε.Ε. 3,4%.
Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι το -0,54% δεν είναι ανάλογο με τη μείωση των εισοδημάτων, σημείωσε όμως ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο. Υποστήριξε δε πως σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Αργεντινή, οι τιμές δεν έπεσαν όπως οι μισθοί. Ισχυρός θύλακας της ακρίβειας είναι η κατηγορία «ηλεκτρισμού, πετρελαίου θέρμανσης και στερεών καυσίμων». Το 2012 καταγράφηκε αύξηση 27,01%, ενώ στην Ισπανία ήταν 10,51%, στην Ιταλία 10,15%, στην Πορτογαλία 6,62% και στην Ε. Ε. 5,49%. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Ετσι, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί, με επιπτώσεις στην κατανάλωση.
Επίσης, παρά τη μείωση της ζήτησης, ο δείκτης τιμών ένδυσης-υπόδησης αυξήθηκε 5,59%, γεγονός που δείχνει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στις υπόλοιπες χώρες του νότου τα ποσοστά αύξησης είναι μικρότερα: Ισπανία 0,57%, Ιταλία 1,14%, ενώ στην Πορτογαλία καταγράφεται μείωση 4,84% λόγω και των εκπτώσεων του Δεκεμβρίου.
trelaneme.blogspot.gr
- Προηγούμενο Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών»
- Επόμενο Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φιλιππιωτών