Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Έπεσαν 3.000 κεραυνοί στη Βόρεια Ελλάδα! 1.000 κεραυνοί στην Δυτική Μακεδονία!

Πάνω από 3.000 κεραυνοί έπεσαν χθες στη Βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Μακεδονία και στη Θράκη. «Στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού σημειώθηκε μεγάλη δραστηριότητα κεραυνών. Η νύχτα έγινε μέρα», αναφέρει ο διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

«Μπουρίνια θα έχουμε και τις επόμενες ημέρες. Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» σημειώνει ο κ. Σιούτας.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής καταιγίδας ήταν οι πολλοί κεραυνοί, ενώ οι βροχές, αν και έντονες, δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα. «Οι βροχές είχαν διάρκεια σε κάποιες περιοχές, χωρίς να είναι υπερβολικές και να αναφερθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έπεσαν πάνω από 500 κεραυνοί. Λιγότερο επλήγη η περιοχή της Χαλκιδικής, όπου έπεσαν 300 κεραυνοί. Περισσότερο επλήγη η Δυτική Μακεδονία. Από τα δυτικά της Θεσσαλονίκης και μέχρι τη Δυτική Μακεδονία έπεσαν περίπου 1.000 κεραυνοί», τονίζει ο κ. Σιούτας.

«Όπως φαίνεται στον χάρτη, μεγάλη δραστηριότητα κεραυνών σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή πάνω από τον Θερμαϊκό και στα δυτικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ σποραδικοί κεραυνοί σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές. Εντονότεροι ήταν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα του νομού, σε Ρύσιο, Νέα Ραιδεστό, Ταγαράδες. Επίσης πολλοί κεραυνοί έπεσαν σε ορεινές περιοχές του Πανοράματος στη Γαλάτιστα, στην Εξοχή και στο Ασβεστοχώρι, ενώ στην παραλιακή ζώνη υπήρχαν λιγότεροι κεραυνοί», εξηγεί ο κ. Σιούτας. «Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι συχνά τα φαινόμενα τη θερμή εποχή του έτους από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Ιούλιο» προσθέτει ο μετεωρολόγος.

Μέτρα προφύλαξης

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές οι κεραυνοί κτυπούν και 10 χιλιόμετρα μπροστά από την καταιγίδα, χωρίς δηλαδή να έχει φτάσει η βροχή της καταιγίδας. Γενικά πρέπει να προσέχουμε τα φαινόμενα αυτά. Είναι επικίνδυνα» τονίζει ο κ. Σιούτας.

Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο:

– Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

– Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Οι συσκευές τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σ’ αυτές τις περιπτώσεις και προτείνεται να αποσυνδέονται από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

– Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίριο ή σε όχημα.

– Αν αυτό δεν είναι εφικτό καθίστε αμέσως στο έδαφος.

– Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράχτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κτλ.

– Απομακρυνθείτε από ποτάμια και λίμνες.

– Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

– Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος), και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας.

– Μην ξαπλώνετε στο έδαφος.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Εκτίμηση της απόστασης

– Μετρήστε τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα.

– Διαιρέστε αυτόν τον χρόνο που μετρήσατε με το 3 για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

– Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ