Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ένας επαρχιώτης ανασκαλεύει και καυτηριάζει τον επαρχιωτισμό…!

Του Γιώργου Νούτσου

Η επαρχία έχει σίγουρα τα πολλά καλά της, έχει όμως και τα μειονεκτήματα της. Με τον όρο «μειονεκτήματα», δεν αναφέρομαι στο πλαίσιο της ζωής μας στην επαρχία, στις πιθανές ελλείψεις ευκαιριών, στο ότι οι νέοι μας αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, στο «γερασμένο» πληθυσμό, στην υποτονική κίνηση της αγοράς, στις ελλιπείς και περιορισμένες ποσοτικά και ποιοτικά ευκαιρίες ζωής αλλά και διασκέδασης.

Όλα αυτά είναι επουσιώδεις λεπτομέρειες που προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Αναφέρομαι όμως, στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μιας κοινωνίας, που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας βαριεστημένης, ασθμαίνουσας, υποτονικής  και μεμψίμοιρης κοινωνίας, που αναζητά διέξοδο στα αδιέξοδά της μέσα από την ευτέλεια του καθημερινού λόγου της, την μικρότητα της σκέψης της και την πασιφανή ανικανότητα να κωδικοποιήσει στοιχειωδώς, τα μηνύματα που καθημερινά μας περιβάλλουν.

Το τι ακούγεται καφενειακά και πεζοδρομιακά καθημερινά, για πρόσωπα και καταστάσεις, δεν μπορεί ένας νους υγιής ούτε καν να το φανταστεί. Διαστρέβλωση, υπερβολή, μύθος, άκριτη αποδοχή, μηδενικό “βασάνισμα”, γαλαξιακή φαντασία, ψέμα και νοσηρότητα χαρακτηρίζουν πολλές φορές δυστυχώς την συνύπαρξή μας. Σίγουρα με όσα γράφω, δεν «κομίζω γλαύκας» και εξίσου σίγουρα πολλοί από σας αναγνωρίζετε τις δικές σας τοπικές κοινωνίες…Όμως, φίλοι, στα πάντα υπάρχουν όρια τα οποία εν προκειμένω έχουν προ πολλού ξεπεραστεί…!

 

Η φθήνια της αναπαραγωγής «γεγονότων» και «αποκλειστικών ειδήσεων» συναγωνίζεται ώρες ώρες την άθλια «ποιότητα» πολλών τηλεοπτικών πρωινάδικων…! Οι ψιθυρισμοί διαδέχονται αενάως τις κραυγές, οι κραυγές τους ψιθυρισμούς, μόνο που στην ουσία ή την αλήθεια των πραγμάτων, δεν φαίνεται να σκύβει κανείς. Μια λογική όχλου, δυστυχώς καθοδηγούμενου, είτε από ένστικτα ταπεινά, είτε από εμπάθεια, είτε από άγνοια, είτε τέλος από τη διάθεση τοπικών «κομισάριων», να περάσουν «γραμμές», επιδιώκοντας μέσα από αυτές να σπιλώσουν και να διασύρουν. Το γεγονός πως αρκετοί μπαίνουν σ αυτή τη λογική, αποδεικνύει πως,  σε ένα μεγάλο ίσως βαθμό, το καταφέρνουν κιόλας !

 

Θα μπορούσε στο σημείο αυτό να αντιτάξει κάποιος το ερώτημα, αν η εικόνα αυτή εκφράζει το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο κομμάτι μιας τέτοιας κοινωνίας. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και βροντώδης. Ευτυχώς όχι. Ευτυχώς η αλλοίωση και η σαπίλα δεν έχουν διαπεράσει ακόμα τη μεγάλη μάζα των υγιώς σκεπτόμενων, προβληματιζόμενων και με κριτική σκέψη συμπολιτών μας. Αφορά μια μικρή μόνο μερίδα «άδειων», «διαζευγμένων με τη σκέψη», φθονερών γι αυτό και εύκολα «ελέγξιμων» πολιτών, που ως «άδειοι» που είναι, ασύστολα θορυβούν όπως οι τενεκέδες και νιώθουν, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό, διασύροντας και χαζολογώντας, χτίζοντας μύθους ή στραπατσάροντας αλήθεια και συνειδήσεις, πως αποκτούν οι ίδιοι υπόσταση και αξία…! Ευτυχώς φίλοι…Ευτυχώς και πολλοί δεν είναι…και ούτε βέβαια πολύ περισσότερο καμιά αξία αποκτούν με τον τρόπο αυτό… Την ψευδαίσθησή τους μόνο ικανοποιούν, ταυτιζόμενοι άκριτα με τα πλέον ταπεινά και υπάνθρωπα ελατήρια.

 

Πολλοί θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που με ώθησε σήμερα ειδικά να καταγράψω τις σκέψεις μου αυτές…Τίποτα το ιδιαίτερο. Τίποτα το ξεχωριστό. Μόνο μου κίνητρο η συσσωρευμένη όλα αυτά τα χρόνια καταγραφή συμπεριφορών, που υποτιμούν και υποβιβάζουν τον «άνθρωπο», καθιστώντας έννοιες όπως ηθική, αλήθεια, δίκαιη κρίση και αντικειμενικότητα , γράμμα κενό. Μια αλλαγή αν θέλετε, από την αγαπημένη μου ενασχόληση, αυτή της πολιτικής, με μια θεματολογία, κοινωνιολογικού και ψυχολογικού υπόβαθρου, που είμαι σίγουρος πως προβληματίζει ήδη πολλούς από σας, ανασύροντας ξεχασμένες ή και πρόσφατες σχετικές εμπειρίες σας και που ακουμπά στη διάθεσή μου, να προσθέσω κι εγώ κάτι στην κατεύθυνση να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο πεδίο αυτό.

 

Είναι ανάγκη ο αστικός τρόπος ζωής που θέλουμε να οικειοποιηθούμε, να συνοδεύεται και από ανάλογες συμπεριφορές. Αυτές που μας ανάγουν σε γνήσιους εκπροσώπους της «ράτσας» μας και που χαρακτηρίζονται από πολιτισμό, γνώση, αντικειμενικότητα και φιλαλήθεια…!

Κλείνω τις σκέψεις μου με μια ρήση του William Penn, Αμερικανού, ιδρυτή της Πενσυλβάνια… « Το Σωστό είναι σωστό, ακόμα κι αν όλοι είναι εναντίον του, και το Άδικο είναι άδικο, ακόμα κι αν όλοι είναι υπέρ του»…!!! Με αυτό οδηγό, μπορούμε, να αναθεωρήσουμε, όσοι ακόμα το κάνουμε, τον στρεβλό τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας…Εφόσον , το σωστό και δίκαιο, στο τέλος, πάντα θα θριαμβεύει…!

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ