Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

΄΄Συν Αθηνά και χείρα κίνει΄΄

Το σχέδιο “Αθηνά” για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν γνωρίζουμε εάν ως μοναδικό ρεαλιστικό στόχο είχε την δυσφήμιση της …σοφίας που η αρχαία θεά δικαιωματικά εκπροσωπεί.
Το σχέδιο δεν γνωρίζουμε ποιας ομάδας σοφών είναι γέννημα.
Θεϊκό πάντως, δεν είναι!
Αν ο Διόνυσος είναι γέννημα από τον ιερό μηρό του Δία, το σχέδιο Αθηνά έχει ταπεινότερη καταγωγή ως κύημα του γόνατος και ως υπουργική εξαγγελία, που μοιάζει με σαρανταπεντάρι στον κρόταφο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας.
Σαράντα και πέντε είναι και οι μέρες της “διαβούλευσης”!
Καταλάβαμε…
Μνημόνιο,στενότητα πόρων, πιέσεις κολεγίων και συμφερόντων, ξεχείλωμα και εκχυδαϊσμός μιας πολιτικής που ίδρυε τμήματα και σχολές σύμφωνα με την μπακαλίστικη πελατειακή λογική εθνοπατέρων κοπής Μαυρογιαλούρου, που ξεπέρασε και την αλήστου μνήμης εθνοσωτήρια “κάθε πόλις και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο”!
Σχολές στα χαρτιά, χωρίς υποδομές, χωρίς καθηγητές χωρίς γνωστικό αντικείμενο και πολλές φορές χωρίς φοιτητές έστω και με βάση τη μονάδα!
Βεβαίως από την αναγκαιότητα συμμαζέματος, νοικοκυρέματος πήγαμε στην ευκολία συγχωνεύσεων,καταργήσεων και σε ένα απαράδεκτο και ατελείωτο γαϊτανάκι ανταλλαγών και μετακινήσεων φοιτητικών πληθυσμών, τμημάτων και σχολών, ανάλογα με την δύναμη πολιτικών και οικονομικών λόμπι, ενισχύοντας αντί της ενδυνάμωσης της ποιότητας και της αποκέντρωσης, την αποσύνθεση και την συγκέντρωση στο υδροκέφαλο κέντρο.
Αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες συμφερόντων, στους φοιτητές και σπουδαστές, στους γονείς που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα, στο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό που θα χάσει θέσεις εργασίας….
‘Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα σε μια χώρα που έμαθε να κινείται με ρυθμούς χελώνας και η διοικητική μηχανή παραμένει αγκυλωμένη λόγω ….ανηκέστου βλάβης!
Είναι τόσες οι αλλαγές, πολλές ακατανόητες ή παράλογες που χάθηκε η “μπάλα”!
Τα ακαδημαϊκά κριτήρια έχουν υποσκελιστεί από κάθε λογής τσαρλατανισμούς….
Έτσι τμήμα Πληροφορικής των Γρεβενών βρίσκεται μέσω Σερρών στην Κατερίνη , αντικαθίσταται από διαφορετικού αντικειμένου Μηχανικών Υπολογιστών της Καστοριάς παράπονα της Καστοριάς για Κοζάνη και Γρεβενά, Φλώρινας εναντίων όλων και Θεσσαλονίκης κ.ο.κ
Πόλεις, βουλευτές και δήμαρχοι, περιφερειακοί σε θέση μάχης, ενός εμφύλιου σπαραγμού, χωρίς αρχές και με προδιαγεγραμμένο τέλος!
Στο τέλος θα μείνουμε με αδειανά χέρια, ηττημένοι και σκοτωμένοι μεταξύ μας!
Η χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο διαβούλευση δεν ήταν!
Στον αγώνα μικροπολιτικών συμφερόντων και προσωπικών πολιτικών εντυπωσιασμού αμφιθεάτρου του ’80, χάθηκαν και οι λίγες φωνές λογικής πανεπιστημιακών δασκάλων και ελαχίστων αιρετών και εκπροσώπων των φοιτητών.
Μεταξύ διαδικαστικών τερτιπιών και άστοχων αντεγκλήσεων χάθηκε η ουσία και καταλήξαμε σε ένα ψήφισμα φενάκη, προϊόν αδέξιας σαλαμοποίησης του κοινωνικού συμφέροντος προς χάρη του ατομικού, παρόμοιο με αυτό που επιβάλει το πνεύμα του σχεδίου “Αθηνά”!
Σαν ανώτερος θεσμός αποκεντρωμένης δημοκρατίας και ανάπτυξης, οφείλαμε να υπενθυμίσουμε στην κεντρική κυβέρνηση ότι δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα και δίκαια αιτήματα όχι επαιτών αλλά αποφασισμένων πολιτών!
Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι με θέσεις, και αξιολογημένες εναλλακτικές προτάσεις αλλά και με τακτική και στρατηγική.
Στρατηγικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση και ενδυνάμωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία. και η διασύνδεσή της με την παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία σε συσχετισμό με την έρευνα, την καινοτομία,την πράσινη τεχνολογία και τις δομές μιας κοινωνίας πλούσιας σε παράδοση, ιστορία, πολιτισμό που φθίνει δημογραφικά.
Οι απόφοιτοι πρέπει να εφοδιάζονται όχι με χωρίς αντίκρισμα “χαρτιά” αλλά με δεξιότητες και δυνατότητα απορρόφησης από την λειτουργούσα οικονομία, αλλά και την δημιουργία μιας νέας
οικονομίας και δράσεων στον πρωτογενή, τον δευτερογενή τομέα και τις υπηρεσίες με χρήση υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην παραγωγή νέων ανταγωνιστικών ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών ανοιχτών οριζόντων.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι :
Οι σπουδές δεν εγγυώνται σήμερα υποχρεωτική επαγγελματική αποκατάσταση σε δεσμευτικό προσανατολισμό.
Χρειάζεται ευελιξία, γνωστικά πολυδύναμα αντικείμενα, ικανά να ανταποκριθούν σε ένα μεταβαλλόμενο ταχέως και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η υπερβολική εξειδίκευση έχει και μεγάλη συμβολή στην ανεργία.
Η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων.
Οι υπάρχουσες σύγχρονες υποδομές σε πολλαπλά επίπεδα είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο σε εποχή που δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ.
Η πρόοδος σε ορισμένους τομείς στην πρωτογενή παραγωγή (βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία,μεταποίηση) στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού έχουν ανάγκη την επιστημονική στήριξη και σύνδεση με τα τριτοβάθμια ιδρύματα.
Οι φοιτητές πρέπει να ενταχθούν όχι σε προγράμματα εκμετάλλευσης αλλά σε προγράμματα μόνιμης ένταξης, απορρόφησης και εγκατάστασης για να δώσουν νέα πνοή όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στον δημογραφικό μαρασμό της περιφέρειας με πολιτικές κινήτρων, φορολογικής ατέλειας, δωρεάν κατοικίες και άλλες κοινωνικές ελκυστικές υποδομές(Υγειονομικές Μονάδες, βρεφονηπιακούς σταθμούς, χώρους άθλησης κλπ)
Η επιτυχία των στόχων μας, στα πλαίσια της πολιτικής διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την ενότητα και την δυναμική που θα αναπτύξουν οι δέκα (10) βουλευτές της περιφέρειάς μας στο Κοινοβούλιο.
Εμείς οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ως φορείς επαγγελματικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια και την δυναμική σε αυτό τον αγώνα όπως ορίζουν οι κανόνες της Δημοκρατίας μας!
Μπορούμε να συμβάλουμε με τις προτάσεις, τις θέσεις, υψηλό αίσθημα ευθύνης και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας ισότιμων εταίρων σε ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια αναβαθμισμένη Τριτοβάθμια εκπαίδευση και πρωτοπόρους και δημιουργικούς νέους και νέες μας που θέλουν και μπορούν μαζί να βαδίσουμε το δρόμο της ειρήνης της προόδου και της ευημερίας.

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ