Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Φαρμάκι!

Η επιθυμία του υπουργού Υγείας κ. Άδωνη -Σπυρίδωνα Γεωργιάδη να πάρει αυτός τη δόξα και όχι οι τροϊκανοί για τις ανατροπές στο σύστημα υγείας, απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών(μονάδων ΕΟΠΠΥΥ, κλινικών και νοσοκομείων), και η υπερδραστηριότητά του χωρίς έλεγχο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους….
Η εμπλοκή τις τελευταίες μέρες και του φαρμάκου στην μικροκομματική διαμάχη με τις υπουργικές αναπόδεικτες καταγγελίες για εγχώριες εταιρίες και συμφέροντα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανταπόδοση των πυρών από την αντιπολίτευση για συμφέροντα ξένων εταιριών πίσω από τον υπουργό και την κυβέρνηση άναψαν φωτιές όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στον δοκιμαζόμενο χώρο της υγείας.
Ήδη έχουν εξαγγελθεί  απολύσεις 3500  υγειονομικών από τον ΕΟΠΥΥ με βασικό κορμό τις χειρουργικές ειδικότητες και ενσωμάτωση των μονάδων στα νοσοκομεία…
Μιλάμε για κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης(άκουσον,άκουσον!) αντί της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης του βασικότερου συστατικού κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας.
Εκεί που πλεονεκτούσε το Ελληνικό σύστημα έναντι άλλων δηλαδή. στην εύκολη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Υγεία των ασθενών σε φτηνό(των 1000 ευρώ) εξειδικευμένο άρτια ιατρικό προσωπικό ( χειρουργούς, νευροχειρουργούς, οφθαλμιάτρους, ορθοπεδικούς, νευρολόγους, ψυχιάτρους, καρδιολόγους, ΩΡΛ/λόγους κλπ), τώρα επιδιώκεται ο εξοστρακισμός των ειδικών και η παραμονή μόνο των γενικών ιατρών.Χρήσιμοι οι γενικοί γιατροί αλλά όχι ικανοί από μόνοι τους για ένα ποιοτικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Είναι γνωστό ότι η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς π.χ στην Αγγλία έχει χρόνο αναμονής μήνες και σε κάποιες ειδικότητες φθάνει και τον ένα χρόνο!
Είναι γνωστό επίσης, ότι οι μεσο και βορειποευρωπαίοι δύσκολα επιλέγουν το ιατρικό επάγγελμα με τις μακροχρόνιες σπουδές και τις απαιτήσεις σε κόπο, χρήμα και αυξημένες υποχρεώσεις…
Ευκολότερα επιλέγουν δουλειές προσοδοφόρες στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις και στη νέα τεχνολογία.Το δικό μας πλεονέκτημα, των πολλών και καλών ειδικών γιατρών, προσπαθούμε να το κάνουμε μειονέκτημα και να στείλουμε δωρεάν χιλιάδες γιατρούς-υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό- στην Αγγλία, στη Σουηδία, στη Γερμανία  και στην Γαλλία, στις χώρες αυτές που δεν ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους και θα απολαμβάνουν αυτοί και όχι εμείς ποιοτικές υπηρεσίες!
Δυστυχώς, οι απαραίτητος  διορθώσεις στις παρεκβάσεις όπως το φαινόμενο της προκλητής ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών, της υπερσυνταγογράφησης, της πολυφαρμακίας, της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες και στις δομές υγείας, της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας με την οικονομική κρίση έγιναν με βίαιες και ακραίες πρακτικές οι οποίες είχαν κάποια αποτελέσματα (οικονομικά) αλλά στους περισσότερους δείκτες διεύρυναν τις ανισότητες.
Παράλογη η φαρμακευτική δαπάνη των 6 δισ. ευρώ! Όμως ο περιορισμός της στα επίπεδα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ εγκυμονεί κινδύνους για το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας.
Με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και πολύ περισσότερους ανασφάλιστους δεν έχουμε μόνο εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά επιδείνωση όλων εκείνων των παραγόντων και κοινωνικών αιτίων που συντελούν στην εμφάνιση των ασθενειών.
Κακές συνθήκες διαμονής, διατροφής, εκπαίδευσης, στρές, άγχος, επιδεινώνουν και την σωματική και την ψυχική υγεία….
Δεν είναι μόνο το φάρμακο και η δυνατότητα  αγοράς και λήψης του. Ήδη παρατηρούμε ασθενείς για λόγους οικονομίας, να τροποποιούν μόνοι τους την δοσολογία, να κόβουν δόσεις, φάρμακα, να μην επισκέπτονται γιατρό, να καταργούν απαραίτητες δίαιτες και να τρέφονται με ότι βρούν μπροστά τους γιατί πεινάνε!
Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια…Οι επιπλοκές και οι θάνατοι τραγική καθημερινότητα…
Βεβαίως υγεία δεν είναι μόνο θεραπεία και φάρμακο.
Πρωτίστως είναι και πρόληψη…Το Α και το Ω..Φτηνή και αποτελεσματική πρακτική.
Εμβόλια, στοματική υγιεινή, προληπτικός έλεγχος ευπαθών ομάδων, εκπαίδευση κλπ. στοιχίζουν λιγότερο και σε χρήμα και σε ανθρώπινες ζωές και σε ποιότητα ζωής.
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι φτηνότερο από τα εμφυτεύματα και τις επιπτώσεις της τερηδόνας στη γενική υγεία π.χ καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες, αρθροπάθειες…
Η αυτοψηλάφηση και η μαστογραφία είναι πιο αποτελεσματικές και πιο οικονομικές μέθοδοι για την πρώιμη ανίχνευση ενός καρκίνου του μαστού, από την χημειοθεραπεία και το χειρουργείο σε όψιμο στάδιο ή όταν κάνει μεταστάσεις!
Η σωστή διατροφή και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών π.χ αποφυγή καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ
οδηγούν σε λιγότερα εμφράγματα και καρκίνους!
Όλα αυτά απαιτούν την ύπαρξη ενός συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα είναι σωστά χωροταξικά δομημένο με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που επιτελεί με συνέπεια τους σκοπούς της πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας καθολικά( για όλους, χωρίς αποκλεισμούς)  κοινωνικά δίκαια( ίδια περίθαλψη, της αυτής ποιότητας για ίσες ανάγκες) και δωρεάν( με συμμετοχή και χρέωση του ασφαλιστικού συστήματος και του κράτους και όχι των ασθενών( ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων).
Αυτό σημαίνει δημοκρατία!
Σεβασμός και προστασία των βασικών αγαθών του ανθρώπινου δυναμικού της.
Σημαντικότερο όλων η ΥΓΕΙΑ!
“Υγεία και νούς εσθλά τω βίω δύο” έλεγαν οι πρόγονοί μας…Η υγεία και ο νούς(τα λογικά μας) είναι τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής…
Αν κάποιοι προσπαθούν να τα χάσουμε και τα δυό δεν θα τα καταφέρουν!
Δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας και να μας κοροϊδεύουν επικαλούμενοι το “καλό” μας!

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΜ

Υστερόγραφο: Το θέμα του φαρμάκου είναι πολυσύνθετο και δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται! Άριστη επιλογή το φτηνό και ποιοτικό(ασφαλές και αποτελεσματικό)!
Σωστή επιλογή η ενδυνάμωση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην μείωση της ανεργίας..Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν δεν πήγε χωρις προγραμμα σε μια λεοντια συμφωνια συγκυβερνησης, πρέπει να βάλει πάνω από την οικονομία, την πολιτική και το συμφέρον των πολλών…Ο απορφανισμός της χώρας από κάθε τι το εθνικό, πρωτοπόρο και στρατηγικό π.χ αμυντική βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία κλπ
Ας βάλει και κανένα βέτο στη συγκυβέρνηση, ας βάλει και κανένα φρένο στους πρόθυμους κατεδαφιστές!
Στο επόμενο στάδιο έρχεται η παράδοση της πρωτοβάθμιας υγείας στους ιδιώτες και στα μεγάλα συμφέροντα. Γρηγορείτε!Έρχεται μεσαίωνας και για τους εργαζόμενους στον χώρο και για τους ασθενείς!
2. Βλέπουμε πως εγκρίνει το σοσιαλδημοκρατία ο κόμμα της Γερμανίας την συμφωνία συμμετοχής στην κυβέρνηση Μέρκελ. Με μυστικη ψηφοφορία! Ποιός απο το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και τι;Αυτά είναι ελλείμματα δημοκρατίας…
3. Η μεταρρύθμιση στην υγεια εφαρμόζεται με διοικητές που έχουν ως ακλόνητο προσόν την κομματική ταυτότητα και όχι σπουδες και εμπειρία στα οικονομικά και στην διοίκηση της υγειας!

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Έξι γίδες και 1 τράγος
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ