email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Το χρέος ! – Άρθρο του Δημήτρη Ψευτογκά (10/8/2011)

H χώρα μας βρίσκεται τώρα στο χειρότερο είδος παρακμής.

H είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, μας πότισε με μια ανεύθυνη τρυφηλότητα.

Για τρείς δεκαετίες πλέαμε μέσα σε ένα ασφαλές χρηματοπιστωτικό πέλαγος διευκολύνσεων και επιδοτήσεων που σπαταλήθηκαν σκανδαλωδώς και όχι ανέξοδα.

Η μακαριότητα της ασφάλειας, της μεγάλης ευρωπαϊκής αγκαλιάς, μας μετέτρεψε σε «λωτοφάγους» και σε ομηρικά «χοιρίδια» της Καλυψούς.

Παραβλέψαμε ότι χρειαζόταν να δουλέψουμε σκληρότερα, να μελετήσουμε και να αναζητήσουμε τις καλύτερες από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις, να  επενδύσουμε έγκαιρα στην παιδεία, στην έρευνα και στην τεχνολογία, να προάγουμε την καινοτομία, να ολοκληρώσουμε  και να αναβαθμίσουμε ταχύτερα τις υποδομές μας που έπρεπε να γίνουν στις δεκαετίες του 1950 και του1960, να δώσουμε περιεχόμενο και αξία στην εξυπνάδα και στην ευστροφία μας, να προβούμε ταχύτερα στις αναγκαίες αλλαγές στη διοίκηση και να οικοδομήσουμε στέρεους θεσμούς συμμετοχής και δημοκρατίας, πολιτικής και οικονομικής, στην νέα αναπτυξιακή πορεία του τόπου, σε ένα εξωστρεφές και ευνοϊκό περιβάλλον για τον Έλληνα, τον λάτρη του «κερδώου» Ερμή και του Απόλλωνα!

Αντί να κάνουμε όλα αυτά και να γίνουμε πραγματικά δυνατοί, προτιμήσαμε το πιστωτικό «ντόπινγκ», το χρηματιστήριο, την ευκολία, την καταστροφική επιδειξιομανή κατανάλωση και την αξιακή ισοπέδωση και διάλυση.

Από τη μια, με μυωπικές πολιτικές και πολιτικούς  ένθερμους ζηλωτές της αμετροέπειας και του λαϊκίστικου ευρωπαϊκού επαρχιωτισμού,  με ένα μείγμα υποτελούς εθνικισμού,  κατορθώσαμε να δώσουμε  τη δυνατότητα  σε  εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν αυτοκίνητα, κλιματιστικά, τηλεοράσεις3-4 ανά οικογένεια, σπίτια εντός και εκτός σχεδίου, θερινές διακοπές σε εξωτικά νησιά και ότι βάζει ο  διαστροφικός νους της κατανάλωσης  και όλα αυτά χωρίς να έχουν χρήματα και κυρίως την δυνατότητα να παράγουν και να τα επιστρέψουν με το πλεόνασμα της υπεραξίας του κόπου και του μόχθου τους.

Από την άλλη οι δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα και στο λιανεμπόριο ανέδειξαν  ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση που έδρασαν  με τον παρασιτισμό και τον νεοπλουτισμό  διαλυτικά στην κλίμακα αξιών της κοινωνίας, δίδοντας το κίβδηλο και το απατηλό, ως το πρότυπο της επιτυχίας και της κοινωνικής καταξίωσης.

Η αναπτυξιακή φενάκη φαίνεται ότι έχει άδοξο τέλος.

Δεν πλήττει μόνο εμάς τους αλαζόνες έλληνες!

Δυστυχώς! Πολλοί ευρωπαίοι γείτονες και υπερατλαντικοί, υπερδύναμοι φίλοι μας εργάστηκαν- αν και με διαφορετικές αφετηρίες και στόχους-με παρόμοιο  με εμάς απερίσκεπτο τρόπο.

Το νέο ιδεολόγημα που προσπαθεί να καλύψει την στρεβλή ανάπτυξη και το ίδιο το αξιακό μοντέλο του καπιταλιστικού συστήματος, λέγεται κρίση χρέους!

Χρέος  σε ποιους;

Σε ποιους χρωστούν οι κεντρικές κυβερνήσεις; Σε ποιους χρωστάει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή της Ιταλίας; Χρωστάει μόνο στην  «κουμουνιστική» Κίνα της εξαθλίωσης εκατομμυρίων εργατών και αγροτών; Η πλήρης ενημερωτική συσκότιση, που έχει επιβληθεί κάνουν πιο βίαια και επιτακτικά τα ερωτήματα  που έχουν λαοί και πολίτες.

Αυτή η παγκόσμια ανισότητα και η ειδεχθής  ροή κεφαλαίων δεν έχει όνομα; Σίγουρα δεν έχει ηθική υπόσταση και νομιμότητα.

Ούτε αν κρύβεται κάτω από το κάλλος του περιεχομένου της αρχαίας ελληνικής λέξης, της αγοράς!

Η αγορά ενέχει και την φιλοσοφία και την δημοκρατία και την κοινωνική παιδεία.

Δεν είναι χωρίς αξίες και κυρίως δεν λειτουργεί χωρίς κανόνες.

Πάνω από την αγορά είναι οι ΝΟΜΟΙ, η ΠΟΛΙΣ και οι ΘΕΟΙ.

Η  οικονομία της αγοράς στερείται σήμερα πολιτικού ελέγχου.

Επικυριαρχεί και επιλέγει πολιτικούς και πολιτικές!

Αυτή η στρέβλωση είναι επικίνδυνη πολύ περισσότερο απ’ ότι δείχνει για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η παρακμιακές αυταπάτες που δημιουργεί πρέπει να καταστραφούν πριν είναι αργά!

Η Ευρώπη, αυτή η ιστορική κοιτίδα, αφετηρία και χωνευτήρι, ιδεών και πολιτισμών πρέπει να βρει την δύναμη να αντιδράσει.

Να οικοδομήσει τάχιστα και τους θεσμούς που χρειάζεται και κυρίως να αναδειχθεί σαν ηθική  παγκόσμια δύναμη  ανατροπής και εξισορρόπησης.

Οι λαοί έχουν την δύναμη να αναδείξουν αυτούς που θέλουν και μπορούν να εργασθούν και να ονομασθούν η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής  Ομοσπονδίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης!

Να επενδύσουμε πρώτα- πρώτα , στον άνθρωπο,  στον σεβασμό και στην διεύρυνση των δικαιωμάτων και των πανανθρώπινων αξιών.

Να επενδύσουμε στην πραγματική οικονομία και όχι στην καταστροφή των άλλων.

Να επενδύσουμε σε βιώσιμες επιχειρήσεις και σε πραγματικές θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην παράδοση των λαών της.

Να διευρύνουμε την παραγωγική βάση και να εξαλείψουμε την πείνα και τη φτώχεια!

Δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Μείωση της άδικης έμμεσης φορολογίας.

Μείωση των δαπανών εκεί που θα έχουν το μικρότερο κόστος για τους πολλούς και μη έχοντες.

Τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας με μέρος των εσόδων.

Κίνητρα για την δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων.

Κίνητρα και επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία.

Κάθε τι το νέο και άγνωστο είναι επώδυνο.

Μα πρέπει να αποδειχθεί λυσιτελές και λυτρωτικό.

Μια παγκόσμια κοινωνία που απαλλάχθηκε από τον φόβο του ψυχρού πολέμου, δεν πρέπει να οδηγηθεί στην Χάρυβδη του χρέους, του  πιο ύπουλου και επικίνδυνου οικονομικού πολέμου, με θύματα περισσότερα και αυτού του συμβατικού και ανυπολόγιστες καταστροφές!

Έχουμε χρέος:

και το χρέος να αποτινάξουμε και έναν άλλο κόσμο να δημιουργήσουμε!

Το χρέος των πολιτών είναι υποχρεωμένο να υπερνικήσει το χρέος των δυναστών (δανειστών)!

Δημήτρης Ψευτογκάς

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ 2007 και 2009

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας

Σχετικά άρθρα

Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ