


Τι συνέβη το 1956 όταν έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Μετά το μπαράζ των σεισμών στις Κυκλάδες οι κάτοικοι των νησιών εμφανίζονται ταραγμένοι και φοβισμένοι για ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι αρχές είναι σε πλήρη επιφυλακή, μέτρα προστασίας έχουν εξαγγελθεί από την πολιτική προστασία ενώ στους γηραιότερους ξυπνούν μνήμες από το 1956 και τον σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, προκάλεσε τσουνάμι και καταχωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ήταν 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11 όταν ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός. Το επίκεντρο ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού (το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων) στο Αιγαίο πέλαγος. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και στη Σαντορίνη. 13 λεπτά μετά σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 7,2.
.jpg?t=lxrzsmAzF8M7hBrjedKI3g)
Ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη
Ο σεισμός της 9η Ιουλίου 1956 (μέγεθος 7.5), που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία. Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ο καταστρεπτικός μετασεισμός».
.jpg?t=JMWXMH9zEMOCzNEcSeiVww)
Οι σεισμοί προκάλεσαν τσουνάμι που έφτασε μέχρι την Καλαμάτα
Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύμα βαρύτητας (τσουνάμι) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου το ύψος έφθασε τα 25μ. στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού τα 20μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10μ. στη Φολέγανδρο, ενώ ήταν ασθενέστερο σε άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη.
Μεγάλες ζημιές στη Σαντορίνη λόγω του ισχυρού σεισμού
Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς.
Επίσκεψη Καραμανλή στη γκρεμισμένη Σαντορίνη
Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής αντέδρασε, κηρύσσοντας τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και πραγματοποίησε επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή μόλις λίγες μέρες μετά την καταστροφή στις 14 Ιουλίου.

- Προηγούμενο ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα αιτήσεις για πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ
- Επόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο 1,5 λεπτό/kWh η επιδότηση του ΥΠΕΝ για τον Φεβρουάριο