Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΡΑΠΤΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Τέλος στη λάντζα: Έρχονται τα κουζινικά που καθαρίζονται μόνα τους!

Επαναστατικό επίστρωμα για «αυτοκαθαριζόμενα» κουζινικά σκεύη.

Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν δύο επαναστατικά υλικά με τα οποία κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα νέο τύπο πιατικών με εντυπωσιακές ιδιότητες με κυριότερη ότι είναι… αυτοκαθαριζόμενα. Αυτό σημαίνει ότι στα πιάτα αυτά δεν «κολλούν» πλέον οι τροφές και οι σάλτσες, ενώ τα υγρά απωθούνται.

 

 

Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει κανείς για να τα καθαρίσει είναι απλά να τα ξεβγάλει με καθαρό νερό και είναι πάλι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Επιπλέον τα πιάτα αυτά είναι ιδιαίτερα ελαφρά αλλά και εξαιρετικά ανθεκτικά ενώ παράλληλα η αίσθηση που δημιουργούν σε αυτόν που τα κρατάει είναι ότι έχει στα χέρια του συμβατικά κεραμικά πιάτα.

  • Σούπερ υλικό

Μέλη του γκρουπ σχεδιαστών Tomorrow Machine και ερευνητές της εταιρείας Inventia δημιούργησαν το «μαγικό υλικό» με το οποίο κατασκευάστηκαν τα πιάτα. Το βασικό συστατικό του είναι η κυτταρίνη. Οι ερευνητές συμπίεσαν τον πολτό της κυταρρίνης σε ένα προθερμασμένο καλούπι και στη συνέχεια έφτιαξαν πιάτα, δίσκους και μπολ. Οταν το υλικό κρύωσε αυτό που προέκυψε ήταν πιάτα πολύ ελαφρά αλλά με μεγάλη αντοχή.

Τέλος στη λάντζα!

 

  • Το υδροφοβικό επίστρωμα

Τα πιάτα στη συνέχεια ψεκάστηκαν με ένα επίστρωμα που ενέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH Royal της Στοκχόλμης. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιγράψουν τις υδροφοβικές ιδιότητες των φύλλων του λωτού. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται RESS (Rapid Expansion of Supercritical Solutions) και περιλαμβάνει τη διάλυση κεριού σε διοξείδιο του άνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες και υπό υψηλή πίεση. Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε ένα υλικό το οποίο μετέτρεψε τα πιάτα σε υπερυδροφοβικά. Τα πιάτα απωθούν όλα τα υγρά καθώς και τα στερεά υπολείμματα που συνήθως παραμένουν σε αυτά μετά τη χρήση τους.

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Jumbo
Ζητούνται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ζιώγας
Πωλείται
Μπουραλέκος
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5