AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO

Grevenamedia @facebook

CINEE GREVENA Kινηματογραφος
Alpha Bank
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΙΩΑΝΝΑ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΜΒΟΛΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Τέλος δρόμου …

Με την συζήτηση της 17ης Δεκέμβρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την παραχώρηση της μελέτης στο Δήμο Γρεβενών που αφορά το τμήμα του δρόμου Αγ. Παρασκευής – Βασιλίτσας, έληξε  μια πολύμηνη τοπική διαμάχη άνευ αντικειμένου και ουσίας που το μόνο που πέτυχε ήταν να  απομακρύνει ακόμα περισσότερο την υλοποίηση ενός απαραίτητου αναπτυξιακού έργου που κάνει πιό ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της Πίνδου και αξιοποιεί στό έπακρο τα μεγάλα πλεονεκτήματα και στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών. Εκείνο που απέμεινε από την “εμφύλια”πολιτική σύρραξη είναι η απαξίωση των θεσμών και της τοπικής δημοκρατίας. Η τοποθέτηση της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν καθοριστική στην διαμόρφωση γνώμης και στην στήριξη της απόφασης, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του θέματος αλλά και την σημαντικότητα και αναγκαιότητα του έργου, παρότι θεωρεί την διχοτόμηση του έργου, λαθεμένη επιλογή…

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημήτρη  Ψευτογκά,  Υπ. Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβούλου, ειδικού αγορητή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης “Αρχή…ζουμε μαζί”
έχει, ως εξής:

Κύριε πρόεδρε,
Επιτρέψτε με να εκφράσω και δημόσια την εκτίμησή μου στο προεδρείο και ιδιαίτερα στο πρόσωπό σας για την άψογη λειτουργία σας αυτά τα δύο χρόνια. την πρώτη φορά σας ψήφισα χωρίς να σας γνωρίζω. Μετά από δύο χρόνια αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί η ψήφος μου έπιασε τόπο. Το ίδιο εύχομαι να συμβεί και θα ήμουν ευτυχής γιαυτό και την επόμενη διετία…
Πρόεδρος: σας ευχαριστώ πολύ αλλά ξέρετε…
Δ. Ψευτογκάς: Το γνωρίζω κ. Πρόεδρε…Αυτά τα λέω για να φθάσουν στα ώτα του κ. Περιφερειάρχη..
Κύριε πρόεδρε
¨Όπως και για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, έτσι και για την ΠΕ Γρεβενών σταθήκαμε με παρρησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στις υποδομές, στο αναπτυξιακό της μοντέλο και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Χωρίς λαϊκισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις με τις ερωτήσεις μας και τις αναγωγικές τοποθετήσεις μας επί θεμάτων γενικότερου περιφερειακού και εθνικού ενδιαφέροντος εκφράσαμε και το σχέδιο και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.
Ο κάθετος άξονας Ε65 και εδώ επιτρέψτε μου κ. πρόεδρε μια παρέκβαση, ο Ε65 ο οποίος παρά τα εμπόδια και τις Κασσάνδρες, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί, αν βαδίσουμε ενωμένοι και με σχέδιο, αν τον θεωρήσουμε τον πιο εφικτό μεγάλο περιφερειακό αναπτυξιακό στόχο,  ο δρόμος Γρεβενών-Δεσκάτης, ο δρόμος Γρεβενών-Βασιλίτσας, η γέφυρα του Πόρου, είναι υποδομές άμεσης προτεραιότητας. Σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού δεν υποστέλλουμε τη σημαία της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα δώσει άλλες προοπτικές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Τη χρονιά που μας πέρασε και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα το σήριαλ του δρόμου Γρεβενών –Βασιλίτσας ανέδειξε μια σειρά προβλήματα, δυσλειτουργίες και υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας σε επίπεδο ηγεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων, πολλές φορές δε και δημόσια διχαστικά και όχι στο επίπεδο που αρμόζει για τους θεσμούς που υπηρετούμε. Να τι διαπιστώσαμε εν συντομία:
1ον) Ότι θέτουμε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό.
2ον) Ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη θεσμική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.
3ο) Ότι υπήρξε μελετητική αδυναμία και ανετοιμότητα για το έργο που έγινε μια προσπάθεια να καλυφθούν με κωλυσιεργίες και τεχνάσματα…
4ο) Ότι  η έλλειψη συντονισμού ήταν καθοριστική στην μη ένταξη του έργου, ως έργου σημαία!
(Κάπως έτσι παρέπεσε και η σήραγγα του Σπηλαίου ή υποβαθμίστηκαν οι συνδέσεις με το Βόϊο τον άλλο μεγάλο αναπτυξιακό κοινωνικο και πολιτισμικό μας εταίρο….)
5ο) Ο βερμπαλισμός και τα μεγάλα σχέδια και όχι οι μικρές βελτιώσεις καθιστούν το έργο δαπανηρό και μη υλοποιήσιμο.
6ο ) Η απροθυμία παράδοσης των μελετών από την ΑΝΓΡΕ στην ΠΕ Γρεβενών έφερε και άλλες αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα ο Δήμος να ζητάει να αναλάβει αυτός το κόστος των 20 εκατ. Ευρώ που στοιχίζει το δυσκολότερο και δαπανηρότερο τμήμα του δρόμου από Αγ. Παρασκευή έως Σμίξη. Αυτό κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί παγίδα με μεγάλο κόστος για τους δημότες αν το έργο «κολλήσει» επειδή τα πρόστιμα  που θα επωμιστεί ο δήμος και οι δημότες θα είναι τεράστια.
κύριε πρόεδρε
 Εμείς από την συζήτηση και τις εισηγήσεις δεν έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν τα εχέγγυα ολοκλήρωσης του έργου.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; παραφράζοντας στίχους γνωστού άσματος, ο δρόμος θα έχει προϊστορία,την δική του ιστορία αλλά όχι μέλλον. Δεν θα γίνει !
Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε κανέναν. Δεν θα συγκαλύψουμε αδυναμίες και παραλείψεις και θα καταλογίσουμε τις ευθύνες ακριβοδίκαια εκεί και όπου πρέπει.
Εμείς το αναδείξαμε το έργο: με ερωτήσεις, με τοποθετήσεις με παρεμβάσεις και απαιτήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή την έχουσα και το πολιτικό κύρος και την δυνατότητα να αναλάβει ολόκληρο το έργο και να το φέρει εις πέρας…
Ματαιοπονήσαμε; Θα δούμε… Έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή!
Επιτελέσαμε το καθήκον , αυτό που μας αναλογεί και απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο με το παραπάνω. Γιατί τιμούμε την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες και στο πρόσωπό μου και στην παράταξη ! Θέλουμε να έχουμε καθαρές σχέσεις με όλους!  Με τον κ. Δασταμάνη έχουμε άριστες σχέσεις, Παραμερίζουμε τις διαφορές απόψεων- τέτοιες μόνο έχουμε-  και συνεργαζόμαστε ανοιχτά, στο φώς και στο προσκήνιο  για το συμφέρον του τόπου! Πρόκειται περί εντίμου και αξιόλογου ανθρώπου και συναδέλφου! Το ίδιο επιθυμούμε και με τους φορείς της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και με τους δύο Δημάρχους, τον Βουλευτή και τις παραγωγικές τάξεις..
Η πρόταση που έρχεται σήμερα προς ψήφιση δεν είναι η ιδανική και αυτή που επιζητούσαμε δηλαδή το ενιαίο της κατασκευής ενός οδικού άξονα από τα Γρεβενά στη Βασιλίτσα, που αποτελεί και αναπτυξιακή υποδομή και βασικό στόχο όλων των Γρεβενιωτών.
Αυτό έγινε καθαρό και από την τοποθέτησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα Γρεβενά και αφορά και τα υπόλοιπα έργα που είναι κοινή απαίτηση χρόνων. Θέλουμε να γίνει το έργο. Δεν μας αφορά ποιος θα το υλοποιήσει- δεν έχουμε τέτοιες ματαιοδοξίες- μας ενδιαφέρει μόνο να γίνει ένα έργο με σύγχρονες προδιαγραφές όπου θα πιάσουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν θα καταφύγουμε σε ημίμετρα, μπαλώματα και φτηνές δικαιολογίες, ανεπίτρεπτες για μια αποτελεσματική και ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση που σέβεται τους πολίτες και τιμάει την ετυμηγορία και το ρόλο τους!
Θα συναινέσουμε  στο αίτημα του Δήμου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω οικονομικές υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις για την περιφέρεια!
Συμφωνούμε δε και με τα αιτήματα και τους όρους που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Δεν θα ανεχθούμε θεσμικά ατοπήματα ούτε από  τον επικεφαλής της περιφέρειας ούτε από άλλους φορείς! Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και για το κύρος των θεσμών και για την περιφρούρηση και προαγωγή της τοπικής δημοκρατίας και συνεργασίας.
ενδεικτικά αναφέρω τι είδαμε για το θέμα που συζητάμε σήμερα:
1ον) Παρακάμφθηκε και υποβαθμίστηκε  η ΠΕ Γρεβενών και κατατέθηκε η μελέτη σε ποια αρχή; Στον Περιφερειάρχη; Στην Διαχειριστική Αρχή;  Δεν κατατέθηκε,  όπως επέβαλε η τάξη, σε αυτόν που την ανέθεσε και την πλήρωσε και είναι η ΠΕ Γρεβενών!
Μας ξένισε και μας λυπεί το γεγονός.  Είναι πρωτόφαντο, δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη περιφερειακή ενότητα.
2ον)Δεν δόθηκε το δικαίωμα ελέγχου στην Αντιπολίτευση για την ισχυριζόμενη αρτιότητά  της μελέτης κρατώντας κρυφό  το περιεχόμενο της .
Για μήνες λίμνασε ένα θέμα που έπρεπε να προχωρήσει γρήγορα  με την ολόπλευρη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων.
2ον) Ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση ενάμισου μηνός  στο ΠΣ και  στο «παρά πέντε» μετά από κατεπείγουσα μειοψηφική  απόφαση όπου για διαφόρους λόγους είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση του δήμου στο σύνολό της και χωρίς εισήγηση !
 Αυτά είναι πολύ σοβαρά αλλά δεν λησμονούμε την λαϊκή εντολή, τις δύσκολες συνθήκες και  τον στόχο μας. Οφείλουμε να είμαστε πιο συνετοί. ρεαλιστές και χρήσιμοι.

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΔΕΗ banner
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ζητείται εργασία-Εταιρία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com