Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

“Σιωπηλοί δολοφόνοι” – Greenpeace κατά της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5

Για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους και για την επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ στην Ελλάδα ετησίως ευθύνεται η ρύπανση από την καύση λιγνίτη, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση της Greenpeace ‘Σιωπηλοί Δολοφόνοι’. Η έκθεση ρίχνει φως στις επιπτώσεις των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ, στη δημόσια υγεία. Εφόσον μάλιστα κατασκευαστεί, η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ρύπανσης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης για λογαριασμό της Greenpeace. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για το κόστος σε νοσήλεια και χαμένες εργατοώρες.

Στην έκθεση με τίτλο «Σιωπηλοί Δολοφόνοι» (πατώντας το λίνκ εμφανίζεται ολόκληρη η έκθεση), η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει φρένο στην ανάπτυξη 50 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα προκαλέσουν επιπλέον 2.700 πρόωρους θανάτους, και να θέσει δεσμευτικούς στόχους για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, το 2010, η ρύπανση από 300 εργοστάσια συντόμευσε άλλες 240.000 ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο έτος, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχασαν 5 εκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τη ρύπανση από άνθρακα, από άσθμα μέχρι εμφράγματα.

«Φέτος υποτίθεται ότι είναι ‘Έτος του Αέρα’ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν σταματούν την ανέγερση ή την ανάπτυξη των 50 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, τα οποία θα αυξήσουν τον απολογισμό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Κούμι Νάιντου.

Σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τσεχία, η ρύπανση στοίχισε περισσότερες ζωές απ’ ό,τι τα τροχαία δυστυχήματα, ενώ σε Γερμανία και Βρετανία οι απώλειες ήταν σχεδόν ισάριθμες, σύμφωνα με την ανάλυση των εκπομπών από το γερμανικό πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα εργοστάσια της Πολωνίας προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στους χειρότερους ρυπαντές συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ.

«Τα αποτελέσματα προκαλούν ίλιγγο. Ο μοναδικός τρόπος να εξουδετερωθούν οι συνέπειες για την υγεία από την καύση άνθρακα στην Ευρώπη είναι να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας αυτά τα βρόμικα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και να αντικατασταθούν με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Λάουρι Μιλιβίρτα από την Greenpeace International. «Ο σημερινός στόχος ΑΠΕ της ΕΕ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις ΑΠΕ και βοηθά στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και της οικονομίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των καθαρών ΑΠΕ θέτοντας ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό στόχο για το 2030.»

 

ΠΗΓΕΣ: kozan.gr & naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5