email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Σαρωτικές αλλαγές στο γάλα

Ανοίγει η κυβέρνηση την κλειστή αγορά του φρέσκου γάλακτος με την άρση της ανώτατης διάρκειας ζωής των πέντε ημερών που χαρακτηρίζει το προϊόν ως παστεριωμένο ή «φρέσκο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και συμφωνούν ουσιαστικά στην αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Σκοπός της κυβέρνησης με την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος που ισχύει από το 1999 είναι να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να μπουν στο παιχνίδι της διακίνησης γάλακτος στα αστικά κέντρα και συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και ξένες με εισαγωγές, και τελικά να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ε.Ε. και η διαφορά της τιμής σε μέσα επίπεδα είναι 31%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη φτάνει και το 70%. Το παστεριωμένο ή φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας έως και 1,50 ευρώ το λίτρο, ενώ στο Βέλγιο, την Αυστρία και την Ισπανία πωλείται 0,99 ευρώ, στη Γερμανία και την Ολλανδία 0,89 ευρω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει καμία νομοθετημένη διάταξη ή επίσημο έγγραφο που να ορίζει ανώτατο όριο ημερών συντήρησης γάλακτος. Ούτε καν και στον πρόσφατο κανονισμό 1169/2011. Αυτό το καθεστώς υπάρχει μόνο στη χώρα μας και για την ακρίβεια το ΠΔ. 113/1999 που αφενός περιγράφει τις διαδικασίες επεξεργασίας της παστερίωσης και αφετέρου βάζει ανώτατο όριο συντήρησης τις πέντε μέρες. Με αυτό το σκεπτικό οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει στο χαρακτηρισμό του προϊόντος ως «φρέσκο» κάτι που δεν ισχύει σε κράτη της Ε.Ε.

Εκεί το παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια ζωής εννιά και 10 μέρες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, φέρεται ό,τι είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Γεωργίας που συμφωνεί με την άρση του περιορισμού της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος θέτοντας όμως ζήτημα επισήμανσης. Κάτι το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαυτάρης έχει καταθέσει πρόταση στον κ. Σκορδά η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει στις συσκευασίες του γάλακτος η επισήμανση π.χ. «φρέσκο γάλα δύο ή τριών ή πέντε ή δέκα ημερών», ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει το προϊόν που θέλει και θεωρεί εκείνος «φρέσκο». Επιπλέον προστατεύονται και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Σύμφωνα με το imerisia.gr από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος η κυβέρνηση προσδοκά μείωση των τιμών. Κι αυτό επειδή ένα σημαντικό κόστος που επωμίζονται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι αυτό των επιστροφών από το ράφι. Υπολογίζεται στο 5% της τελικής τιμής. Όταν λήγει στις πέντε μέρες το γάλα οι επιχειρήσεις πρέπει να το μαζέψουν. Με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής αυτό το κόστος πέφτει. Επίσης, μικρές συνεταιριστικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις θα μπορούν πιο άνετα να διαθέσουν τα προϊόντά τους και στα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, η απελευθέρωση ταράσσει τα νερά… στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία καθώς μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν βολευτεί… στο καθεστώς των πέντε ημερών, μια και δεν μπορεί να μπει ξένος στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανεβάσει και τις τιμές στα μακράς διάρκειας, όπου υπάρχει και αυξημένη ζήτηση, λόγω της οικονομικής στενότητας.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ 2021
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ