Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
Κτηματολόγιο
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Πόσο κακό κάνει ο υπολογιστής στα μάτια;

Όταν κοιτάζουμε την οθόνη του υπολογιστή για ατελείωτες ώρες μέσα στην ημέρα, τα μάτια ξηραίνονται και ερεθίζονται. Πολλές φορές η όραση θολώνει και έχουμε πονοκέφαλο από το έντονο φως.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο υπολογιστής πράγματι κάνει κακό στα μάτια, όμως υπάρχουν τρόπου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο.

Μελέτες δείχνουν ότι το 50-90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστή στη δουλειά τους αντιμετωπίζουν συμπτώματα στα μάτια.

Οι οφθαλμίατροι τονίζουν ότι τα προβλήματα εμφανίζονται όταν κοιτάζουμε την οθόνη για ώρες χωρίς να κάνουμε διαλείμματα. Το πρόβλημα είναι τόσο κοινό που έχει και ιατρική ονομασία: πρόκειται για το Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (CVS).

Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 18 φορές το λεπτό ώστε το μάτι να ανανεωθεί με φυσικό τρόπο. Ο ρυθμός αυτός μειώνεται σημαντικά όταν βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, με αποτέλεσμα τα μάτια να καίνε, να ξηραίνονται, να κοκκινίζουν και να ερεθίζονται. Το πρόβλημα εντείνεται όταν η οθόνη βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια, κάτι που συμβαίνει συχνά με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς τα μάτια κουράζονται περισσότερο να εστιάσουν στα γράμματα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τα προβλήματα στα μάτια. Οι ειδικοί προτείνουν σαν πρώτο βήμα να τοποθετούμε την οθόνη λίγο χαμηλότερα. Η κορυφή της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα μάτια, όπως είναι η φυσιολογική οπτική γωνία όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα.

Επίσης, δεν πρέπει η οθόνη να αντανακλά το φως ή τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω μας. Ακόμη, πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα, καθώς τα μάτια μας δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοιου είδους κούραση.

Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλαγές, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τις βλάβες στα μάτια και να βελτιώσουμε γενικότερα την υγεία μας.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης