Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Πόσα είναι τελικά τα χρώματα της Ίριδας; 6, 7 ή 8;

Η Ίριδα, η αγγελιοφόρος των Θεών, καλείται να σώσει την Αθήνα, από την οργή του Ποσειδώνα. Ο Βοριάς και ο Νοτιάς αποφασίζουν να της κάνουν ένα δώρο: ένα δρόμο ίσιο, και πολύχρωμο που θα ένωνε τη Γη με τον Ουρανό. Έτσι γεννήθηκε το Ουράνιο τόξο με τα 7 του χρώματα. Είναι όμως στη πραγματικότητα 7; Αυτά που μας έμαθαν στο σχολείο, ήταν η μισή αλήθεια. Από μικροί κιόλας, καθώς κοιτούσαμε το ουράνιο τόξο μετά από μία βροχή, δε μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα αν τα χρώματα είναι όντως 7. Αυτό οφείλεται στο ότι το χρωματικό φάσμα έχει δυσδιάκριτα όρια.

Το αν τα χρώματα που βλέπουμε είναι 6 ή 7, οφείλεται στην οπτική γωνία από την οποία παρατηρούμε το ουράνιο τόξο, στην προσωπική μας αντίληψη και στην ανάμιξη των χρωμάτων του φάσματος,.

Τι λέει η τεχνολογία;

Η τεχνολογία, απαντά ρητά στο ερώτημα: Τα χρώματα είναι 6. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα τρία τεστ μίξης χρωμάτων:

Αφαιρετική μίξη χρωμάτων: Τα χρώματα που προκύπτουν είναι μπλε, κίτρινο, κόκκινο,  πράσινο, πορτοκαλί και μωβ. Αυτά είναι και τα χρώματα που βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο ουράνιο τόξο.

Προσθετική μίξη χρωμάτων (RGB): Τα χρώματα που προκύπτουν είναι μπλε, πράσινο, κόκκινο, κυανό, κίτρινο, ματζέντα (φούξια)

Σύστημα CMYK: Κυανό, κίτρινο, ματζέντα, πράσινο, κόκκινο, μπλε.

Οι επιστήμονες όμως κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Προσθέτοντας όλα τα χρώματα μαζί και από τις τρεις παραπάνω μεθόδους τότε εμφανίζονται ούτε 6, ούτε 7 αλλά 8 χρώματα. Το κυανό χρώμα και η ματζέντα, παίρνουν τη θέση τους στο φάσμα. Αν γυρίσουμε ένα CD από την κάτω πλευρά και το στρέψουμε στο φως, θα παρατηρήσουμε ότι το φάσμα όντως περιέχει 8 χρώματα.

http://www.ekriti.gr/

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5