Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Πολιτική: Τριπλές εκλογές τον Μάιο;

Αποφασισμένος να μην δεχθεί καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο να συμφωνήσει με την τρόικα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015 – 2016 εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενόψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη του μηνός, ενώ στο βάθος υπάρχει ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια η διεξαγωγή τριπλών εκλογών, δηλαδή εθνικών, ευρωεκλογών και δημοτικών, τον προσεχή Μάιο.

Ο κ. Σαμαράς , όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» θα επικαλεστεί σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, σε ανώτατο επίπεδο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστήσει σαφές στον κ. Στουρνάρα πως κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση, το θέμα των μέτρων θα πρέπει να μείνει εκτός «ατζέντας», παρότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον ο συγκεκριμένος στόχος είναι ρεαλιστικός ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο. Συγκεκριμένα, ως σενάριο διακινείται το εξής: Με δεδομένο ότι η Αθήνα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου, τους πρώτους μήνες του 2014 θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε.

Ετσι, ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να προσέλθει στις κάλπες με το σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», εξέλιξη που θα του δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, επιπροσθέτως, θα μπορεί να επικαλεστεί την έξοδο στις αγορές, αλλά και την αναμενόμενη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε έστω ασθενή ανάκαμψη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνιακούς λόγους άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες να κάνει σημαία του ότι «έρχονται το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα», ώστε όταν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο διαψευστεί στην πράξη, να περάσει στην αντεπίθεση.

Σημειώνεται ότι την πιθανότητα των τριπλών εκλογών τον Μάιο δεν αποκλείει ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παρότι για μια σειρά από λόγους επιθυμεί η παρούσα κυβέρνηση να είναι μακράς πνοής. Σύμφωνα, πάντως, με συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, σαφής εικόνα για το αν ο κ. Σαμαράς έχει «στο βάθος του μυαλού του» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα υπάρχει περί τα τέλη του χρόνου.

Οπως αναφέρουν, αν ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δρομολογήσει την τροποποίηση του υφιστάμενου εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, σημαίνει ότι έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας. Εάν, αντιθέτως, ο σχεδιασμός για αλλαγές παραμείνει στο «συρτάρι», το πιθανότερο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, με τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει την αυτοδυναμία, έστω μέσω διπλών εκλογών. Πάνως, επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός φέρεται να μη θεωρεί σκόπιμη την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας, το «όχι» στα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στην προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται στην παρούσα φάση οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε δι’ αυτού του τρόπου να προκαταλάβουν την τρόικα. Εξάλλου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην επερχόμενη διαπραγμάτευση θα επικαλεστούν μια σειρά από επιχειρήματα, με βάση τα οποία θα επιχειρήσουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση:

Πρώτον, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν.Δεύτερον, ότι θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων.Τρίτον, ότι θα ενισχυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή.Τέταρτον, ότι η κυβέρνηση προωθεί τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμη και τις πλέον επώδυνες, όπως οι απολύσεις.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ
ΦΥΛΑΞΗ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης