email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Παρέμβαση για τα ατυχήματα με θύματα τις αρκούδες απο τον Μ.Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο (29/11/2011)

Το θέμα των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το νέο περιστατικό με θύμα μία μικρή αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) είναι το 12ο που σημειώνεται από το 2009 ως σήμερα ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο τροχαίο για την αρκούδα στο συγκεκριμένο άξονα.

Πολλές φορές έχει επισημανθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ότι η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο άξονα και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

«Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο τότε Επίτροπος κ. Δήμας είχε απαντήσει ότι “η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης” και ότι “θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα”. Σήμερα επανερχόμαστε, δυστυχώς μετά και από νέα ατυχήματα. Ζητάμε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μάθουμε αν έκανε κάτι στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως και τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες: Γ. Μπλιώνης, 6944 869772

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: Νέο κρούσμα θανάτωσης αρκούδας στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού   Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45)

Νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία μικρή αρκούδα συνέβη στις 14 Νοεμβρίου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» [1][2]. Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το περιστατικό αυτό είναι το 12ο που σημειώνεται, ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο για την αρκούδα τροχαίο στο συγκεκριμένο άξονα. Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα (E-5876/09). Ο κ. Δήμας τότε είχε απαντήσει [3] ότι «η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης» και ότι «θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εξ ατυχήματος θάνατοι αρκούδων, καθώς και η παράνομη θήρα τους, ούτως ώστε να πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».

Σε τι μέτρα έχει προβεί η Επιτροπή από το 2009 ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικό έργο LIFE-Nature [4];

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ