Κακανούλης
Κουκουτάρης
Τσιμόπουλος
ΒΛΕΤΣΟΣ
Αλεξίου
ΝΙΖΑΜΗΣ
Βλάχος
Παπαλιούρα
Τσιάτας
Τσιμπέρη
Πρίντζας
Λίτσας
Σαμαρά
Λιοσάτος
Παράσχου
Καρυπίδης
Φανάρας
Σιούμπουρα
Λέτσιος
Καφετζή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μπουρέλλας
Καλαμάρας
Ζαρκογιάννης
Καραγιάννης
Ντώνας
SPONSORS
ΟΠΑΠ
Τσακνάκη
POTIKA MYRTO
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Γιαννόπουλος
ΟΠΑΠ

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
DONAS

Grevenamedia @facebook

ΙΩΑΝΝΑ
IKTEO
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Οι νέοι δήμοι στη Δυτική Μακεδονία

 

         Ν. Κοζάνης: 4 Δήμοι

         Ν. Καστοριάς : 4 Δήμοι

         Ν. Γρεβενών: 3 Δήμοι

         Ν. Φλώρινας: 3 Δήμοι

 

Οριστικοποιήθηκε το χωροταξικό της Διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» από το Υπουργείο Εσωτερικών όπου οι 1034 Ο.Τ.Α. της χώρας συνενώνονται σε 367 έως 372.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει στη δημοσιότητα το χάρτη τις επόμενες μέρες ενώ το οριστικό σχέδιο διέρρευσε σε 10 – 15 μεγάλες ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες. (Ιωάννινα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Γρεβενά, Κομοτινή κ.τ.λ.)

 

 

 

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

 

Όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης τηρήθηκαν «τα ίδια κριτήρια για όλους τους Νομούς της χώρας καθώς και η ίδια μεταχείριση σε ορεινούς και νησιωτικούς Νομούς».

Τα γεωγραφικά, αναπτυξιακά κριτήρια σε συνδυασμό – σε αρκετές περιπτώσεις – και με την ορεινότητα προσδιόρισαν το χωροταξικό στους ηπειρωτικούς νομούς της χώρας.

Πάντως έγινε γνωστό πως αρκετοί βουλευτές ζητούσαν την αύξηση των δήμων στους νομούς των, άλλοι μειώσεις ενώ υπήρξαν και βουλευτές που τους γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των νέων δήμων γιατί τα κριτήρια του κειμένου διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ξεκάθαρα και δεσμευτικά για τις περιοχές .

Στο νομό Καρδίτσας δημιουργήθηκε ένας ορεινός μικρός δήμος 2.000 ψηφοφόρων όπως και σε άλλες ορεινές απομακρυσμένες περιοχές της Επικράτειας.

Πρόκειται για το Δήμο Αργιθέας όπου παράγοντες της Καρδίτσας πρότειναν να συνενωθεί με το Δήμο Μουζακίου.

Τα κριτήρια όμως ορεινότητας ήταν ισχυρά.

Υψόμετρο οικισμών 1.350 μ. και απόσταση από την πόλη της Καρδίτσας 65 χλμ.

 

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

ΚΟΖΑΝΗ

 

Στο Ν. Κοζάνης δημιουργούνται 4 Δήμοι στις αντίστοιχες Επαρχίες.

Ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Σερβίων και ο Δήμος Βοίου όπου συμπεριλάμβανε το Δήμο Τσοτυλίου, Νεάπολης, Ασκίου, Σιατίστης και την Κοινότητα Πενταλόφου.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Στο Ν. Καστοριάς δημιουργούνται τέσσερεις δήμοι . Ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Άργους Ορεστικού, ο Δήμος Νεστορίου στο Γράμμο και ο δήμος Βιτσίου στο Βίτσι.

Ο Δήμος Νεστορίου συνενώνεται με το δήμο Ακριτών και την Κοινότητα Επταχωρίου (Αρρένων Γράμου).

Ο πληθυσμός του νέου δήμου ανέρχεται στους 3.000 ψηφοφόρους με μέσο υψομετρικό όρο των Κοινοτήτων στα 1.200 μ. και έκταση 750.000 στρ.

 

 

ΦΛΩΡΙΝΑ

 

Στο Ν. Φλώρινας δημιουργούνται 3 δήμοι: Ο Δήμος Φλώρινας, ο Δήμος Αμυνταίου και ο Δήμος Πρεσπών ως ορεινός δήμος με πληθυσμό 3.500 κατοίκους και υψόμετρο 1.150 μ.

Για το δήμο Πρεσπών υπήρξαν αρκετές συζητήσεις, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών τηρώντας τα ορεινά ίδια κριτήρια προχώρησε στην ίδρυσή του.

 

 

ΓΡΕΒΕΝΑ

 

Στο Ν. Γρεβενών ιδρύονται 3 νέοι δήμοι από τις συνενώσεις των μέχρι σήμερα 15 Ο.Τ.Α.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ με 18 – 20.000 ψηφοφόρους από κοινού με το δήμο Ηρακλεωτών και το Δήμο Βεντζίου.

 

ΟΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ με τος Δήμους Γόργιανης, Αγίου Κοσμά, Θεοδώρου Ζιάκα και τις κοινότητες Σαμαρίνας ,Σμίξης, Αβδέλλας, Περιβολίου, Φιλιππαίων, Μεσολουρίου και Δοτσικού. Οι ψηφοφόροι του νέου Δήμου Βασιλίτσας ανέρχονται σε 11 – 11.500 ψηφοφόρους.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ με το Δήμο Χασίων αποτελούν το νέο Δήμο στη νότια πλευρά του νομού μας με αριθμό ψηφοφόρων 6.500 – 7.000.

Στο Ν. Γρεβενών τηρήθηκαν απόλυτα τα κριτήρια που θέτει το κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δήμος Δεσκάτης πληρεί τα γεωγραφικά κριτήρια (απόσταση 65 χλμ. από την έδρα του νομού) ενώ ο Δήμος Βασιλίτσας πληρεί τόσο τα πληθυσμιακά κριτήρια όσο και όλα της ορεινότητας.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΩΝ αποτελείται από 54 Κοινότητας , ο δήμος Βασιλίτσας από 40 κοινότητες και ο δήμος Δεσκάτης από 11 κοινότητες. Να σημειώσουμε πως το νέο νομοσχέδιο καταργεί τον όρο δημοτικό διαμέρισμα και επαναφέρει την ιστορική λέξη για τη χώρα μας Κοινότητα.

Τέλος να σημειώσουμε πως ο νομός Κοζάνης είχε 2 ορεινές Κοινότητες του Πενταλόφου και της Βλάστης.

Ως εκ τούτου το κριτήριο ορεινότητας δεν έχει εφαρμογή αφού ο πληθυσμός των χωριών είναι μικρός. Ο Πεντάλοφος αριθμεί το χειμώνα 180 κατοίκους και η Βλάστη 220. Έτσι ο νομός Κοζάνης ήταν ο μόνος νομός στη Δυτική Μακεδονία που έμεινε εκτός σχεδιασμού βάση των κριτηρίων για δημιουργία ορεινού Δήμου.  

 

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Ο Δήμος Γρεβενών έχει πλέον συνολικά έκταση 982.910 στρ. , ο Δήμος Βασιλίτσας 955.080 στρ. και ο Δήμος Δεσκάτης 352.910 στρ.

 

Σχετικά άρθρα

Κανιστρά
Θώμας
Παπαχατζή
Τσαμπαρδούκα
MP
Μιχαλόπουλος
Νούτσος
Μαλαματή
Κασάρας
Μάντζαρης
Μπαρλαγιάννη
Νίκου
Μαράνος
Βραβοσινός
Βλαμίδης
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
MPANTHS
Χρυσή Τομή
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Πωλείται
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης