Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Οι αποκριές, οι καρναβαλιστές και ο … αρχικαρνάβαλος (ελληνική παροιμία ΄΄όσα μύθια, τόσα αλήθεια΄΄)

Ημέρες των απόκρεων. Σε αρκετές περιοχές της χώρας γιορτάζουν αυτό το πανάρχαιο έθιμο των καρνάβαλων. Παρελάσεις, εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, φανοί, όργανα και τραγούδια. Έτσι συνήθως ντύνονται καρνάβαλοι πολίτες σε οργανωμένες ομάδες, παλαιότερα τάξεις μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων.

Επικεφαλής αυτών, των εκδηλώσεων οριζόταν από τις τοπικές αρχές συνήθως ένας πολίτης που ονομαζόταν και ” αρχικαρνάβαλος”. Αυτό συνηθίζεται έως και σήμερα. Ενίοτε όμως, ο ”αρχικαρνάβαλος” είτε από καπρίτσιο είτε από χούι  … συμπεριφερόταν και καθ όλη τη διάρκεια του έτους ως ” αρχικαρνάβαλος”. Σπάνιες περιπτώσεις αλλά και σε σπάνιους πολίτες.

Θα αναφερθώ σε έναν μύθο που αναφέρεται σε μία περιοχή της χώρας μας.

” Το βράδυ κάποιας αποκριάς , οι κάτοικοι μιας γειτονιάς ετοιμαζόταν να κάψουν στον φανό τον ”Βασιλιά Καρνάβαλο” όταν ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά τους ο ορισθείς … αρχικαρνάβαλος της περιοχής.

Τότε ακούστηκε ένας πολίτης να προτείνει << να καεί ο αρχικαρνάβαλος και όχι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος>>. Ο υπεύθυνος του φανού ως ψύχραιμος και λογικός πολίτης το απέτρεψε λέγοντας …<< θα κάψουμε απόψε τον Βασιλιά Καρνάβαλο  . Τον αρχικαρνάβαλο θα τον έχουμε να διασκεδάζουμε την υπόλοιπη χρονιά …>>

Όπως και έγινε … Καλή Διασκέδαση !

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ
ΦΥΛΑΞΗ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης