Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Μια νέα λίμνη γεννιέται στα σύνορα Κοζάνης -Γρεβενών

Προϊστορικά κτίσματα, αρχαίοι τάφοι, μια μεταλλική γέφυρα και ένα δάσος θα καλυφθούν σύντομα από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα

 Η γέννηση της νέας λίμνης του Ιλαρίωνα, στα όρια των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, βυθίζει για πάντα κάτω από το νερό και τον αρχαιολογικό χώρο Λογκά Ελάτης, μια περιοχή που κατοικήθηκε αδιάλειπτα επί χιλιετίες, από τη Νεολιθική Εποχή έως τα Ελληνιστικά χρόνια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επιτάχυναν την πλήρωση του ταμιευτήρα και η πλημμύρα που έχει σχηματιστεί αρχίζει να καλύπτει αργά τα κατάλοιπα των προϊστορικών κτισμάτων και των ταφικών συνόλων που αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Μαζί τους θα χαθεί στον βυθό της λίμνης και η μεταλλική πεζογέφυρα η οποία εξυπηρετούσε την πρόσβαση των προσκυνητών στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, αφού ο καιρός πρόλαβε την προγραμματισμένη αποσυναρμολόγησή της. Επίσης, θα βυθιστεί τελικά και το παρακείμενο δάσος του Λογκά, που επρόκειτο να αποψιλωθεί πριν από τον σχηματισμό του ταμιευτήρα.

Η τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, η έκτη κατά σειρά στον ρου του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, άρχισε να γεμίζει από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την έμφραξη από τη ΔΕΗ της σήραγγας εκτροπής του ομώνυμου φράγματος, και αναμένεται να έχει σχηματιστεί έως το τέλος του έτους, με συνολική επιφάνεια στην ανώτατη στάθμη της τα 21,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Σχεδόν έναν χρόνο πριν, με ειδική επιχείρηση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., υπό την επίβλεψη του μηχανικού Δ. Κορρέ, είχε μετακινηθεί σε ράγες στην πλαγιά κατά 140 μέτρα το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου, για να σωθεί από τον κατακλυσμό.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός συνολικής ισχύος 157 MW θα παράγει 410 γιγαβατώρες «καθαρού» ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως, ενώ το έργο εξασφαλίζει επιπλέον την απρόσκοπτη μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης, την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής, αλλά και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

http://www.ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Αγγελία
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5