Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Λάθος τα συμπεράσματα του πειράματος Μίλγκραμ;

Το 1961 ο κοινωνικός ψυχολόγος Στάνλει Μίλγκραμ, διεξήγαγε το γνωστό ως «πείραμα του Μίλγκραμ», για να  ερευνήσει αν συνηθισμένοι νομοταγείς πολίτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε κάποιον άλλο άνθρωπο ένα θανατηφόρο ηλεκτρικό σοκ στο όνομα της επιστήμης. Ο Μίλγκραμ είπε στους εθελοντές φοιτητές  να προκαλέσουν αυξανόμενο ηλεκτροσόκ σε άλλους φοιτητές, οι οποίοι ήταν ηθοποιοί. Είπε στους εθελοντές ότι το ψυχολογικό πείραμα σχετιζόταν με τη μνήμη. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Περίπου τα 2/3 των εθελοντών συνέχισαν μέχρι το τέλος του πειράματος, προκαλώντας στους «φοιτητές» ηλεκτροσόκ με το μέγιστο επίπεδο ηλεκτρισμού (450 Volt.)

Το πείραμα αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό να διερευνήσει την επιμονή του Γερμανού Ναζί συνταγματάρχη Άντολφ Άιχμαν, κατά τη διάρκεια της δίκης του για τα εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει αυτός και οι συνεργάτες του στο Ολοκαύτωμα. Όπως υποστήριζε πεισματικά «απλά ακολουθούσε εντολές».

Ωστόσο, ένα έγγραφο στο British Journal of Social Psychology από τους ερευνητές καθηγητές Alex Haslam (University of Queensland), Stephen Reicher (University of St Andrews), Kathryn Millard (Macquarie University) και Rachel McDonald (University of Kansas) υποστηρίζει ότι το νόημα του πειράματος είναι παρεξηγημένο.

Μετά από την περιήγηση στα αρχεία του Yale, αποκαλύφθηκε ότι 659 από τους 800 εθελοντές έμειναν μέχρι το τέλος του πειράματος προκαλώντας το θανατηφόρο ηλεκτροσόκ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν ότι ήταν πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαν στο πείραμα.

«Από το πείραμα φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν ήταν στεναχωρημένοι διότι πίστευαν ότι δεν είχαν κάνει κάτι κακό. Αυτό οφειλόταν στην ικανότητα του Μίλγκραμ να τους πείσει ότι είχαν συμβάλει στην επιστήμη σε μεγάλο βαθμό με τη συμμετοχή τους στο πείραμα», αναφέρει ο καθηγητής Haslam.

«Αυτό μας δίνει νέα στοιχεία σχετικά με την ψυχολογία της καταπίεσης. Σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι ένας δράστης δεν κάνει κακό σε κάποιον μόνο λόγω της επιθυμίας του να το κάνει, αλλά και επειδή έχει πειστεί ότι αυτό που κάνει είναι άξιο και ευγενές», προσθέτει.

Τα ευρήματα θα εξετασθούν στο «Shock Room», μια ταινία του Millard, που διερευνά το πως οι άνθρωποι επιλέγουν να υπακούσουν ή να παρακούσουν σε έναν ανώτερο τους:

«Η επιτυχία του Μίλγκραμ έγκειται στο γεγονός ότι ήταν ικανός δραματουργός και ψυχολόγος. Το “Shock Room” επανεξετάζει τα παραδείγματα του Μίλγκραμ για την “Υπακοή στην αρχή” και επαναξιολογεί τα συμπεράσματά του», σημειώνει ο καθηγητής Millard.

 

tvxs.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Αγγελία
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5