email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Επιμελητήριο Γρεβενών
POTIKA MYRTO

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν τη μουσική

Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής δεν απευθύνεται σε όλους καθώς σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει ένα όχι και τόσο μικρό ποσοστό ανθρώπων που δενευχαριστιούνται καθόλου ακούγοντας μουσική. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται «μουσική ανηδονία» και είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.

Παρόλο που η ύπαρξη ανθρώπων με μια γενική ανηδονία, δηλαδή έλλειψη ευχαρίστησης για το οτιδήποτε, ήταν γνωστή στους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εντοπίζει μια τέτοια εξειδικευμένη μορφή ανηδονίας απέναντι ειδικά στην μουσική. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από αυτήν «πάσχουν» το 1% έως 3% του πληθυσμού – ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων, αν και υγιής, δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους (άσχετα αν δεν αρέσει σε όλους το ίδιο είδος μουσικής). Η «μουσική ανηδονία», στην οποία ο εγκέφαλος δουλεύει κανονικά, δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμουσία», μια εκ γενετής ή επίκτητη κατάσταση, στην οποία ένας άνθρωπος δεν ευχαριστιέται την μουσική, επειδή ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να την αντιληφθεί σωστά (π.χ. λόγω τραύματος).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Βiology», σύμφωνα με το «Science», πειραματίστηκαν με τρεις δεκαμελής ομάδες εθελοντών, που είχαν ταξινομηθεί ανάλογα με την ευχαρίστηση που εκ των προτέρων είχαν δηλώσει ότι παίρνουν από την μουσική.

Οι 30 εθελοντές πέρασαν κάποια τεστ ακρόασης μουσικής, στα οποία καταγράφονταν ορισμένοι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους (ηλεκτρική αγωγιμότητα δέρματος, παλμοί καρδιάς κ.α.). Επίσης συμμετείχαν σε ένα τεστ που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους (μια ένδειξη για την ικανότητά τους να απολαμβάνουν κάτι).

Τα συμπεράσματα ήταν ότι ορισμένοι, κατά τα άλλα απολύτως υγιείς και ευτυχείς άνθρωποι, δεν ευχαριστιούνται να ακούνε μουσική και δεν δείχνουν καθόλου τις συνηθισμένες αυτόματες αντιδράσεις στους ήχους της, παρ’ όλο που μπορούν να ακούσουν και να αντιληφθούν την μουσική κανονικά. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι όμως έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις σε άλλα πράγματα, για παράδειγμα απολαμβάνουν να κερδίζουν χρήματα, να τρώνε ή να κάνουν σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους.

Ο Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες δήλωσε πως «ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή να καταλάβουμε πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναισθήματα». Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της μουσικής ανηδονίας, κάτι που θα διερευνηθεί με περαιτέρω μελέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Alfa Wood
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Loco delivery
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5