Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Κτηματολόγιο
PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Η Ελλάδα επιστρέφει στο τζάκι – Αφιερώματα από ξένα ΜΜΕ στον χειμώνα της κρίσης

Μια διαφορετική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, αποκομμένη από αριθμούς και οικονομικά στοιχεία, αλλά «ντυμένη» με την ανθρώπινη πλευρά της κρίσης παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές στη διεθνή κοινή γνώμη.

Η εικόνα μιας σκληρά χειμαζόμενης χώρας οι κάτοικοι της οποίας προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων εξήντα ετών και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες επιστρατεύοντας πρωτόγονα μέσα.

Οι προσπάθειες των Ελλήνων να προστατευτούν από το κρύο εν μέσω της κρίσης απασχόλησε τα αφιερώματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορειών. Οι φωτογραφίες τους που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν εικόνες οικείες στα εγχώρια, που προκαλούν, όμως, αίσθηση στο εξωτερικό. Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, οι τεράστιες μειώσεις μισθών, η ανεργία, η φοροεπιδρομή έχουν διαμορφώσει ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Ως εκ τούτου, οι ξυλόσομπες και τα τζάκια, μέσα που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια μέσα θέρμανσης των σπιτιών.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν αναφορά στη μαζική και εκτεταμένη χρήση τους που οδήγησε στο φαινόμενο της αυξημένης αιθαλομίχλης. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο εξαιτίας της παντελούς αδυναμίας ολόκληρων οικογενειών να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε ξυλεία: τα νοικοκυριά καίνε για να ζεσταθούν οτιδήποτε προορίζεται για τα σκουπίδια -ακόμη και αν είναι ακατάλληλο για καύση- με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τοξικές και επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Το φαινόμενο απειλεί τις ίδιες της ζωές των Ελλήνων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των μικροσωματιδίων και των ρύπων που κατεγράφησαν παρουσιάζουν μείωση, όμως οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

Ηλικιωμένοι που δεν αγόρασαν φέτος καθόλου πετρέλαιο, έμποροι ξυλείας που περιγράφουν ανάγλυφα την πραγματικότητα πρωταγωνιστούν στα αφιερώματα των πρακτορείων.

Σε αυτά γίνεται συχνά λόγος και για την ένταση της λαθροϋλοτομίας στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, το πρόσφατο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, η οποία ανθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το φαινόμενο υφίσταται ακόμη και στην Αθήνα που συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για παράνομη κοπή δέντρων από τον δρυμό της Πάρνηθας, τον Υμηττό ακόμη και από τα παρκάκια των συνοικιών.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι εικόνες του Associated Press που σταχυολόγησε και παρουσιάζει το «Εθνος», καθώς μέσα από αυτές περνά η αίσθηση που αποκομίζει η διεθνής γνώμη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα της κρίσης.

 

 

 

 

 

 

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης