Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU
Jumbo
Χορός Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών
Stand Up Comedy

Grevenamedia @facebook

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
POTIKA MYRTO
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ

Κατηγορίες

delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Η αλήθεια για τα ληγμένα τρόφιμα …

Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί στο καταναλωτικό κοινό από την αγορανομική διάταξη που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας {δηλαδή ληγμένα} θα βρίσκονται στα καταστημάτα τροφίμων σε ειδικά ράφια με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας» και θα πωλούνται στο 1/3 της τιμής.

Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας οπως ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, ζυμαρικά, φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ και όχι ευαλοίωτα τρόφιμα οπως γάλα, γιαούρτι, κρέας, κονσέρβες, κλπ.Τα ληγμένα αυτά τρόφιμα προoρίζoνται για τις οικονομικά αδύνατες τάξεις του πληθυσμού πρέπει όμως να γνωρίζουν οτι η κατανάλωση των τροφίμων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Τα ληγμένα τροφιμα εάν η συσκευασια τους εχει διατρηθεί έστω και ελάχιστα μπορει να προκληθούν αλλοιώσεις απο μικρόβια και να προκαλέσουν στόν καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές,εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτωσεις που θα φανούν αργότερα.

Ακόμη εάν δεν έχουν διατηρηθεί σωστα μπορουν πέραν απο την αλλοίωση των γευστικών χαρακτηριστικών να έχουν υποστεί και αλλες σοβαρότερες αλλοιώσεις.

Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές γνώριζαν και παρατηρούσαν προσεκτικά την ημερομηνία ληξης και δεν αγόραζαν ούτε τρόφιμα πού ήταν κοντά στην ημερομηνία λήξης, σήμερα ομως έρχεται η κυβέρνηση και ανεβάζει στα ράφια τα ήδη ληγμένα τρόφιμα. Είναι γνωστό οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ήδη ασθενικοί εως ανύπαρκτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επι πλέον και στον έλεγχο των ληγμένων τροφίμων .Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 75% των ελλήνων καταναλωτών δεν εμπιστεύονται οτι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η αγορανομική αυτή διαταξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία τους.

Σοβαρό ομως είναι και το γεγονός οτι εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα έτοιμου και πρόχειρου φαγητού θα εκμεταλλευτούν την διάταξη αυτή και στον βωμό του κέρδους θα σερβίρουν τα ληγμένα προϊόντα στούς πελάτες.

Η αγορανομική διάταξη αναφέρει οτι τα τρόφιμα αυτά δεν προορίζωνται για εστιατόρια κλπ ποιός ομως θα μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο.

Στον καταναλωτή είναι γνωστες οι εικόνες απελπισμένων που αναζητουν οτι ληγμένα τρόφιμα στα σκουπίδια ή τις εικόνες επιδρομών απο περιθωριακούς στις χωματερές για ληγμένες κονσέρβες και αλλα τρόφιμα.Ολα αυτά έρχεται να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση ανεβάζωντας στά ράφια ληγμένα τρόφιμα χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί και την ασφάλεια τους.

Προτείνω να τροποποιηθεί η αγορανομική αυτή διάταξη και να μπαινουν στα ειδικά ράφια των καταστημάτων τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν στις επόμενους τρείς μήνες με ειδική τιμή και όχι αυτά που έχουν ήδη λήξει.

Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος ΕΦΕΤ
NewsIt.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Ράδιο 101.5
Διαφήμιση
Αγγελία
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
Αγγελία για εργασία
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5