Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Κτηματολόγιο
PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη (21/1/2012)

Σημαντική ήταν η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκμίσθωση κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

Ο κ. Δασταμάνης αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία αποκλείει από τις δυνατότητες που παρέχει, τους κατοίκους της Π.Ε. Γρεβενών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ενώ στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να μοριοδοτηθεί η εντοπιότητα.

Αναλυτικά η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών έχει ως εξής:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

κ. Γεώργιου Δασταμάνη

Σύμφωνα με την αρ. 2556/2011 απόφαση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων περί εκμίσθωσης κοινόχρηστων & διαθέσιμων εκτάσεων στην Π.Ε. Γρεβενών εντοπίσθηκαν σε α’ φάση, ύστερα από διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, 33 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 319 στρ. σε διάφορα αγροκτήματα. Τα ανωτέρω τεμάχια αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο διαδίκτυο και καθορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις υποβολής των αιτήσεων με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων στις 11-1-2012.

Διαπιστώθηκε ότι στο σύνολο των πιθανών δικαιούχων το 90% είναι κάτοικοι Αθηνών και το 10% κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας και ουδείς από την ΠΕ Γρεβενών.

Σας γνωρίζουμε επιπρόσθετα τις κάτωθι διαπιστώσεις:

  1. Η πρόσβαση των γεωργών στο διαδίκτυο είναι δύσκολη γιατί δεν διαθέτουν ούτε γνώσεις χειρισμού ούτε κατέχουν Η/Υ.
  2. Διαπιστώνεται καθημερινά από την αρμόδια τοπική Υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Γρεβενών) πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από παλαιούς και νέους αγρότες που έχουν ανάγκη ένταξης στο γεωργικό επάγγελμα για λόγους βιοποριστικούς, δεδομένου ότι η ανεργία στην ΠΕ Γρεβενών αγγίζει ποσοστά 45%.
  3. Οι προς διάθεση εκτάσεις είναι ορεινές, χαμηλής παραγωγικότητας και δεν θα εξασφαλίζουν βιοποριστικά τους αιτούντες εκτός Νομού λόγω επιπρόσθετων εξόδων για μετακινήσεις.
  4. Κατά την άποψή μας, οι δικαιούχοι των ανωτέρω εκτάσεων, κάτοικοι διαφόρων περιοχών εκτός Γρεβενών, θα λειτουργήσουν ως εργολάβοι ενοικίασης αφού η απόσταση των πολλών χιλιομέτρων καθιστά ασυμμόρφωτη την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος και την καλλιέργεια των αγροτεμαχίων .

Μετά τα παραπάνω προτείνουμε:

  1. Να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων τουλάχιστον μέχρι 28-2-2012
  2. Στα κριτήρια να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η εντοπιότητα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΤΑΜΑΝΗΣ

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης