Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
Κινηματογράφος Γρεβενών
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
DONAS
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καφενείο
KARTSIOUNIS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Διατροφικός εθισμός στη σοκολάτα

Γράφει η ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΒΙΒΗ (Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος)

email: viviankats@hotmail.comτηλ. 2462023108

Ο διατροφικός εθισμός δεν είναι ένα απόλυτα ξεκάθαρο φαινόμενο. Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ‘εθιστικά’ τρόφιμα και έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν εξαρτημένοι από αυτή, και δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Η σοκολάτα κατασκευάζεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου κακάο του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει Ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Η εθιστική ιδιότητα της σοκολάτας, πιθανόν να οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον στη γευστικότητά της και στο ηδονικό αποτέλεσμα που αυτή προκαλεί, και δεύτερον, στη δυνατότητά της να επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, και κατ’ επέκταση τη διάθεση, δημιουργώντας ένα αίσθημα εφορίας. Ένας επιπλέον και αρκετά ενδιαφέρον λόγος αποτελεί το γεγονός ότι η σοκολάτα θεωρείται ‘απαγορευμένη’ τροφή. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να οδηγεί κάποια άτομα στην υπερκατανάλωσή της, χωρίς πραγματικά να τη χρειάζονται και χωρίς λόγο.

Παρόλο που αυτός ο εθισμός δεν είναι εξακριβωμένος, δεν είναι εύκολο για κάποιον να μειώσει την κατανάλωση της σοκολάτας σε λογικά πλαίσια. Πρέπει να γνωρίζει ότι η απότομη διακοπή της εμπεριέχει 50% κίνδυνο να τον οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης. Αν δηλαδή για ορισμένο χρονικό διάστημα δεν καταναλώσει καθόλου την εθιστική τροφή, είναι πολύ πιθανό αυτό να του δημιουργήσει έντονα συμπτώματα στέρησης με όλα τα επακόλουθα ψυχολογικά συμπτώματα. Για να έχει λοιπόν η σοκολάτα τη σωστή θέση της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, δεν πρέπει να διακοπεί ‘μαχαίρι’ η κατανάλωσή της, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να γίνει διατροφική εκπαίδευση και ενημέρωση.

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Ζητείται
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
jumbo