Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

ΔΙΑΔΥΜΑ : Σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ως η αρμόδια αρχή για την αναθεώρηση – επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ ΔΜ), ανακοινώνει ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του συγκεκριμένου σχεδίου, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό. Η ΣΜΠΕ του υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ ΔΜ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΔΥΜΑ:

http://www.diadyma.gr/Website/Dimosia%20diavouleysi/Dimosia%20diavouleysi.html

Τόσο η ΔΙΑΔΥΜΑ όσο και η γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου θέτουν στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού κάθε πληροφορία και διαθέτουν τα στοιχεία του φακέλου της ΣΜΠΕ σε έντυπη μορφή. Το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να διατυπώσει εγγράφως και ηλεκτρονικά και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ (Δ/νση Λ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα) ή και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, μέχρι της 19/12/2014. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ περιλαμβάνει όλα τα βασικά απαραίτητα στοιχεία της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ ΔΜ που συνέταξε η ΔΙΑΔΥΜΑ και υπέβαλε αρμοδίως προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών από τις αρχές Αυγ. 2014.

Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ ΔΜ (2015-2020), συντάχθηκε κατ΄ εφαρμογή του Ν. 4042/2012 προκειμένου αφενός την επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού (2009-2014) και αφετέρου την εναρμόνισή του με τις διατάξεις του Ν.4042/2012 και του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ που θα εγκριθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υιοθετεί βάση των κοινοτικών οδηγιών νέους υψηλότερους στόχους για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, τη διαλογή των βιοαποβλήτων, την αξιοποίηση των αδρανών υλικών, την ορθολογική διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, ενώ συνολικά περιλαμβάνει σχέδια διαχείρισης για 17 διακριτά ρεύματα αποβλήτων.

Παράλληλα, η ΔΙΑΔΥΜΑ ενημερώνει ότι με την υπ΄ αριθμ. 176143/ΔΙΠΑ/14-11-2014 Απόφαση του ΥΠΕΚΑ (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6ΘΥ50-ΤΞΦ) εγκρίθηκε η τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 206603/30-12-2011 Απόφασης ΥΠΕΚΑ (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΒΟΝΤ0-Α1Γ) Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τις «Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΚΕΟΔ) Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Με την απόφαση αυτή γίνεται προσαρμογή και εξειδίκευση των περιβαλλοντικών όρων του έργου της μονάδας Μηχανικής Επεξεργασίας & Αξιοποίησης (ΜΕΑ) των σύμμεικτων απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ που θα υλοποιηθεί μέσω της σύμπραξης της ΔΙΑΔΥΜΑ με ιδιωτικό φορέα (ΣΔΙΤ), καθώς και συμπλήρωση-τροποποίηση των όρων για τα υπόλοιπα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιεί η ΔΙΑΔΥΜΑ στην έκταση (επέκταση κέντρου ανακύκλωσης, μονάδα ανακύκλωσης & τεμαχισμού ογκωδών, αξιοποίηση βιοαερίου υφιστάμενων κυττάρων ΧΥΤΑ κ.λπ.).

Η διαδικασία τροποποίηση της ΑΕΠΟ, ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου 10 μηνών και τα προτεινόμενα έργα έλαβαν θετικές γνωμοδοτήσεις τόσο από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες (Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης & Εορδαίας, Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Υδάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασαρχείο, Αρχαιολογίες) όσο και από τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ, ΥΠΠΟΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, κ.λπ.).

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ολοκληρώνεται η χρονοβόρα προσυμβατική διαδικασία για την ανάδειξη Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, για την υλοποίηση του έργου της αξιοποίησης των σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησής τους.

Σε ότι αφορά το θέμα που τις τελευταίες μέρες έχει έλθει στο προσκήνιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, μετά την έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) από το ΥΠΕΚΑ, του έργου «Κατασκευής τριών νέων κυψελών εντός υφιστάμενου Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ ΑΕ», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς:

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ως ο επίσημος Φορέας Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), διερεύνησε δυνατότητες προκειμένου να δοθεί λύση για την ασφαλή τελική διάθεση των μη αξιοποιήσιμων Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΒΕΑ), που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία, ακολουθώντας σε κάθε βήμα της τα αναφερόμενα και τις διαδικασίες που προβλέπονται στην νομοθεσία, μιας και το ίδιο το ΠΕΣΔΑ καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει, θα περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων από τους συναρμόδιους φορείς.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την ΔΕΗ ΑΕ, προκειμένου να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις, αναφορικά με τον φορέα διαχείρισης του έργου του υφιστάμενου Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων.

Άλλωστε, αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι ότι τα απόβλητα και κατ’ επέκταση τα επικίνδυνα απόβλητα, δεν δημιουργούνται επειδή αποτυπώνεται ο τρόπος διαχείρισης τους σε κάποιο έγγραφο, αλλά υπάρχουν ήδη εκεί έξω.

Υπάρχουν δίπλα μας, όπως ακριβώς προϋπήρχαν και οι περισσότεροι από τους 100.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων (οικιακών απορριμμάτων) ανά έτος, οι οποίοι διατίθενταν ανεξέλεγκτα σε 207 χωματερές στην Δυτική Μακεδονία και δεν δημιουργήθηκαν την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και οι 10 Σταθμοί Μεταφόρτωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας.

Γι’ αυτό και σήμερα δεν πρέπει να γυρίζουμε την πλάτη μας στο πρόβλημα των επικινδύνων αποβλήτων και να το προσπερνάμε, πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτό και να το αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να ακολουθηθεί η ορθή και νόμιμη διαδικασία, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα απαιτηθεί. Μέσα από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών (διαχειριστικές, περιβαλλοντικές, τεχνικές, οικονομοτεχνικές) να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος και μέσα από διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και γόνιμου διαλόγου, να υποστηρίξουμε στη λύση του προβλήματος. Με σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, που δεν θα αμφισβητούν στο παραμικρό θεμελιώδη ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των εδαφών και των υδάτων της περιοχής.

Ως εκ τούτου, συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη που έχει διατυπωθεί για την σύγκλιση ευρείας σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής, πιστεύοντας ότι εάν αποδεχθούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και να το επιλύσουμε.

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ
BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com