Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Πίνδος
PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Για θεότητα ή μητέρα «μιλά» ο Δίσκος της Φαιστού

Η θρησκευτική «Βίβλος» ενός ισχυρού μινωικού βασιλείου ίσως διαβαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει κατά 90% την επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του.
Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκάρεθ Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΤΕΙ Κρήτης, παρουσιάζοντας τα πορίσματα των πολυετών ερευνών του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης με τον Δήμο Χανίων.
Η επιγραφική μελέτη του Δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα. Οπως ανέφερε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μπορούν να διαβάσουν το 90% του δίσκου με φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη τι γράφει. Ελπίζει το βήμα της αποκρυπτογράφησης να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.
«Στην Κρήτη έχουμε γραφές με ιδεογράμματα και εικονογράμματα πάνω σε σφραγιδόλιθους που χρονολογούνται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.», είπε ένας κορυφαίος Ελληνας επιγραφολόγος, ο Χαράλαμπος Κριτζάς, σε ομιλία του στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας που είναι αφιερωμένα στην Κρήτη.
Ο κ. Κριτζάς σημειώνει πως η λεγόμενη ιερογλυφική γραφή είναι μια συστηματικότερη μορφή γραφής, με κύριο παράδειγμα τον Δίσκο της Φαιστού, που κρατάει έως σήμερα το μυστήριό του. Τα τελευταία δείγματα της ιερογλυφικής γραφής φθάνουν έως το 1500 π.Χ. «Η Γραμμική Α παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1450 και ένα τουλάχιστον δείγμα της σώζεται σε ένα ειδώλιο με γραπτή επιγραφή που χρονολογείται στα 1375 π.Χ.».
Η γλώσσα στη Γραμμική Α «είναι η μινωική που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η μετεξέλιξη της είναι η Γραμμική Β που σχετίζεται με τη μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη. Τα παλαιότερα δείγματά της έχουν βρεθεί στην Κνωσό και χρονολογούνται στα 1470-1400 π.Χ. και τα νεότερα στην αρχαία Κυδωνία (σημερινά Χανιά), 1250-1200 π.Χ. Η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 και είδαμε ότι η γλώσσα που κατέγραφε ήταν η ελληνική σε μια πρώιμη μορφή της».
Πηγή: Έθνος

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ
ΦΥΛΑΞΗ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
Αγγελία για εργασία
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης